“-Şehrin Ruhu- Bir Tanık Haydarpaşa” konulu panel ve sergi açılışı 6 Nisan Cumartesi günü TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nde gerçekleşecek.
TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, “-Şehrin Ruhu- Bir Tanık Haydarpaşa” konulu bir panel düzenleyecek. 6 Nisan 2024 Cumartesi günü gerçekleştirilecek olan panele, Fotoğraf Sanatçısı Hatice Ezgi Özçelik‘in "-Şehrin Ruhu- Bir Tanık Haydarpaşa Sergisi’nin açılışı da eşlik edecek. Saat 15’te TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Karaköy Binası’nda düzenlenecek olan etkinliğin panel bölümünde, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Alper Ünlü, Araştırmacı Sosyolog Ayça Yüksel, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Yüksek Mimar Mücella Yapıcı, BTS İstanbul 1 No’lu İşyeri Temsilcisi Tugay Kartal konuşmacı olarak yer alacak. Küratörlüğünü Serkan Turaç‘ın yaptığı, Sanatçı Hatice Ezgi Özçelik’in “-Şehrin Ruhu- Haydarpaşa” isimli sergisi ise 21 Nisan 2024 tarihine dek TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Karaköy Binası Sergi Salonu’nda ziyaretçilerini ağırlayacak.
“Şehrin Ruhu – Bir Tanık Haydarpaşa Garı” Sergisi Hakkında
"Haydarpaşa Garı’nın -Bir Daha Asla Çekilemeyecek Fotoğraflarla- Son Yedi Yılı"
Sanatçı Hatice Ezgi Özçelik, sergiyi şu sözlerle tanımlıyor: “Kavuşmaların ve ayrılıkların garı olarak bilinir 1908 yılında denize 1700 kazık çakılarak iki Alman mimar tarafından inşa edilen ve gotik tarzıyla dikkati çeken Haydarpaşa Garı.
Edebiyattaki, resim ve fotoğraftaki müstesna yerini ise 1950’lerde Anadolu’dan göçle gelenlere olan tanıklığıyla pekiştirir. Meşhur merdivenlerinde umuda yolculukların, taşı-toprağı altın diyenlerin, sevgilisine kavuşmak isteyenlerin, “seni yeneceğim İstanbul” repliklerinin yankılandığı ve aradığını bulamayıp hüznü, tren raylarının o ince parlaklığıyla peşinden geldiği yere sürükleyenlerin efsanevi mekanıdır Haydarpaşa Garı.
Garın hinterland’ını ağ gibi saran, birbiriyle kesişip ayrılan onlarca rayın tersten vuran akşam ışığında mücevher gibi parlayışının, garın tren ulaşımına kapatıldığı yıldan bu yana grafiti sanatçılarına tuval teşkil eden vagonlarının, dekovillerin, eskimiş, çürümüş tarihi ahşap vagonların tabii sanatsal alanıdır Haydarpaşa Garı.
Yedi yıldır kar, kış, yağmur, sis demeden görsel veri ürettiğim bu kapsamlı çalışma Haydarpaşa Garı’nın mega kentin geçmişi yutan değişimine ayak direme amaçlı ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacak bir bellek çalışmasıdır.”
*
Hatice Ezgi Özçelik Hakkında
İstanbul, Erenköy doğumlu. 1996 East Texas State University-Commerce (şimdiki Texas A&M University) Grafik ve Fotoğraf bölümleri mezunu. İlk fotografik çalışmaları Cyanotype, Van Dyke, Gum Bichromate üzerineydi. O yıllarda bu içerikte iki dönemsel sergi açtı. Daha sonra Siyah&Beyaz fotografik çalışmalara yöneldi. ABD’den yurda dönüşünden sonra Burgazada’da yaşamaya başladı. Burgazadalı büyük hikayeci Sait Faik’in de etkisiyle Ada’yı, Ada’nın kış yalnızlığını, denizleri, martıları, vapurları ve balıkçıları fotoğrafladı. Kavramsal fotoğraf üretimlerinin yanı sıra Dünya’nın ve özelde İstanbul’un karşı karşıya kaldığı değişimi fotoğraflamak ve tarihe bir belge bırakmak amacıyla yoğun bir belgesel çalışması içinde buldu kendini. Çalışmalarını çeşitli kişisel ve karma sergiler, Fotoğraf&Edebiyat buluşmaları (Aksanat) ve multimedya gösterileri aracılığıyla izleyicilerine sundu. Fotografik çalışmalarını fotoğraf editörlüğü, İfsakblog’da foto-röportajlar ve çeşitli proje danışmanlığı faaliyetleri ile birlikte yürütmektedir. İFSAK fotoğraf derneği üyesidir.
Sergiler
1994 “Tarihe Farklı Bir Bakış” (deneysel fotoğraf) Eastfield College, Dallas A.B.D
1996 “Deneysel” East Texas State Üniversity-Commerce, A.B.D
2002 “Ada’nın Kışı” Burgazada İskelesi
2004 “Sırça Düşler” TZTK, Tünel
2004 “Sırça Düşler” Türkiye Genç İşadamları Derneği, Odakule
2005 “Sırça Düşler” Sait Faik etkinlikleri, Burgazada
2006 “Prens Adaları” 1. Istanbul Fotoğraf Bienali (karma)
2008 “AdalarDenizlerMartılarVapurlar” İDO Şirket-i Hayriye Sanat Galerisi
2009 “İZ” Cumhuriyet Sanat Galerisi Taksim, (karma)
2014 “Di’li Geniş Zaman ve Tanık” İFSAK GALERİ
2014 “Dİ’li Geniş Zaman ve Tanık” Barış Manço Kültür Merkezi Galerisi, Kadıköy
2015 “An ve Sonsuzluk” (Danışman) BMKM Galerisi, Kadıköy
2015 “An ve Yanılsama” BMKM Galerisi, Kadıköy
2017 “Gökten On Elma Düşmüş” (Danışman) İFSAK GALERİ
2019 “İçinden Tren Geçmeyen Gar-Haydarpaşa-ı” BMKM, Kadıköy
2020 “İçinden Tren Geçmeyen Gar-Haydarpaşa” İFSAK GALERİ
2022 “Triptikler” Uluslararası BFF
Sanatçının çekip hazırladığı büyük hikayeci Sait Faik foto-grafisi “Bir Hikayeci, Bir Şair, Bir Yalnız Adam” ve Burgazada’daki Rum kültürünü de yansıtan “Sait Faik’in Adası-BURGAZADA” multimedya gösterileri YouTube video sitesinde izlenebilir.