AURA İstanbul 18 Aralık tarihli Cumartesi Aurası konferans dizisi kapsamında sanat tarihçisi Ayşe H. Köksal’ı ağırlıyor.
Mimarlık, iç mimarlık, kentsel tasarım ve peyzaj konularıyla ilgilenen genç katılımcılara tek yarıyıllık yoğun bir çalışma ortamı sunan İstanbul Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları Akademisi - AURA İstanbul’un Sertifika Programı dahilinde mimarlık, şehircilik, sanat, felsefe, edebiyat ve teknoloji dallarında düzenlediği disiplinler arası konferans dizisi Cumartesi Aurası; “Müze, Mekân ve Bellek: İstanbul Resim ve Heykel Müzesi” başlıklı çevrimiçi etkinlikte sanat tarihçisi Ayşe H. Köksal’ı ağırlıyor.
Müze, Mekân ve Bellek: İstanbul Resim ve Heykel Müzesi
Müze, tarihe ait kılınan objelerin sergilendiği yerin çok ötesinde büyülü bir mekândır. Müzenin büyüsü, anlatılan bir hikâyenin objeler ve mekân aracılığıyla gerçek kılınmasında yatar. Müzenin mekânı tarih ve belleği bir araya getirebilen nadir yerlerden biridir.
Bu konferans, müzenin mekân, bellek ve tarih ilişkisine dair kısa bir düşünme pratiğidir. Türkiye’nin ilk modern sanat müzesi olan İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nin Veliaht Dairesi’nde başlayan yaşamı bu tartışmaya uygun bir zemin oluşturur. Daha sonra 5 No’lu Antrepo binasına taşınması ise hikâyeyi daha ilginçleştirir. Konferans, bu hikâyedeki mekân ve bellek ilişkisine kavramsal bir bakış açıdan yaklaşacaktır.
Stoneline desteğiyle düzenlenen etkinliğe katılım herkese açık ve ücretsiz olacak.
Eventbrite üzerinden kayıt olan katılımcılara Zoom oturum linki e-posta yoluyla iletilecek.
Ayrıntılı bilgi ve kayıt için tıklayın
*
Ayşe H. Köksal Hakkında
Ayşe H. Köksal sanat tarihçisidir. Özyeğin Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğretim üyesidir. Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nden mezun olduktan sonra, İTÜ ve Maastricht Üniversitesi’nde müze ve teknoloji üzerine yüksek lisans tezi yazmıştır. Doktorasını İTÜ Sanat Tarihi bölümünde tamamlamıştır. Yakın zamanda “Resim-Heykel Müzesi: Bir Varoluş Öyküsü” başlıklı kitabı yayınlanmış olan Köksal’ın çalışma alanları arasında sanat müzeleri, sanat dünyasının örgütlenmesi, müze-mekân-bellek ilişkisi yer alır.