Büroyu büyütmeyi düşünüyor musunuz?
Büyümek iş ve finans akışına bağlı bir şey. O aşamalara biz hiç gelmedik. Hiç 30 kişi olmadık örneğin. Ama bazen daha büyük bir büro, daha çok iş yapmak ve daha çok para kazanmak anlamına gelmiyor. Çünkü masraflar artıyor, sorunlar çoğalıyor. Bir de ben çekirdek bir kadroyla uzun süre çalışmayı tercih ediyorum. Yeni başlayan biri zamanla büroda deneyim kazanıyor, yetişmiş hale geliyor. Siz onu tanıyorsunuz, o sizi tanıyor. Büyümek adına pek çok kişiyle çalışmak yerine çekirdek kadroyu finanse etmek ve korumak bana daha doğru geliyor.
Patronlar arasındaki iş bölümünüz nasıl?
Ben, ‘Bağımsız Devletler Topluluğu'na benzediğimizi düşünüyorum (!) Aslında herkesin ilgi alanı çok net: Eğer gelen iş kentsel tasarım / planlama işi ise Baran Bey, restorasyon işi ise Aslı, yeni tasarım işi ise Tamer ile ben ilgileniyorum.
Tasarımı yürüten hangimiz ise büroda otururuz, tartışırız. Fikirlerimizi söyleriz, eleştiririz ama sonuçta nihai kararı tasarımı kim yürütüyorsa o verir. Çünkü üç kişinin kalemi eline alıp sağa sola çekiştirmesiyle tasarım yapmak mümkün değil. Tasarımın bütün estetik değerleri herkesin içine sinmeyebilir örneğin, ama tasarımı yürüten öyle omasını istiyorsa öyle olur. Tamer'in bana "… dediğini beğenmedim, yapmadım!" dediği zamanlar da olur. Yapacak bir şey yok, ne yapalım yani beğenmediyse? (Gülüyor)
İlk zamanlarda yarışmalara hazırlanırken çok kavga ediyorduk. Hatta kavgalarımız bazen o kadar şiddetli oluyormuş ki, çalışanlar ortaklığımızın biteceğini düşünüyormuş. Biraraya geldiğimiz zaman yine tartışıyoruz, ama 25 yıl sonra insan karşısındakinin ne düşündüğünü, neden hoşlandığını ya da hoşlanmadığını, ne yapmak istediğini çok daha kolay anlıyor.
Atölyenin pek çok tasarım alanında hizmet vermesi, atölyenin bilgi birikimine nasıl bir katkı sağlıyor?
Ben Baran Bey'in yanında kent planları ve kentsel tasarım projeleri üzerine çalıştığım için, şu anda planlama metodolojisini çok iyi biliyorum. Kentsel tasarım işleri bize, tasarıma parsel bazında değil de kent ölçeğinde yaklaşma alışmanlığını ve becerisini sağladı. Bu bakış açısı yarışmalarda da avantajımız oldu. Yarışma yaparken de probleme parsel içinden bakmak yerine, tasarımı kente eklemleyen bir bakış açısı ufkunuzu daha çok genişletiyor. Son zamanlarda çok fazla kentsel tasarım işlerine girmesek de kent planlayacak bir formasyona sahibiz.
Çok çeşitli alanlarda tasarım yapma şansına sahibiz. Gerçi restorasyon projeleri çok yorucu, çok emek alan projeler. Aslı'nın zaman zaman büronun yarısını toplayıp gittiği, sahada günlerce ölçüm yaptığı oluyor. Ama onun da keyifli bir tarafı var.