Gebze Teknik Üniversitesi Mimarlık Tasarım Kulübü tarafından, 10-12 Eylül 2021 tarihlerinde düzenlenecek olan "Pupa 4.0"da katılımcı başvuruları için son tarih 1 Eylül.
Gebze Teknik Üniversitesi Mimarlık Tasarım Kulübü'nün, her sene sonunda atık malzemelerin dönüşümü üzerine çeşitli atölyeler düzenlediği "Pupa 4.0", 10 - 12 Eylül 2021 tarihleri arasında gerçekleşecek.
“Pupa, kelebeğin dönüşümündeki bir evredir. Bu aşamadan sonra iki seçenek vardır;
ya ipek olmak üzere toplanır
ya da kelebeğe dönüşerek yoluna devam eder. ”
Atölye yürütücü başvurularının 6 Ağustos'a kadar kabul edildiği açık çağrının ardından, katılımcı başvuruları 25 Ağustos'ta açıldı. İçeriklerin belirlendiği atölyelere katılmak için 1 Eylül'e kadar başvuru yapılabiliyor.
Tema Metni
Daima değişen, evrimleşen varoluşta, şu an geçirdiğimiz süreç de bunlardan birisi. Sahip olduğumuz rutin ve alışkanlıklarımızı bir başka biçimlerde yapıyoruz ya da yapmaya çalışıyoruz. Bu yeni biçimlerle birlikte bizler de evrimleşmekteyiz. Belleklerimizde alışkanlıklarımızın üstüne bizi oldukça etkileyen yeni bir katman eklenmiş oluyor.
Zaman içinde oluşan bu değişimler "BELLEK"ten silinmiyor, tam dersine "BELLEK"te birikiyor. Biriktikçe de yeni gelen bilgiyle birlikte "KATMAN"laşıyor. Her yeni "KATMAN" zamanla kalıntıya dönüşüyor ve "BELLEK"te izler oluşturuyor. Bu izler de evrimleşiyor. Yeni düzende kullandığımız özellikler ve bazı nesneler adeta bedenimizin bir parçası haline geliyor. Özellikle online platformlarda kullandığımız imleçlerimiz bu işaretlerden biri haline geliyor. Bedenimiz de bu parçaya adapte olarak belki de bir nevi evrim geçiriyor. Yani "METAMORFOZ"a uğruyor.
Gerçek dünyada hep aktif sayılıyoruz ancak bu durum sanal dünyada böyle değil. Çevrim içi olduğumuz, aktif olduğumuz anlamına gelmiyor, çünkü çevrim içi olma durumu sadece ekranda görünen bir bilgi. O anda içinde bulunduğumuz mekan, durum bilinmiyor. Yeni normalleşmede hem gerçek/fiziksel ortamda hem sanal platformlarda aktif olunca beynimiz bu ikisi arasında bir "ETKİLEŞİM" kuruyor, böylece aynı anda birden fazla mekanda bulunma durumu ortaya çıkıyor, sonuç olarak birden fazla mekanda aynı anda aktif oluyoruz. Bu farklı mekanlar arasında bir "AKIŞ" meydana getiriyoruz. Farklı mekanların "ETKİLEŞİM"inden oluşan "AKIŞ" sürekli dönüşüm içinde olmaya devam ediyor. Gittikçe daha da dinamik hale gelen yaşantımızda hiç bitmeyecek bir "DEVİNİM"in içindeyiz.
Edindiği bilgilerle KATMANlaşan BELLEK'imiz, sürekli ETKİLEŞİMe girdiği şeylerle METAMORFOZa uğrar, DEVİNİM içindeki bu evrenin içinde bir de kendi kendine AKIŞ oluşturur. Daima dönüşen bu evrende şu an dijital olan ve olmayan arasında bir akış söz konusu. Kim bilir, ilerleyen zamanlarda bu akışın yönü nasıl olacak?
PUPA 4.0'ün temasını içselleştirmek için yararlanabileceğiniz bazı kaynakları sizin için derledik:
Bellek Metaforları (Douwe Draaisma)
Dijital Toplum: Kavram, Kuram ve Yöntem (Selva Ersöz Karakulakoğlu)
https://xxi.com.tr/i/dijital-cagda-mimarligin-akiskanlikla-imtihani
http://www.mimarlikdergisi.com/index.cfm?sayfa=mimarlik&DergiSayi=419&RecID=4615
http://mimdap.org/2008/11/metamorfoz/
https://yapidergisi.com/mimarlik-egitim-akis/
Başvuru formu için tıklayın