4. Uluslararası İstanbul Trienali

mimarizm.com / 11 Mayıs 2022
4. Uluslararası İstanbul Trienali, Heterotopik Mekanlar Olarak Sınırlar ve Surlar başlığıyla Yedikule Hisarları Açık Hava Müzesi’nde 12 Mayıs - 13 Haziran 2022 tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Bağımsız Sanat Vakfı tarafından organize edilen Uluslararası İstanbul Trienali, kentin gündemini sanatsal bir laboratuvar olarak yeni deneyimlere ve olasılıklara açma, İstanbul merkezli sanatsal ve uluslararası ortak üretim alanlarını artırma, İstanbul’un çok katmanlı ve kültürel yapısında yeni tartışma alanları açarak, güncel etkinlik ve sergilerle paylaşma amacıyla 4. kez gerçekleştirilmektedir.

Uluslararası İstanbul Trienali, sanatın evrensel gelecek tasarımında yer alabilmesi ve etkin olabilmesi için, eleştirel düşünme, empati geliştirme, paylaşma, eşitlik, inovasyon, çoğulculuk, bilimsellik, sürdürülebilirlik niteliklerini uluslararası sanatsal üretim ve paylaşımlarla artırmayı amaçlamaktadır.

İstanbul’daki sosyolojik, kültürel ve mekansal dönüşümlerin bir aradalığı, zamansal katmanları, katmanların çokluğu ve çatışmaları İstanbul’un kent mekanındaki sınırları ve surlarını birer heterotopik mekan olarak tanımlaya bilmemize olanak sağlar.

12 Mayıs - 13 Haziran 2022 tarihlerinde gerçekleşecek 4. Uluslararası İstanbul Trienali, İstanbul’un heterotopik mekanları olarak sınırlarını ve surlarını, bilinen kullanım biçimlerinden farklılaştırarak esneyen, düşünce üreten, ikili karşıtlıkların çözüldüğü ve çok sayıda anlama açıldığı bir üçüncü mekan olarak kartezyen bağlarından kurtarıyor.

4. Uluslararası İstanbul Trienali Heterotopik Mekanlar Olarak Sınırlar ve Surlar başlığıyla İstanbul’da Yedikule Hisarları Açık Hava Müzesi (Yedikule Zindanları)’nde gerçekleştirilecektir.

Etkinliğe Türkiye’den ve dünyadan 30 sanatçının yerleştirme eserleri (3 boyutlu materyal ile üretilmiş, video-projeksiyon-mapping, NFT, ses ve ışık yerleştirmeleri), heykel, performans ve video işlerine yer verilecektir.

1 ay sürecek sergi programı dışında, etkinlikte sanatçı atölyeleri, ücretsiz rehberli turlar, gece turları, söyleşi, performans ve gösteriler gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

Katılımcı Sanatçılar

Fırat Neziroglu, Mareo Rodriguez, Beste Kopuz, Levin İulya, Ceal Floyer, Özgün Şahin, Sarya Nurcan Kaya, Nilhan Sesalan, Hamza Kırbaş, Ezgi Yaren Karademir, Nermin Ülker, Sebahattin Alaca, Abbas Yousif, Minia Biabiany, Giorgos Taxidis, Odysseas Tosounidis, Seydi Murat Koç, Wendy Yu, Maze Sürer, Nik Ramage, Ayşegül Altunok, Aaron Bezzina, Didem Erbaş, Nejat Çınar, Ece Canlı, Esther Stocker, Hakan Yılmaz, Akın Demiral ve Hasan Aktaş.

Trienal Ekibi

Küratör: Filiz Ağdemir, Hülya Yazıcı
Proje Sorumlusu: Hasan Aktaş
Koordinatör: Zeynep Toy
Sanat Danışmanları: Mehtap Özdemir, Erhan Lanpir
Asistanlar: M. Hüseyin Aktaş, Esin Şamlı, Büşra Korkman
Grafik Tasarım: Yunus Ak, Z. Özüm Ak, Abdu Pala

Ayrıntılı bilgi ve program için tıklayın

4. Uluslararası İstanbul Trienali Açılış © mimarizm

Esther Stocker © mimarizm

Mareo Rodriguez © mimarizm

*

Küratör Filiz Ağdemir Hakkında

İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Lisans, Kültür Yönetimi Yüksek Lisans öğrenimini tamamladı. 2006-2010 yılları arasında, Santralistanbul Çağdaş Sanat ve Enerji Müzesi’nde, 2011-2016 yılları arasında İş Bankası Müzesi, İBB Müzeleri, İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Koç Müzesi, Beşiktaş JK Müzesi, Tübitak, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi gibi kamu ve özel kurumların Kültür Sanat Departmanlarında ve projelerinde yöneticilik yaptı. 2007 yılından itibaren çağdaş sanat, sahne ve gösteri sanatları, oyunlaştırma, deneyim tasarımı ve güncel sanat hakkında dergi ve yayınlar için yazılar yazdı. 2019-2020 yılları arasında Akbank sanat ve Açık Diyalog iş birliği ile tasarlanıp uygulanan “Çağdaş Sanat ve Küratörlük” programını başarıyla bitirdi. Bitirme projesi olarak, 2021 Ağustos ayında Taksim Akbank Sanat Galeride “Re-body Sanatçı Araştırma Projesi Sergisi”ni gerçekleştirdi. 2017’den itibaren bağımsız olarak çalışmaktadır.

Danışman Küratör Hülya Yazıcı Hakkında

İDGSA da 1982-85 yılları arasında Yüksek Resim Eğitimi aldı. 1990-2005 yılları arasında on iki kişisel sergi yaptı, karma sergilere katıldı, on yıl süre ile resim öğretmenliği yaptı. 2008’de Bağımsız Sanat derneğini kurdu. 2010 yılında, İstanbul Modern 5 nolu Antrepo’da “Şehrin Gizli Dili” adıyla 1.İstanbul Trienali’nin küratörlüğünü, 2013 yılında ikinci Uluslararası Trienali’ni “7 Vadi Altmış Kanat Gölgesi” küratörlüğünü, 2016 yılında Mültecilik sorununu işleyen “Yurtsuzlaşma” Trienali’nin küratörlüğünü yaptı. Bu etkinliklerde kendi kavramsal çalışmalarını da sergilendi. 2016 yılında, Bağımsız Sanat Vakfını kurdu beş yıldır Yön. Kur. Başkanlığını sürdürmektedir. 2018 yılında “Hâl, Beden, Zihin” Uluslararası Kadın Sanatçılar Sergisinin küratörlüğünü, 2021 yılında “Bir İh(ti)mal Daha Var” Uluslararası Kadın Sergisinin küratörlüğünü yaptı. 2018 yılında Şükrü Karakuş küratörlüğünde yapılan 12cm. gezici sergisine katıldı. İspanya, Portekiz, Paris ve Türkiye’de açılan sergilerde çalışmaları sergilendi. 2020 yılında Mimar Sinan Üniversitesi galerisinde yirmi sanatçı ile “Karşılaşmalar” sergisinin koordinatörlüğünü yaptı kendi çalışmalarını sergiledi. Kültür ve Turizm Bakanlığınca yapılan Kültür Çalıştayına katıldı. 2020 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı “Genç Güncel Sanat”yarışmasında jüri üyeliği yaptı.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :