N. Müge Cengizkan ve Ali Cengizkan'ın “Cumhuriyet Kadınları Sahnede!” başlıklı sunumu, 30 Ocak Salı günü saat 19.30'da Mimarlar Derneği 1927'de gerçekleştirilecek.
Afiş Tasarımı: evrenworks
Mimarlar Derneği 1927 tarafından düzenlenen, N. Müge Cengizkan ve Ali Cengizkan tarafından gerçekleştirilecek “Cumhuriyet Kadınları Sahnede!” başlıklı sunum ve söyleşi, 30 Ocak Salı günü saat 19.30'da başlayacak.
SUNUM HAKKINDA
Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarında, Almanya’nın Weimar Cumhuriyeti ve Avusturya’nın Kızıl Viyanası’nda her iki ülkeyi de eğitim ve çalışma yaşamında deneyimleyen altı kadını odağına alan bir sergi Ankara Goethe Enstitüsü’nde açıldı: “Cumhuriyet Kadınları Sahneye Çıkıyor!” sergisi 4 Şubat 2024’e kadar açık kalacak. Almanya ile farklı temasları olan üç Türk, Türkiye’ye aileleriyle birlikte zorunlu göç eden sığınmacı iki Alman, bir Avusturyalı kadın: Halet Çambel, Mualla Eyüboğlu Anhegger, Semiha Berksoy ile Erna Eckstein Schlossmann, Marianne Laqueur ve Margarete Schütte Lihotzky…
Zorunlu göç koşullarında çalışmak; çalışma hayatına sokulmadıkları halde gönüllü görevler yapmak; çok yeni ve öncesi olmayan görev alanlarında ilk olmanın risklerini üstlenip toplumun değer yargılarını değiştirmek; hakim bakış açılarına rağmen dünyaca önemli yeni alanları keşfetmek ve adlarını koymak, alan açmak, tümü de bu kadınlara nasip olur. Çünkü doğal biçimde insan haklarına saygılı olan ve sol düşünceye yatkın çevrelerde yaşayan bu kadınlar, toplumun özgür ve eşitlikçi yeni bireyleri olarak “cevval, akılcı, dirençli, sabırlı, inançlı” biçimde sahnededirler.
*
N. MÜGE CENGİZKAN HAKKINDA
Mimarlık ve kent kültürü, kültürel miras ve mimari tasarım alanında mimar, editör ve küratör olarak çalışmaktadır.
ALİ CENGİZKAN HAKKINDA
Mimar; tasarım eğitimcisi ve mimarlık tarihçisi; şair; yazar. Ankara’yı odağına alan pek çok kitap, makale ve araştırma gerçekleştirmiştir.