Kent Düşleri Atölyeleri-XVII: “Mimarlık ve Sınır”

mimarizm.com / 13 Haziran 2024
Teması “Mimarlık ve Sınır” olarak belirlenen Kent Düşleri Atölyeleri’nin ön kayıt için son başvuru tarihi 26 Haziran 2024.

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin, mimarlığın kamusal ve toplumsal sorumluluklarına yönelik farkındalık yaratmak amacıyla 2005 yılından bu yana yürüttüğü Kent Düşleri Atölyeleri’nin on yedincisi bu yıl 8 Temmuz – 2 Ağustos 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek ve atölye sonuçları sergilenerek yayına dönüştürülecek.

Etkinlik Hakkında

Bu yılki teması “Mimarlık ve Sınır” olarak belirlenen Kent Düşleri Atölyeleri’nde, her yıl olduğu gibi farklı disiplin alanlarının entelektüel birikimi atölye süreçlerini besleyecek ve öğrencilerin katılımıyla İstanbul’a dair zengin tartışma ortamları yaratılacaktır.

Sizi, İstanbul’a dair gözlemlerinizi, okumalarınızı ve düşlerinizi istediğiniz araçlarla aktarmanıza olanak sağlayacak bu çalışmada katılımcı olmaya davet ediyoruz.

Farklı yarıyıl düzeylerinin buluştuğu Kent Düşleri Atölyeleri’ne ön kayıt için son başvuru tarihi 26 Haziran 2024, kesin kayıt için son başvuru tarihi 28 Haziran 2024 olarak belirlenmiştir.

Üniversitelerinizde staj kapsamında değerlendirilebilen Kent Düşleri Atölyeleri’ne katılım için Mimarlar Odası öğrenci üyesi olmak yeterlidir. Öğrenci üyelikle ilgili bilgilere mimarist.org/ogrenci-uyelik adresinden ulaşabilirsiniz.

Atölyeler ücretsizdir. Başvuru formunu eksiksiz dolduran her öğrenci, herhangi bir elemeye tabi tutulmaksızın kontenjan dolana kadar kayıt yaptırma hakkına sahiptir.

Atölyelerin kontenjanı 100 kişi ile sınırlandırılmış olup, okul ve dönem kontenjanları da belirlenmiştir. Başvurulardaki yoğunluğa göre okul ve dönem kontenjanları dikkate alınacaktır. Atölyelere katılım için 1. sınıfı bitirmiş olma şartı aranmaktadır.

Atölyelere katılmak isteyen öğrencilerin https://kentdusleri.mimarist.org adresindeki başvuru formunu doldurarak 26 Haziran 2024 tarihine kadar ön kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Ön kayıt yaptıran tüm öğrenciler kesin kayıt yaptırma hakkına sahip olacaktır.

Ön kayıt işlemini tamamlamış öğrenciler 26 Haziran 2024 - 28 Haziran 2024 tarihleri arasında şubemize gelerek kesin kayıtlarını yaptırabileceklerdir. Kesin kayıt sonrası kontenjan aşılması durumunda, kayıt yapma sırası esas alınacaktır.

Öğrenci üye olmayan katılımcılar kesin kayıttan önce öğrenci üye kayıt işlemlerini yaptırabilirler.

Kent Düşleri Atölyeleri ile ilgili tüm bilgilere mimarist.org adresinden ulaşabilirsiniz.

Tema Hakkında:

“Mimarlık ve Sınır”

Beşeri coğrafyacılar 1970’li yıllarda yeryüzünde “sınır” kavramını tartıştıklarında biz mimarlar mesleğimizin en temel ögesinin bu denli “çok boyutlu” olmasına şaşırmakla birlikte,  mekânın uzamlarını da daha farklı kavramaya başladık. “Sınır” kavramı Relph’in “Yer ve Yersizlik” kitabı ile kentsel coğrafya alanına önemli bir boyut kazandırarak tartışma yarattı. Bu tartışmaya, onu izleyerek Tuan, Soja ve Harvey de felsefi katkıları ile katıldılar.

Mimarlığın aslında çok boyutlu bu “görünmez” boyutunu coğrafyacılar, şehir plancıları, insan-toplum bilimciler ve mimarlar sürekli tartıştılar. Konunun toplumsal, siyasal ve psikososyal (territorialite) boyutlarını ele aldılar. Mimarlık, beşeri coğrafyanın başlattığı bu tartışmanın kendisine sunduğu bu kavramı içselleştirdi ve bu kavramı mekânsal dil içinde “özgürlük”, “görme”, “beden ve mekân”, “algı ve bilişim” süreçleri içinde ele alarak kendi mesleğinin kuramsal çerçevesinde araştırdı.

Mimarlıkta “sınır” kavramı mekânın sadece algısal boyutunda kalmadı. Oradan yola çıkarak, kentsel sınırlara, kapalı sitelere, özel bölgelere, toprak bölümlenmesine, toplumsal yapının şekillenmesine ve ulusların sınırlarına kadar tartışılacak bir konu oldu.

Ülkemizde kent topraklarının hoyratça kamu haklarından mahrum edilmesi, özel mülkiyetin ve rantın kent planlanmasında “ana hedef” olarak kabul görmesi ile bugün kentlerimizin sadece sınırlardan oluşan bir “özel mülkiyet yumağı” haline girmesi sonucunda, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin düzenlediği 17. Kent Düşleri Atölyesi’nin bu yılki konusu yukarıdaki açıklamaların ışığında, “mimarlık ve sınır” olarak seçildi.

Tüm mimarlık öğrencilerimizi bu geleneksel ve özgün atölye etkinliğimize bu çağrı ile davet etmekteyiz.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :