SALT Ulus'ta Perşembe Sineması
SALT Beyoğlu'nda Garanti Mortgage desteğiyle düzenlenen Perşembe Sineması programından seçili dört film Haziran ayında SALT Ulus'ta gösterilecek.
Gösterimler ücretsizdir. Rezervasyon yapılmamaktadır.
Program:
4 Haziran, 19.00
Jia Zhangke, Shìjiè [Dünya], 2004
11 Haziran, 19.00
Patrick Keiller, London [Londra], 1994
18 Haziran, 19.00
Mikhail Kalatozov, Soy Cuba [Ben Küba], 1964
25 Haziran, 19.00
Chad Freidrichs, The Pruitt-Igoe Myth [Pruitt-Igoe Miti], 2011
Özetler:
Shìjiè [Dünya] (2004)
Yönetmen: Jia Zhangke
139 dakika
Mandarin ve Şansi lehçesi; Türkçe ve İngilizce altyazılı
©Tamasa Distribution
Xiatao, Pekin banliyösünde yer alan ve dünyanın en meşhur anıtlarını bir arada görme imkânı sunan Dünya Park'ta rüya gibi bir hayat sürmektedir. Genç ve güzel dansçı ile arkadaşları, her yanından zenginlik fışkıran bu tematik parkta, Tac Mahal, Eyfel Kulesi, San Marco Meydanı, Big Ben ve piramitlerin kopyalarının arasında her gün sahne alır. Peki, tüm bu eğlence ve sihir, tematik parkın küçük evrenini değişimlere karşı korumak için yeterli midir?
Shìjiè [Dünya], 1993'te Pekin'in şehir merkezinden 17 km. uzakta açılan ve yılda bir buçuk milyon ziyaretçi ağırlayan aynı adlı tematik parkta geçer. Park, "Pekin'den ayrılmadan dünyayı gezin" sloganıyla tanınmaktadır.
Perşembe Sineması, Garanti Mortgage desteğiyle gerçekleştirilmektedir.
*
London [Londra] (1994)
Yönetmen: Patrick Keiller
82 dakika
İngilizce; Türkçe altyazılı
©British Film Institute
Bu film, John Major'un yeniden başbakan seçildiği, IRA bombalarının patladığı ve Windsor Kalesi'nde ilk çatlağın oluştuğu 1992 yılına ait bir güncedir. Yakın geçmişe dair acı hatıralar, olağandışı bir mizah ve çok çeşitli edebî anekdotlarla canlandırılır. Patrick Keiller'ın hayalgücü yüksek ve benzersiz filmlerinin her biri, görünmez "araştırmacı" Robinson ve onun aynı şekilde görünmez eşlikçisi olan film anlatıcısının birlikte çıktığı bir yolculuğu belgeler.
Dönemin muhafazakâr iktidarı altındaki Londra'yı anlatan filmde, Keiller'ın kendine özgü kamera kullanımı ve seslendirme tekniği dikkati çeker.
*
Soy Cuba [Ben Küba] (1964)
Yönetmen: Mikhail Kalatozov
140 dakika
İspanyolca; Türkçe ve İngilizce altyazılı
©Mr Bongo Worldwide LTD
Havana'da bir varoş mahallesinde yaşayan bir fahişe, havalı bir gece kulübünde iş peşindedir. Oy verme hakkı elinden alınmış bir şeker kamışı çiftçisi, çaresizlik içerisinde mahsülünü yakmak üzeredir. Öfke dolu bir öğrenci, bir direniş unsuru olarak şiddet kullanma fikrini zihninde tartmaktadır. Politikadan uzak bir köylü, Castro'nun birliğine katılmaya sürüklenmiştir. Kendini "Küba" olarak tanıtan bir kadının anlattığı bu dört serüven, bir ulusun kaderinin kolonyal boyunduruktan halk devrimine geçişini konu alır.
Tamamlandığı 1964'te beklenen ilgiyi görmeyen Soy Cuba [Ben Küba], Martin Scorsese'nin 1990'larda filmi keşfetmesinin ardından yürütülen bir kampanyayla restore edilip çoğaltılarak dolaşıma girdi. Scorsese, "bir görsel şiir" diye tarif ettiği filmin, kendisinde sinema yapmaya devam etme ve bu hissi genç sinemacılara aktarma isteği uyandırdığını anlatır.
*
The Pruitt-Igoe Myth [Pruitt-Igoe Miti] (2011)
Yönetmen: Chad Freidrichs
83 dakika
İngilizce; Türkçe altyazılı
©Unicorn Stencil Documentary Films / foto: State Historical Society of Missouri
Amerika'da çok yankı uyandıran bir dizi patlamayla yok edilen Pruitt-Igoe sosyal konutları, mimarlar, politikacılar ve karar mercileri arasında hızla genel bir başarısızlık sembolüne dönüştü. The Pruitt-Igoe Myth [Pruitt-Igoe Miti], Amerika'da sosyal konutlar ile bulundukları şehir merkezlerinin gözden düşüşünü, proje sakinlerinin dokunaklı anlatımları eşliğinde sosyal, ekonomik ve yasal açılardan inceler.
Missouri'de bulunan ve yaşam koşullarının çok sağlıksız olduğu St. Louis'in varoşlardan temizlenerek yenilenmesi hedefiyle 1956'da kullanıma açılan Pruitt-Igoe sosyal konutları, yalnızca birkaç sene içerisinde bakımsızlık, vandalizm ve suçla anılmaya başlamıştı.