AURA İstanbul, Cumartesi Aurası konferans dizisi kapsamında 29 Mayıs’ta gerçekleştireceği dijital etkinlikte, grafik tasarım tarihçisi Prof. Dr. M. Sinan Niyazioğlu’nu ağırlıyor.
Mimarlık, iç mimarlık, kentsel tasarım ve peyzaj konularıyla ilgilenen genç katılımcılara tek yarıyıllık yoğun bir çalışma ortamı sunan İstanbul Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları Akademisi - AURA İstanbul’un, sertifika programı dahilinde mimarlık, şehircilik, sanat, felsefe, edebiyat ve teknoloji dallarında düzenlediği disiplinler arası konferans dizisi Cumartesi Aurası; grafik tasarım tarihçisi, basılı mecra temelli görsel arşiv uzmanı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve MSGSÜ, Grafik Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Grafik Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Sinan Niyazioğlu’nun katılımıyla devam ediyor.
Cumartesi Aurası konferansında, VEKAM yayınlarından çıkan, Sinan Niyazioğlu tarafından kaleme alınan “Alfabe ve Matbuat: Türkiye’de Alfabe Devrimi ve Matbuat Rejimi 1928-1939” kitabının tanıtımı ve söyleşisi gerçekleşecek. Bu söyleşi, Türkiye’de milli yazılı kültürü belirleyen Alfabe Devrimi’nin ve milli matbuat kültürünü biçimlendiren matbuat rejiminin gelişim süreçlerini, Türkiye’nin komşusu ve müttefiki olan siyasal rejimlerle 1920’li ve 1930’lu yıllarda kurduğu kültürel ilişkiler üzerinden karşılaştırarak ele almayı ve iki Dünya Savaşı arasında Türkiye’deki uluslaşma siyasetinde öne çıkan milli matbuat kültürünü yeniden değerlendirmeyi öneriyor.
DYO Boya’nın desteğiyle gerçekleşecek etkinliğe katılım herkese açık ve ücretsiz olacak.
Detaylı bilgi ve kayıt için tıklayın.
Eventbrite üzerinden kayıt olan katılımcılara Zoom oturum linki e-posta yoluyla iletilecek.
*
Sinan Niyazioğlu Hakkında
Grafik tasarım tarihçisi, basılı mecra temelli görsel arşiv uzmanıdır. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Grafik Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Grafik Tasarım Bölümü öğretim üyesidir.
Grafik Tasarım Tarihi, Tasarım Okumaları, Medya Okumaları derslerini yürütmektedir. Viyana Devlet Güzel Sanatlar Akademisi 2010, Halle Tasarım Fakültesi 2013 ve Augsburg Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Tasarım Fakültesi’nde 2007, 2014 ve 2019 yıllarında konuk hoca olarak ders vermiş ve sergi projeleri düzenlemiştir.
Görsel propaganda tarihi, grafik tasarım tarihi ve görsel kültür tarihiyle ilgili tematik arşiv sergilerinde küratör olarak görev alan Sinan Niyazioğlu’nun kitap ve makaleleri arasında; JDPA: Journal of Decorarive Arts and Propaganda, Türkiye sayısı Wolfsonian 2015, İroni ve Gerilim: İkinci Dünya Savaşı Yıllarında İstanbul’da ve Ankara’da Savaş Algısı VEKAM 2016, Komik ve Tipik: Wilhelm Busch ve Çizgi Roman Dünyası Almanya Federal Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği 2018, The Political Portrait: Leadership, Image and Power, Türkiye Bölümü Routhledge 2020 yer almaktadır.
Sinan Niyazioğlu; Uluslararası Tasarım Tarihçileri Topluluğu tarafından iki yılda bir düzenlenen ICDHS: International Conferences on Design History and Studies Sempozyumlarının 2014 Averio, 2016 Taipei, 2018 Barselona ve 2020 Zagrep Bilim Komitesi Üyeleri arasında yer almıştır. Priştina, Zagrep, Batum ve Tiflis’in kent kütüphaneleri, arşiv merkezleri ve sanat akademilerince düzenlenen Balkanlar ve Kafkaslar’da görsel kültür tarihi yazımı ve görsel arşiv çalışmalarıyla ilgili uluslararası çalıştay ve seminerlerde görev alan Sinan Niyazioğlu, merkezi Londra’da bulunan Design History Society üyesidir.