Artık Camı da 3D Yazıcılarla Şekillendirebilmek Mümkün!

mimarizm.com / 27 Ağustos 2015


Tasarımcı ve araştırmacı Neri Oxman ve Mediated Matter grubu, MIT Media Lab'de erimiş camı 3D yazıcıyla şekillendirecek tekniği geliştirdiler. Bu yöntem, ilk defa şeffaf cam objelerin 3D yazıcıyla üretilebilmesine imkan verecek. Ayrıca grup, mimari elemanların hatta yapıların cephelerinin tamamen bu yöntemle üretilebileceğini düşünüyor.



G3DP isimli proje, şeffaf camın 3D yazıcılarla üretiminde bir ilk. Oxman'ın ekibi tekniği, çeşitli vazo ve kaselerin üretiminde kullanmış. Ancak Oxman bu tekniğin aynı zamanda mimari ölçekte de kullanılabileceğini düşünüyor.



Neri Oxman, projede yapısal olarak sağlam, çevreye duyarlı ve bilgi akışına ve bilginin saklanmasına imkan verecek bir malzeme üretimini amaçladıklarını ve günün birinde camın tek şeffaf bir yapı kabuğu oluşturmak üzere bu yazıcılarla üretilebileceğini söylüyor.



Oxman, grubuyla birlikte camın renklendirilmesi ve bunun güneş ışınımı üzerindeki etkisi ile ilgili deneyler de yapıyor. Ayrıca buna ek olarak camın iç ve dış yüzeylerini bağımsız olarak tasarlayabildikleri için güneş ışığı geçirgenliğini kontrol edebileceklerini belirtiyor.

Tasarımcı, bu yöntemle güneş ışığından optimum düzeyde yararlanan aerodinamik cepheler ve geometrik açıdan özgün değişik kalınlıklarda aydınlatma elemanları üretilebileceğini ifade ediyor.



G3DP projesi, Mediated Matter, MIT Media Lab, MIT Glass Lab, Makina Mühendisliği Bölümü ve Wyss Enstitüsü işbirliğinde oluşturulmuş. Araştırma ekibi ise John Klein, Michael Stern, Markus Kayser, Chikara Inamura, Giorgia Franchin, Shreya Dave, James Weaver, Peter Houk ve Profesör Neri Oxman'dan oluşuyor.



Proje hakkında yayınlanmış makaleye buradan ulaşabilirsiniz.

Bu haber dezeen.com'dan derlenmiştir.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :