SALT Araştırma’nın "Mimarlığın Uç Beyi Nezih Eldem" program dizisi Mimar Beysun Mert, araştırmacı Ahmet Dönmez, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde araştırma görevlisi Taybuğa Aybars Mamalı’nın katılımıyla 23 Mart’ta düzenlenecek çevrimiçi söyleşiyle devam ediyor.
Ziraat Bankası Karaköy Şubesi Ek Binası’nın cephe etüdü
Kaynak: Muhteşem Giray ve Nezih Eldem, “T.C. Ziraat Bankası Karaköy Şubesi Yenileme, Değiştirme ve Ek Bina İnşaatı”, Arkitekt, Sayı: 1975-03 (359), s. 101
SALT Araştırma’nın, Nezih Eldem Arşivi’ni erişime açma çalışmalarına eşlik eden Mimarlığın Uç Beyi Nezih Eldem program dizisi, Eldem’in (1921-2005) mimar, eğitimci ve ressam olarak üretimlerine odaklanan sunum ve söyleşilerle devam ediyor.
Mimar Beysun Mert, araştırmacı Ahmet Dönmez ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde araştırma görevlisi Taybuğa Aybars Mamalı’nın katılımıyla 23 Mart’ta düzenlenecek programda, Elyaflı Çimento A.Ş. Yönetim Merkezi, Ziraat Bankası Karaköy Şubesi Ek Binası ve Türkiye İş Bankası şube binalarının projeleri incelenecek. Eldem’in tasarımları ve mimarlık pratiği hakkında bir söyleşinin de yapılacağı program (Türkçe), SALT Online YouTube kanalında yayınlanacak.
Beysun Mert, Harbiye’de Mimarlık Deneyimi
“Eldem’in mimaride işlev ve biçim yaklaşımları, malzeme ve detay kullanımının yanı sıra, kurduğu iş birliklerini Elyaflı Çimento A.Ş. (bugün Karamancı Holding) Yönetim Merkezi’nin tasarım süreci üzerinden detaylandıran bir inceleme.”
Ahmet Dönmez, Cephe Gerisi
“Karaköy kıyısındaki tuhaf bir bina, deniz cephesi boyunca hiç de tuhaf olmayan, ağırbaşlı ve güzel bir ekle tamamlanır. İnşa edenin deyişiyle, geleneksel olanı taklit ederek aşağılamayan bu ‘cephe/ek’in bütünleştiği binaya, yani ‘cephe gerisi’ ve çevresine dair bir okuma denemesi.”
Taybuğa Aybars Mamalı, Nezih Eldem Arşivi’nde Türkiye İş Bankası
“Türkiye İş Bankası’nın mimarlarla çalışma biçimi açısından Eldem’le ilişkisine ve mimarın kurum için ürettiği projelere dair arşiv belgeleri eşliğinde bir değerlendirme.”
SALT Araştırma Mimarlık ve Tasarım Arşivi, Kalebodur tarafından desteklenmektedir.