EKODesign Konferansı
Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) tarafından bu yıl 8.'si düzenlenen EKODesign Konferansı, "Yeşil Motivasyon" teması ile 9 Nisan 2015 Perşembe günü YEM'de gerçekleşecek.
Sekiz yıldır yarattığı tartışma ortamı ve yayınları ile ülkemizde sürdürülebilir tasarım ve kentleşmenin önünü açmayı hedefleyen EKODesign, bu yıl da "Yeşil Motivasyon" kavramının çevresel, ekonomik ve toplumsal boyutları ile ele alındığı oturumlar birbirinden beslenen birçok disiplini bir araya getirecek.
EKODesign Konferansı'nda bu yıl, önümüzdeki dönemde şehirleri ve hayatımızı değiştirecek Yeşil Bina Yönetmeliği, akıllı kentsel dönüşümün hızlandırılmasında yeni bir model olan "Akıllı Şehir Projesi" gibi konular ele alınacak. Sürdürülebilir şehirler adına bu önemli konuların yanı sıra mimaride motive eden, girişimci, ilham veren, yol gösteren önemli isimler de EKODesign 2015 kapsamında; kentsel strateji, yatırım, geliştirme, şehir planlama, yeşil bina, ekolojik ürün, enerji ve mimarlık uzmanları, ortak yaşam alanlarının korunması ve tasarlanması konusundaki deneyimlerini aktaracaklar.
Konferans, Yapı-Endüstri Merkezi tarafından 9 Nisan 2015 Perşembe günü 09.00-18.00 saatleri arasında AKG Gazbeton ana sponsorluğunda YEM Etkinlik Salonu'nda gerçekleştirilecek.
Şehirleri ve hayatı değiştirecek Yeşil Bina Yönetmeliği EKODesign'da
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yayımlanan Yeşil Bina Yönetmeliği ülkemize özgü marka değeri olan yeşil bina ve yerleşimlerin olmasını hedefliyor. Hayatımızın her alanında hızla yaygınlaşmakta olan sürdürülebilirlik kavramı, inşaat sektöründe de çevre, ekonomi, sosyal etkiler ile birlikte kalite ve markalaşma anlamında da önemli bir farkındalık yaratıyor. Buna yönelik inşaat sektöründe yenilenebilir enerjiye dayanan, enerji verimli, çevre dostu, yerel malzemeler ile üretilmiş sürdürülebilir yeşil binaların ve yerleşim alanlarının artırılması ve yaygınlaştırılması hedefleniyor. Yaşadığımız mekanları ve şehirlerle birlikte hayatımızı da önemli ölçüde değiştirecek yönetmelik de doğal olarak EKODesign Konferansı'nın gündeminde yer alıyor.
EKODesign Konferansı'nda bu yıl Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü Enerji Verimliliği Daire Başkan Vekili Murat Bayram "Kamunun Özel Sektörü Motivasyonu: Yeni Yeşil Binalar Yönetmeliği" başlıklı konuşmasında yönetmeliğin içeriğine dair detayları paylaşacak.
AB destekli "Akıllı Kentsel Dönüşüm" konsepti
Tepebaşı Belediyesi hizmet binasının elektrik enerji ihtiyacının %20'sinin GES (Güneş Enerjisi Santrali) ile sağlanması, yağmur suyu geri kazanım sisteminin kurulması ve karbon ayakizi eğitim serileri ile tamamlanan projede, proje koordinatörlüğü yapmış olan Eskişehir Tepebaşı Belediyesi, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'nden Makina Mühendisi ve Enerji Yöneticisi Haluk Sevinçli "Küresel Fon Teşviği ile Yeşil Yerine Akıllı Kent" konulu bir konuşma yapacak. Haluk Sevinçli, AB teşviği ile hayata geçirmeyi planladıkları "Tepebaşı Akıllı Kent" projesinin gelişim sürecini aktaracak. Eskişehir Tepebaşı Belediyesi, akıllı kentsel dönüşümün hızlandırılmasında yeni bir model olan "Akıllı Şehir Projesi" için Avrupa Komisyonu'ndan 5.000.000 Avro hibe alıyor.
Motive eden, girişimci, ilham veren, yol gösteren isimler
DS Mimarlık Kurucu Ortağı Yüksek Mimar ve Peyzaj Mimarı Dr. Deniz Aslan insanların bulunmak/buluşmak isteyeceği kamusal alanlar yaratmak adına pratik ve kavramsal söylemlerini yeni bir vizyonla EKODesign 2015 sahnesinde ortaya koyacak. Mimarlık ve Peyzaj Mimarlığı alanında Ulusal ve Uluslararası birçok projeye katılmış, birçok yarışmada ödül kazanmış, tasarımları Ulusal ve Uluslararası birçok dergide yayınlanmış olan Aslan'ın ayrıca, "ABS - Alçı Blok ve Sanayi Projesi" ve "Mekân Üzerine Eklemeler" adlı çalışmaları ile iki dalda 2002 Ulusal Mimarlık Ödülü bulunuyor.
İngiltere the Architecture Foundation tarafından yayınlanan "İngiltere'nin En İyi 50 Genç Mimarlık Ofisi Rehberi"nde yer alan RIBA ödüllü, eko-duyarlı tasarım üzerine dersler veren ve ekolojik tasarım konusunda dünyanın önde gelen mimarlık ofisleri ile birlikte projeler üreten Avcı Architects Kurucusu Mimar Selçuk Avcı, "Yeşil Motivasyon" temasının belki de en dikkat çeken konusu olan ödül sisteminin irdelenmesi adına "Ödüllü Mimar – Ödüllendirilen Mimarlık" başlığı ile EKODesign 2015'te olacak.
Kırsal alanların yeniden ele alınması ve bir kalkınma modeli oluşturması adına toplumları teşvik eden akademik bir girişim olarak Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Yapı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ümit Arpacıoğlu ise geleneksel yapım tekniklerinin sürdürülebilir bir çevre yaratmada iyi bir kaynak olacağını gösteren "Köyünü Yaşat" projesi sürecini anlatacak.
EKODesign, her yıl olduğu gibi bu yıl da, YAPI Dergisi tarafından yayına hazırlanan "Yapıda Ekoloji" ekiyle, bu alanda kalıcı bir kaynak oluşturulmasına katkıda bulunurken, YAPI Dergisi konferans kapsamında "motivasyon"u eğitim yapıları özelinde mercek altına alacak. Eğitim mekânlarında öğrenim motivasyonunu "yeşil" ya da "çevre dostu bina"ların nasıl etkilediğini sorgulayacak.
Moderatörlüğünü YAPI Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Yasemin Keskin Enginöz'ün yapacağı oturumda, Uygur Mimarlık Kurucu Ortağı Mimar Semra Uygur ve Mimar Özcan Uygur ise İstanbul Valiliği'ne bağlı İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB)'nin "İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi" (İSMEP) adıyla eğitim yapılarının dönüşümünü konu alan "Yeşil Okul Projesi" hakkında bilgi verecek.
Türk Deniz Eğitim Vakfı'nın girişimiyle 2008 yılında açılan Piri Reis Üniversitesi'nin mimarı Kreatif Mimarlık Kurucu Ortağı Aydan Volkan ise moderatör Yasemin Keskin Enginöz'ün sorularını yanıtlayacak.
Sürdürülebilir şehir ve mekânlara dair her şey EKODesign'da
Çevre, enerji ve su kaynaklarını gözeterek sürdürülebilir yapılaşma ve kentleşme konularında farkındalığı artırmak ve geliştirmek amacıyla düzenlenen EKODesign, "yeşil diyaloglar" formatıyla karşılaştırmalı olarak uzmanları karşı karşıya getirmeyi, birbirlerinden beslenmelerini ve zengin içerikle yeni sorular sordurarak farklı pencereler açmayı hedefliyor. Yapı-Endüstri Merkezi, sivil toplum, girişim, kentsel strateji, yatırım, geliştirme, şehir planlama, yeşil bina, malzeme ve mimarlık alanlarındaki uzmanları ilham verecek fikirleri ile EKODesign Konferansı'nda buluşturmaya devam ediyor.
Ülkemizde sürdürülebilir tasarım ve kentleşmenin önünü açmak için mimarlık, müteahhitlik ve malzeme bileşenlerinde hem özel sektör hem kamu hem de akademinin farkındalık kazanmasını sağlamak adına çok sesli platform olmayı hedefleyen EKODesign, 8 yıldır yarattığı tartışma ortamı ve yayınları ile gündemi belirlerken, çarpıcı konu başlıklarını uzman konuşmacılarla sektöre sunmaya
devam ediyor.
Konferans, her yıl olduğu gibi bu yıl da, YAPI dergisi tarafından yayına hazırlanan "Yapıda Ekoloji" ekiyle, bu alanda kalıcı bir kaynak oluşturulmasına katkıda bulunacak.
EKODesign konferansı, Yapı-Endüstri Merkezi'nin sosyal medya hesaplarından #ekodesign2015 etiketiyle de takip edilebilecek.
PROGRAM:
09:00-09:30 Kayıt ve Kahvaltı
09:30-09:40 Açılış
09:40-10:00 Diyalog 1: Kamunun Özel Sektörü Motivasyonu: Yeni Yeşil Binalar Yönetmeliği
Murat Bayram – T. C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü Enerji Verimliliği Daire Başkan Vekili
10:00-10:20 Diyalog 2: Küresel Fon Teşviği ile "Yeşil Yerine Akıllı Kent"
Haluk Sevinçli –Eskişehir Tepebaşı Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Makine Mühendisi/Enerji Yöneticisi
10:20-11:00 Anahtar Konuşma: Soğuk İklimlerde Binaların Sürdürülebilirliği
Jonas Norsted – Atelier Oslo Ortağı
11:00-11:20 Kahve Arası
11:20-11:35 Diyalog 3: "Tasarım - İnşaat - İşletme" Üçgeninde Sürdürülebilir Malzeme
Göksel Bekmezci - Sunucu, Metin Yazarı
11:35-12:05 Diyalog 4: Ödüllü Mimarlar – Ödüllendirilen Mimarlık
Anis Abou Zaki – Foster&Partners Ortağı, Ekolojik Tasarım ve Sürdürülebilirlik Direktörü
Selçuk Avcı – Avcı Architects Kurucusu
12:05-12:35 Diyalog 5: Kentsel Peyzaja Dair: Yaptıklarımız-Yapamadıklarımız
Arzu Nuhoğlu – Arzu Nuhoğlu Peyzaj Tasarım Kurucusu
Dr. Deniz Aslan – İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi
12:35-14:00 Öğle Yemeği
14:00-14:40 Anahtar Konuşma: Kıyı Bölgesinde Doğa ile Tasarlamak
Benny Bøttiger – Hasløv & Kjærsgaard Architects and Planners Ortağı
14:40-15:10 Diyalog 6: Kırsaldan Ders Almak
Yrd. Doç. Dr. Ümit Arpacıoğlu – MSGSÜ Yapı Ugulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı, "Köyünü Yaşat" Projesi Yöneticisi
Özgül Öztürk - A Mimarlık Kurucu Ortağı
15:10-15:30 Kahve Arası
15:30-17:00 Diyalog 7: YAPI Dergisi Vaka Etüdü Seçkisi
Moderatör: Yasemin Keskin Enginöz – YAPI Dergisi Genel Yayın Yönetmeni
Eğitim Yapılarının Dönüşümü "Yeşil Okul Projeleri"
Kazım Gökhan Elgin – İstanbul Valiliği Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) Direktörü*
Semra Uygur, Özcan Uygur – Uygur Mimarlık Kurucu Ortakları
Bir Vakıf Girişimi: Piri Reis Üniversitesi
Alev Akın – İŞTE Proje Yönetimi ve Mimarlık Hizmetleri Kurucu Ortağı
Aydan Volkan – Kreatif Mimarlık Kurucu Ortağı
Dr. Duygu Erten – TURKECO İnşaat ve Enerji Ltd. Kurucu Yöneticisi
Ayrıntılı bilgi ve katılım için tıklayınız.