3. İstanbul Tasarım Bienali kapsamında düzenlenen atölye çalışması, 30 Eylül - 3 Ekim 2016 tarihleri arasında TAK Kadıköy’de gerçekleşecek. Kontenjanı 30 kişi ile sınırlı etkinliğin son başvuru tarihi, 5 Eylül
'Hafıza sarayı' ya da 'mnemonics', bir hatırlama ve bilgi sınıflandırma tekniği olarak Antikite'de ve Ortaçağ'da sıklıkla kullanılıyordu. Bu teknikle fiziksel mekanlara (imge, yazı, sembol ya da eşya olarak) yerleştirilen kavramlar, bakmak suretiyle birbirleriyle ilişkilendirilip hatırlanabiliyordu. İnsanın nasıl davranmasını bilmesi için çevresine bakması yeterliydi. Katedraller ve nadire kabineleri (wunderkammer), sonrasındaysa Aydınlanma ile birlikte kelimeler ve şeyler arasındaki ilişki dil üzerinden gerçekleşen soyut bir düzleme taşındı. Dünyanın bütün bilgisi, eşyalardan ve mekandan sıyrılıp yazıya kodlandı (bkz. Ansiklopedi ve Wikipedia).
Bununla birlikte kent, hafıza sarayı görevini asla yitirmedi. Devletin iktidarı, dinin kutsallığı ve sermayenin gücü gündelik yaşamda karşılaştığımız yapılarla sürekli olarak yeniden üretiliyor ve normalleştiriliyor. Gözümüzün gördüğü imajlar yan yana gelerek bütün bir hikaye oluşturuyor. Bunları görüyoruz, bunlar var ve kendiğinden oluyor: Demek ki bunlar gerçek ve dünya bu şekilde işliyor! Oysa ki Ulus Baker'e göre "gerçek elde edilmiş, el altında bir şey değil, üretilmekte olan bir şeydir" ve Henri Lefebvre'e göre de her mekan, üretilmiş bir mekandır. Tarihsel bağlamında, kendini üreten güç ilişkilerine göre meydana gelmiştir ve farklı bir bağlamda karşımıza farklı bir mekan çıkacaktır.
Başka bir kent rehberi
3. İstanbul Tasarım Bienali kapsamında düzenlenen bu atölye; belediye dergilerinde, turist haritalarında, metrobüs ekranlarında ve gazete manşetlerinde sunulanın dışında kalan Başka Bir İstanbul Haritası'nı oluşturmayı amaçlıyor.
Görsel ve metinsel üretim içeren atölye çalışması, Photoshop vb. dijital görselleştirme programlarını kullanabilen, mimarlık, iç mimarlık, endüstri ürünleri tasarımı, görsel iletişim ve sosyal bilimlerden lisans ve lisansüstü öğrencileri başta olmak üzere herkesin katılımına açık.
Düzenleyenler:
Erdem Üngür, Asiye Akgün, Ceren Göğüş, İlke Tekin, Erenus Atilla
Başvuru için tıklayın.