Lüleburgaz Otobüs Terminali

Sıddık Güvendi / 12 Ekim 2016
Lüleburgaz Belediyesi Şehirlerarası Otobüs Terminali Mimari Proje Yarışması'nda birinci seçilerek uygulamaya dönüşen projenin detaylarını, müellifler Sıddık Güvendi, Tuna Han Koç, Barış Demir ve Oya Eskin Güvendi'den dinliyoruz.

Projenin başlaması, Lüleburgaz Belediyesi tarafından 2013 yılında açılan ulusal mimari proje yarışma vesilesiyle oldu. Fikir üretme ve tasarım süreci ile geçen 2 ay sonunda teslim edilen proje, jüri kararıyla birinci seçildi. Ardından uygulama süreci başladı ve 1200 m2 alana sahip yapının inşaatı tamamlandı.

Tasarımın ilk gününden itibaren amacımız; yarışma arazisi üzerindeki verileri iyi analiz ederek, Lüleburgaz kentine çağdaş mimari kriterler ile örtüşen, işlevsel ve sosyal bir şehirlerarası terminal kompleksi kazandırmak oldu.

Ulaşım yapıları bulundukları kentle buluşma noktalarıdır. Bu nedenle, fonksiyonelliğin yanı sıra simgesel değer taşımalı, özgün ve akılda kalıcı olmalıdır. Lüleburgaz Otobüs Terminali; kentle bütünleşen, hem kentlinin hem de bekleyen yolcuların sosyal kullanımını ön planda tutan, saydam bir yapı ve kent için simgesel bir değer olması amaçlanarak tasarlandı. 

Lüleburgaz Şehirlerarası Otobüs Terminali

Lüleburgaz Otobüs Terminali

Bütüncül ve esnek mekan kurgusu

Yapı, Edirne-İstanbul D100 karayolu üzerinde; Murat Hüdavendigar Caddesi ve İstiklal Caddesi kesişiminde yer alır. Artık işlevini ve yeterliliğini yitirmiş olan eski terminal binasının da bulunduğu proje alanındaki mevcut giriş çıkışların korunmasıyla birlikte yapı, doğu-batı aksında lineer şekilde konumlanır. Bu yerleşim, tasarımın çıkış noktası olan simgesel ve yapısal örtünün ve terminal binasının Edirne-İstanbul karayolu tarafından algılanmasına olanak verir. Yapının işleyiş planında güney yönü (ön yol) tarafında şehirlerarası otobüs peronları yerleşir; kuzey yönünde ise kırsala hizmet eden peronlar yer alır.

Lüleburgaz Otobüs Terminali

Terminal içinde bütüncül mekan elde etme çabası, iç mekan organizasyonunda etkin rol oynar. Gelen-giden yolcu bekleme alanları, bütüncül mekan kurgusu içerisinde fiziksel olarak değil fonksiyonel olarak ticari mekanlar ve bilet gişeleri ile birbirinden ayrılır. Bu kurgu yapıya dönüşüm potansiyeli de kazandırır.

Kamusal kullanıma açık alanlar

Diğer yandan konumlandığı nokta yapıyı kent yaşamının içine dahil eder. Kent merkezinden yaklaşık on dakika yürüme mesafesindeki terminal binası, karşı arazisinde bir açık pazar alanı ve alışveriş merkezi ile de komşudur. Bu durum terminal binasını salt ulaşım fonksiyonundan sıyırarak kamusallık barındırması gerekliliğini doğurur. Terminalin batı ucunda, kentle buluştuğu noktada, simgesel örtü kırılarak yaratılan kamusal ön alan, restoran, kafeterya ve ticari alanlarla desteklenir ve terminal kullanıcılarının yanı sıra kentlinin de vakit geçirebileceği alanlar elde edilir.

Lüleburgaz Şehirlerarası Otobüs Terminali

Yarışma ile yapılan bir ‘ilk yapı’

Yarışmalar, işveren ile birebir masaya oturmadan geçirilen proje süreçleri olması sebebiyle standart iş alımı ve yapımından biraz farklıdır. Bizim için de bu proje, mimarın proje alanıyla baş başa kaldığı yarışma ve tasarım süreci, Lüleburgaz Belediyesi’nin bir işveren olarak minimum müdahalesi ile geçen verimli uygulama süreci ve tüm bu süreçlerin sonucu olan basit, yalın ve işlevsel bir terminal binasıdır. 

Binanın bir ‘ilk yapı’ olarak kent içinde nasıl yaşadığı ise bundan sonraki gözlem sürecidir, hep birlikte görmelik...

Lüleburgaz Şehirlerarası Otobüs Terminali

Lüleburgaz Şehirlerarası Otobüs Terminali

Proje Künyesi:

Proje Adı: Lüleburgaz Şehirlerarası Otobüs Terminali 
Proje Yeri: Lüleburgaz/Kırklareli/Türkiye
Tasarım Ekibi: Sıddık Güvendi, Tuna Han Koç, Barış Demir, Oya Eskin Güvendi
Mimari Proje Ekibi: Sıddık Güvendi, Tuna Han Koç, Barış Demir, Oya Eskin Güvendi
İşveren: Lüleburgaz Belediyesi
Proje Başlangıç Yılı: 2013
Proje Bitiş Yılı: 2014
İnşaat Başlangıç Yılı: 2015
İnşaat Bitiş Yılı: 2016
Arsa Alanı: 10.000 m2
Toplam İnşaat Alanı: 1.200 m2
Statik Projesi: Tektaş Mühendislik
Çelik Projesi: Tektaş Mühendislik
Elektrik Projesi: A-D Elektirk
Mekanik Projesi: Arkon Mekanik
Aydınlatma Projesi: Studio Lighting Design
İç Mekan Tasarımı: Dicle Hökenek Architecture
Totem Tasarımı: Caner Bilgin
Mimari Mesleki Kontrollük: Sıddık Güvendi, Tuna Han Koç, Barış Demir
Ana Yüklenici: Mufa İnşaat
Proje Tipi: Ulaşım - Otogar
Fotoğraf: Engin Gerçek, 2016
Drone Çekimi: Ahmet Kazu, 2016


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :