Anadolu’nun Gözyaşları’nın Yazarı Yaşar Yılmaz Okurlarıyla Buluşuyor

mimarizm.com / 06 Kasım 2015
YEM Yayın'dan çıkan ‘Anadolu’nun Gözyaşları’ kitabının yazarı Yaşar Yılmaz, 34. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda okurlarıyla buluşuyor. Yılmaz, kitabını 15 Kasım 2015 Pazar günü saat 14.00’da YEM Kitabevi'nin 3. Salon 507 No.lu Standı’nda imzalayacak.

‘’Anadolu’nun Gözyaşları’’ adlı kitap, büyük bir çoğunluğu 1830–1922 yılları arasında, Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden farklı yöntemlerle götürülmüş ve günümüzde Avrupa ve ABD’deki müzelerde sergilenen tarihi eserlerimizin, bugüne dek hazırlanmış en kapsamlı envanterini sunuyor. 

Kitabın yazarı Yaşar Yılmaz, yaklaşık yedi yıl önce kendisine yönelttiği “Yurtdışında kaç tarihi eserimiz var; bu eserler nerede ve bu konuda bir çalışma var mı’’  gibi sorularına yanıt arama süreci kitabında ortaya çıkış nedenlerini açıklıyor. Batı’daki belli başlı müzeleri gezerek kitabı oluşturan bu özel envanteri derledi. 

Yılmaz’ın yaptığı inceleme ve araştırmalar sonucunda ortaya çıkan sonuç şuydu: ABD, Avusturya, İngiltere, Almanya, Fransa ve Yunanistan kendi girişimleriyle Anadolu’dan eserler taşımıştı. Hollanda, Danimarka, Vatikan ve Rusya gibi ülkeler ise eserlerin çoğunu Anadolu’da kazılar yapmak yerine dolaylı yollarla elde etmişti. Amerikalıların da 1880’lerden sonra kazılara katıldığını, Charles Fellows, Charles Texier, Carl Humann gibi gezgin ve araştırmacılar öncülüğünde çok sayıda kültürel varlığı ülkelerine taşıdıklarını gezginlerin notlarından biliyoruz.

Yaşar Yılmaz, araştırmaya olan tutkusuyla çıktığı bu yolda, yoğun emek harcayarak 10’dan fazla ülkede, 50’yi aşkın müzeyi gezerek kayıt aldı. Kendi olanaklarıyla gerçekleştirdiği, üç yıla yakın süren bu seyahatleri boyunca Anadolu topraklarından götürülmüş ve günümüzde birçok Batı müzesine büyük değer ve zenginlik katan tarihi eserleri yerinde inceleyerek envanter numaralarıyla belgeledi.

Anadolu’nun Gözyaşları’nda ülkeler, şehirler ve müzeler, okuyucuların (özellikle Batı’daki müzeleri ziyaret edecek olanların) bu müzelerde sergilenen eserlere kolayca ulaşabilmesini sağlamak amacıyla alfabetik olarak veriliyor.

Kitapta söz konusu eserlerin hikayesi, batılılar tarafından nasıl keşfedildiği, taşınma öyküleri ve ülkemizdeki tarihi eser algısı, Osmanlı’nın son döneminde bölgede, kazı çalışmaları yürütmüş yabancı gezgin ve araştırmacıların notlarından, yararlanılarak hazırlanılmış. Günümüzde Batı müzelerinde, Hitit, Likya, Urartu, Doğu Roma, Selçuklu, Osmanlı vb. pek çok Anadolu medeniyetinin ürettiği, sayıları on binlerle ifade edilebilecek eserler sergileniyor. 

Anadolu’nun Gözyaşları, mutfak gereçlerinden değerli takılara, mermer ve bronz yontulardan dev boyutlu anıt mezarlara, mozaiklerden halılara, savaş aletlerinden cami mihraplarına uzanan çeşitlilikteki eserlerden oluşuyor.

İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
  • İbrahim Gök 2 ay önce Sayın yazar; çalışmalarınız çok değerli. Bu toprakların bereketi ve birikimi ile yaşayıp onu sahiplenmemek ihanetten başka nasıl anlatılabilir ki! Çevirdiğim her sayfa yüreğimdeki sızıyı katladı. "Sol yanımda yer ayırdım sana" … sözü tarihin derinliklerinden sizin için söylenmişti sanki. Teşekkürler Yaşar Yılmaz...
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :