Yapı Kredi Galeri, İstiklal Caddesi’ne açılan ve portiko olarak adlandırılan bina girişinde, 9 Ağustos'ta yeni bir kamusal programa başlıyor. “Portiko Okumaları ve Performansları” sokak ve bina, kamusal alan ve kurum arasındaki eşikten besleniyor.
© Koray Şentürk
“Portiko Okumaları ve Performansları”nda performans sanatçıları özellikle mimari ve kamusal alanla ilişkilenen çalışmalarıyla Portiko’ya davet edilirken, okuma programında sanatçı, yazar, şair, editör, araştırmacı ve kültür çalışanlarının kendi yazdıkları ya da onlara ilham veren metinler yer alıyor.
Yapı Kredi Kültür Sanat’ın 1945’ten bu yana devam eden yayıncılık geleneğiyle ilişkilenen okuma programı, Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan kitapların, cogito, kitap-lık ve Sanat Dünyamız dergilerinin içeriklerinin de yer aldığı çok disiplinli bir yol izliyor. İstanbul’un çokdilli bir şehir olduğu göz önünde bulundurularak hazırlanan Portiko’da şehrin eski ya da yeni sakinlerinin izleyici olarak konuk edilmesi hedefleniyor. Portiko, Yapı Kredi Müze, Galeri, YKY Beyoğlu Kitabevi ziyaretçilerini ve caddenin kalabalığı arasındaki insanları gündelik koşuşturmaya kısa bir ara vermeye davet ediyor. Günde yüz binlerce kişinin geçtiği İstiklal Caddesi’nin hareketliliği ve öngörülemez dinamiği arasında sanata ve düşünceye daha çok alan açmaya çağıran bu program, bina mimarisi ve kamusal alanla ilişkiyi temel alıyor. Galeri ve müze dışındaki mekânları kullanan program, beden ve performans üzerinden farklı ses, dil ve düşünceleri bir araya getiriyor.
Yapı Kredi Galeri ekibi tarafından hazırlanan program Tarabya Kültür Akademisi’nin işbirliği ile Almanya’dan İstanbul’a misafir sanatçı programıyla gelen kültür çalışanlarını da ağırlayacak.
“Dünyanın Sonundaki Mantar”
İlki 9 Ağustos Çarşamba 18:00’de gerçekleşecek Portiko Okumaları’nda Sanatçı Eda Gecikmez eserlerine ilham olan ve sanatsal araştırmalarında referans verdiği "Dünyanın Sonundaki Mantar: Kapitalizm Enkazlarında Yaşam İmkânı Üzerine" isimli kitaptan seçtiği bölümleri okuyacak.
Amerikalı Antropolog Anna Lowenhaupt Tsing’in yazdığı ve Yapı Kredi Yayınları’ndan yakın zamanda çıkan kitap 21. yüzyılın antropoloji klasiklerinden biri. Gecikmez, aynı kitaptan yola çıkarak 2018 yılında Sevil Tunaboylu ile beraber “Güneş Yerinde” adlı bir de sergi hazırlamıştı.
“Uygarlığın temel ilkelerinin ötesine geçen gerçek hikâyeler anlatmanın yeni yollarını bulma vakti geldi. İnsan/Doğa ayrımından kurtulduğumuzda, tüm varlıklar yeniden hayat bulabilir, kadınlar ve erkekler dar görüşlü bir akılcılığın sınırlarına hapsolmaksızın kendilerini ifade edebilir.“
*
Program Küratörleri: Didem Yazıcı, Burcu Çimen
Editör: Fisun Yalçınkaya
Destekleyenler: Tarabya Kültür Akademisi
Teknik: Aykut Yılmaz