İstanbul Serbest Mimarlar Derneği’den ‘Mimarlık ve Müzik’ Buluşması

mimarizm.com / 21 Aralık 2015
SALT Galata’da gerçekleşecek panele Baba Zula'dan Murat Ertel, Bulutsuzluk Özlemi'nden Nejat Yavaşoğulları ve ses enstalasyonları ile de bilinen, Nekropsi grubu kurucularından Cevdet Erek konuşmacı olarak katılıyor.

İki ayda bir düzenlenecek “Mimarlık Ve…” adı altındaki paneller serisi ile İstanbulSMD, mimarlık dışındaki alanlarda çalışanlarla mimarlığı ve kentleşmeyi bir arada tartışmaya açıyor. Bu panellerde katılımcı konukların çağdaş mimarlık ve kent hayatı üzerine kişisel deneyimleri ve gözlemlerinin izleyicilerle paylaşılması hedefleniyor.

SALT Galata’da gerçekleşecek “Mimarlık ve Müzik” konulu ilk panele, Baba Zula grubunun kurucularından Murat Ertel, Bulutsuzluk Özlemi grubunun kurucularından, aynı zamanda İstanbul SMD üyesi Nejat Yavaşoğulları ve ses enstalasyonları ile de bilinen, Nekropsi grubunun kurucularından Cevdet Erek konuşmacı olarak katılıyor. Panelin moderatörlüğünü ise, İstanbul SMD Yönetim Kurulu üyelerinden, Açık Radyo’da Ahtapotun Bahçesi adlı müzik programını da hazırlayıp sunan mimar Cem Sorguç yapacak.

“Mimarlık ve Müzik” paneli, 11 Ocak 2016 Pazartesi günü 19:00 - 21:00 saatleri arasında SALT Galata’da izlenebilir.

Biyografiler:

Cevdet Erek
1974’te İstanbul’da doğdu ve yaşıyor. Mimar Sinan Üniversitesi’nde Mimarlık eğitimi alırken Nekropsi ile Mi Kubbesi albümünü gerçekleştirdi ve bugüne kadar tüm üretimi ve performanslarında yer aldı. MSÜ’de başladığı Bina Bilgisi master çalışmasından ayrılarak İTÜ MIAM’da Ses Mühendisliği ve Tasarımı (SED) eğitimini tamamladı, ardından Amsterdam Rijksakademie’de 2 sene misafir sanatçı olarak çalıştı. Pratiğinin önemli bir bölümünü mimari/ses/ritim ekseninde projeleri, yayın ile performans çalışmaları oluşturmakta. Son kişisel sergileri Spike Island, Bristol’da ''Alt Üst'' (2014) ve Kunsthalle Basel’de ''Week''(2012). Room of Rhythms adlı kitabı Walther König (Köln) tarafından 2012’de, “Cevdet Erek - Az Boş Belki” ise Artist ve Revolver (Berlin) ortaklığı ile 2015’te yayınlandı. 2012 yılında Documenta 13’de başladığı  ''Room of Rhythms” serisinin son ayağı 2015’de İstanbul Bienali’nde “Bir Ritim Mekanı –Otopark” başlığıyla sergilendi ve başka sanatçıların katılımıyla halen devam etmekte. 2011-2013 yıllarında İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde Prof. Arda İnceoğlu ile atölye yürütücülüğü gerçekleştirdi, halen İTÜ TMDK’nda ses tasarımı, yapım ve proje dersleri vermekte. Kaan Müjdeci’nin Sivas (2014) filminin ses/müzik yönetimini, Emin Alper’in Abluka (2015) filminin müziğini yaptı ve ses tasarımını Cenker Kökten ile gerçekleştirdi.

Murat Ertel
Ülfet ve Mengü Ertel in tek çocuğu olarak İstanbul'da doğdu. Erken yaşlarda çizmeye, heykel ve beste yapmaya ve daha sonra şiir ve hikaye yazmaya başladı. İlk müzik grubu olan Mavi Güneş 69’u 5 yaşında kurdu. Resimleri de 6 yaşında basıldı. İlk dergisi olan Ormandaki Hışırtılar'ı da 5 sayı birer kopya olarak aynı yaşta üretti. Başta BaBa ZuLa olmak üzere pek çok grubun kurucu üyesi olan Ertel, Hindistan'dan Brezilya'ya dünyanın çeşitli ülkelerinde sanatını icra etmekte ve gençliğinde ilham aldığı Jaki Liebezeit, Fred Frith, Mad Proffessor ve Semiha Berksoy gibi sanatçılar ile müzik yapmaktadır.

Nejat Yavaşoğulları
Doğma büyüme Anadoluhisarlı olan Nejat Yavaşoğulları, müziğe ilkokulda mandolin çalarak başladı. Haydarpaşa Lisesi'nde okuyan Nejat burada gitarla tanıştı. Üniversite yıllarında çeşitli gruplarla müzik çalışmalarını sürdürdü. Müzik üzerinde yoğunlaşan Nejat Yavaşoğulları Antalya Altın Portakal Şarkı Yarışması'nda en iyi sarkı ödülüne layık görüldü. 1980'li yılların başında Ferhan Şensoy Ortaoyuncular'la tiyatro müziği çalışmaları yaptı. 1986'da Bulutsuzluk Özlemi'ni kurdu. Bulutsuzluk Özlemi ile Türkiye'de müzik adına birçok ilke imzasını attı. Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık bölümünden mezun olan Nejat Yavaşoğulları halen restorasyon çalışmaları yapmaktadır. Müzisyen olarak Nejat, beste ve söz yazarlığının yanında grupta ritm gitar çalıp solistlik yapmakta. Bulutsuzluk Özlemi'nin liderliğini de üstlenen Nejat Yavaşoğulları, şarkı sözlerindeki özgürlük, toplumsal olaylar üzerindeki hassasiyetini müziğine yansıtması, müziğinde ticari amaç gütmemesi ve konserlerde seyirciyle adeta bütünleşmesi ile Türk rock müziğinin gelişimini en fazla etkileyen müzisyenlerin başında gelmekte. 

Cem Sorguç
1968 yılında doğdu. 1986 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde başladığı mimarlık eğitimini 1993 yılında tamamladı. 1987-1992 yılları arası yarı zamanlı, 1992-2000 yılları arası ise tam zamanlı olarak proje ve şantiye mimarlığı yaptı. 2000 yılından beri kurucusu olduğu CM Mimarlık Ltd. bünyesinde mimarlık yapıyor. Mimarlar Odası 23939 no’lu üyesi ve İstanbul Serbest Mimarlar Derneği (İSMD) üyesidir. Mimar Sinan Üniversitesi mimari proje atölyesinde davetli öğretim görevlisi olan Cem Sorguç, Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri 2014 yılı Yapı Dalı Başarı Ödülü’nün sahibidir.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :