Sanatın Gelişmesine Ve Topluma Yayılmasında Tarih Boyunca Etkin Bir Rol Oynayan Müzeler Ve Değişen Misyonları

mimarizm.com / 20 Ocak 2025
Emin Mahir Balcıoğlu, “Sanatın Gelişmesine Ve Topluma Yayılmasında Tarih Boyunca Etkin Bir Rol Oynayan Müzeler Ve Değişen Misyonları” adlı sunumuyla 21 Ocak'ta Mimarlar Derneği 1927'ye konuk oluyor.

Mimarlar Derneği 1927 21 Ocak Salı günü saat 19:30’da, Emin Mahir Balcıoğlu'nun “Sanatın Gelişmesine Ve Topluma Yayılmasında Tarih Boyunca Etkin Bir Rol Oynayan Müzeler Ve Değişen Misyonları” başlıklı sunumuna ev sahipliği yapacak. 

Youtube bağlantısı için tıklayın

Sunum hakkında

“Sanatın gelişmesine ve topluma yayılmasında tarih boyunca etkin bir rol oynayan müzeler ve değişen misyonları” başlığı altındaki sunumda müzeciliğin ilk çağlardan beri koleksiyonerlikten nasıl evrildiğini ve günümüzde çok farklı misyonlar üstlendiği anlatılacaktır. Bunu yaparken müze mimarlığı üzerinde durulacak ve özellikle ikinci dünya savaşında sonra tasarlanan müzelerin mimarlık alanında öncü projelere vesile oldukları örneklerle irdelenecektir. İçerdiği işlevlerle uyum sağlayan ama aynı zamanda sanatla sentez arayışlarıyla mimarlar olağanüstü yapıtlar tasarlamışlardır ve bir çok kent için simge binalardan söz edilebilmektedir, tıpkı Bilbao’daki Guggenheim müzesi gibi.

 

Emin Mahir Balcıoğlu hakkında
1951 yılında İsviçre’nin Bern kentinde doğan Emin Mahir Balcıoğlu eğitimini 1975 yılında Politecnico di Torino’nun Mimarlık bölümünde tamamladı, Doktora derecesini 1983 de ODTÜ Mimarlık Fakültesinden aldı. 1975 yılında ODTÜ Mimarlık Bölümünde asistan olarak göreve başladı, 1981 de Öğretim Görevlisi ve 1983 de aynı bölümde yarı zamanlı Öğretim Görevlisi olarak çalışmaya devam etti. 1983’den 1995 yılına kadar Aga Khan Network for Development (AKDN) kuruluşunun farklı bölümlerinde görev yaptı, bunların arasında Serena otelcilik grubunun Türkiye temsilciliği, Ağa Han Mimarlık Ödülleri için yerel proje yöneticiliği, Venedik Arsenal’i için dönüşüm projesi koordinatörlüğü, Tarihi Kentleri Destekleme Programı, Harvard ve M.I.T. deki İslam Mimarlığı program yöneticilikleri sayılabilir. 1995 ile 1997 yılları arasında New York de The Turkish Cultural Institute adlı kuruluşu kurdu ve başkanlığını yaptı. 1997 yılında kuruluş aşamasındaki Sabancı Üniversitesi bünyesinde Sakıp Sabancı Müzesi kurucu Müdürlüğüne atandı ve açılışını 2002 yılında tamamlayarak bir dönem müdürlük görevini sürdürdü. 2003 yılında Cenevre’de Aga Khan Trust for Culture çatısı altında Müzecilik Programının başına getirildi. Toronto, Zanzibar ve Chantilly de müze projeleri için koordinatörlük yaptı. 2005 yılında açılışı gerçekleştirilen İstanbul Modern müzesinin Genel Müdürlüğüne getirildi. 2006 da müzecilik alanlarında Türkiye de ve yurt dışında danışmanlık yapmaya başladı ve 2008 de Contemporary İstanbul sanat fuarının müdürlüğüne getirildi.  2011 yılında Katar’ın Doha kentinde Oryantalist müzenin Proje Müdürü oldu, 2015 de Ankara’da Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesinin kurucu müdürlüğünü ve 2016 yılında Doha’da Msheireb Müzelerinin Müdürlüğünü yaptı. 2017 yılında Aga Khan Trust for Culture kuruluşunun müzeler programına döndü ve müdürlük görevini üstlenerek Toronto, Yeni Delhi, Penang, Lahor gibi kentlerde proje yöneticilikleri yürüttü. 2019’dan 2022 ye kadar Contemporary Istanbul Vakfının Direktörlüğünü yürüttü. 

1992 ile 1997 yılları arasında Ankara da SANART derneğinin başkanlığını yürüttü, 30 aşkın sergi, seminer ve sempozyum organize etti. Ayrıca New York, Los Angeles, Boston, Paris, Berlin ve Frankfurt gibi kentlerde yer almış olan Osmanlı Hat sergileri, Kopenhag ve Paris de gerçekleştirilen Türk çağdaş sanat sergilerinin organizasyonlarında yöneticilik yapmıştır. Müzecilik çalışmaları kapsamında Osmanlı sanatından Oryantalizme, çağdaş sanattan arkeolojiye, askeri tarihten Boğaziçi temasına kadar birçok alanda müzecilik çalışmalarını yürüttü. 

Mimarlık kuramı, kültür ve sanat alanlarında birçok yazısı olan Emin Mahir Balcıoğlu İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca bilmektedir.


Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :