Kuzgun Acar’ın, “Kuşlar - Soyut Kompozisyon” adlı eserinin Sakıp Sabancı Müzesi'nde sergilenmesi kapsamında 24 Haziran'da düzenlenen panele, İstanbul Manifaturacılar Çarşısı’nın (İMÇ) mimarlarından Yüksek Mimar Doğan Tekeli, Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı Onursal Başkanı Faruk Pekin, eserin restorasyonunu gerçekleştiren Yrd. Doçent Özer Aktimur ve tasarımcı Metin Deniz konuşmacı olarak katıldı.
Zaman içinde gördüğü doğal tahribat sebebiyle 2013 yılında Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı tarafından izinle yerinden çıkarılıp restorasyon amacıyla korumaya alınan eser, 3 yıllık bir restorasyon çalışması sonrası ilk kez bir müze ortamında sergileniyor. İstanbul’da modern mimarinin öncü yapılarından olan İstanbul Manifaturacılar Çarşısı’nın (İMÇ) maddi katkıları ve Fatih Belediyesi’nin lojistik desteğiyle Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı tarafından başarıyla yürütülen proje kapsamında restore edilen eser, daha sonra İMÇ’deki asıl yerine yerleştirilecek.
Eserin müzede sergilenmesi kapsamında gerçekleştirilen konferansın açılış konumasında S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer, “Değerli sanatçı Kuzgun Acar’ın Kuşlar isimli çalışması bildiğiniz gibi İstanbul Manifaturacılar Çarşısı’nın cephesinde sergilenmek üzere üretildi. Günümüzde yapılan bu kadar çok ticari projede maalesef sanat eserlerine rastlamamız pek mümkün olmuyor. Düşünün ki bu heykel 1960’lı yıllarda yapıldı. Bu önemli eser, sanatın kamusal alanda, ticari bir yapı çerçevesinde varlık göstermesi konusunda özel ve öncü bir nitelik taşıyor. Tüm İMÇ eserlerinin ortaya çıkışında büyük rol oynayan İMÇ mimarları, Yüksek Mimarlar Doğan Tekeli, Metin Hepgüler ve merhum Sami Sisa’nın vizyonunu anmayı, İstanbul’a bu sembol niteliği taşıyan eseri kazandırmalarındaki insiyatiflerinden ötürü onlara teşekkür etmeyi borç biliriz. Heykel sanatının kitlelerle iletişim kurmasını sağlayan önemli açılımlardan biri olan “Kuşlar - Soyut Kompozisyon” eserini müzemizde sergileyecek olmaktan, bu vesileyle ne üzücüdür ki çok genç yaşta aramızda ayrılmış olan Kuzgun Acar’ı ölümünün 40. yılında anıyor olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.
Kuzgun Acar
Doğan Tekeli: "İMÇ bizim mimarlık yaşantımızın hem en talihli, hem de en talihsiz yapısıdır"
Yüksek Mimar Doğan Tekeli
Açılış konuşmasının ardından kürsüye davet edilen İMÇ’nin mimarlarından Yüksek Mimar Doğan Tekeli, “Türkiye’de sanat eseri korumak günümüzde artık pek kolay değil,” diyerek öncelikli olarak projeyi gerçekleştirenlere teşekkürlerini iletti. “Bu çarşı bizim mimarlık yaşantımızın hem en talihli, hem de en talihsiz yapısıdır,” diyerek sözlerine devam eden Tekeli, zamanla uğradığı dönüşüm nedeniyle İMÇ'nin mimarlık eğitiminde de çok sık tartışıldığını dile getirdi. Çeşitli arşiv görselleri eşliğinde Manifaturacılar Çarşısı’nın yapım aşamalarından bahseden mimar, zamanın manifaturacılarıyla maliyet açısından yaşadıkları zorlu deneyimleri paylaştı ve yapının son dönemde yitirilen mimari özelliklerinden bahsetti. Dönemin şartları göz önüne alındığında, sanat eserlerine bir çarşının içinde yer verilmesinin önemini vurgulayan Tekeli, Kuzgun Acar’ın eserinin İMÇ’ye yerleştirilmesinin hikayesini de dinleyicileri gülümseten anekdotlarla aktardı.
Faruk Pekin: "Bu projeyle Kuzgun Acar'a vefa borcumu ödedim"
Faruk Pekin
Konferansın devamında söz alan Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı Onursal Başkanı Faruk Pekin ise dönemin politik ortamının genel bir panoramasını çizerek Kuzgun Acar’la paylaştığı dostluğun, dolayısıyla bu restorasyon projesinin onun nezdindeki öneminden bahsetti. Bu projeyle ona olan vefa borcunu ödediğini dile getiren Pekin, Acar'ın bir sanatçı olarak politik kimliğinin önemini de vurguladı.
Özer Aktimur: "Heykel tamamıyla kuşların istilasına uğramıştı"
Özer Aktimur
Konferans, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Eserlerinin Konservasyonu ve Restorasyonu Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak görev yapan Özer Aktimur’un 3 yıllık zorlu restorasyon sürecini aktaran konuşmasıyla devam etti. "Projeyi ilk duyduğumda çok heyecanlandım. Günlerce uyku uyuyamadım. Çünkü Kuzgun Acar benim için bir idoldü," diyerek sözlerine başlayan Aktimur, taşınma sırasında zarar gören ve kuşlar tarafından istilaya uğrayarak eriyip yok olmanın eşiğine gelen heykelin restorasyonu için proje kapsamında geliştirdikleri metal kafesleme yönteminden söz etti. Her bir parçası bilgisayarda birleştirilerek tamamlanan eserin SSM bahçesine ulaştırılması sürecini fotoğraflarla paylaşan Aktimur, böyle önemli bir görevi yerine getirmiş olmanın gururunu yaşadığını dile getirerek sözlerini noktaladı.
Metin Deniz
Tasarımcı Metin Deniz ise son olarak Paris’te Kuzgun Acar’la yaşadıkları birkaç anıyı anlatarak dinleyicilere duygu dolu anlar yaşattı.