Venedik Bienali 19. Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu’nda yer alacak “Yerebasan” projesinin küratörleri Ceren Erdem ve Bilge Kalfa, mimarlık bölümü öğrencilerini ve mimarları sergiye katkı sunmaya davet ediyor.
Fotoğraf: Andrea Avezzù
İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) koordinasyonunu üstlendiği Venedik Bienali 19. Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu’nda yer alacak “Yerebasan” projesinin küratörleri Ceren Erdem ve Bilge Kalfa, mimarlık bölümü öğrencilerini ve mimarları sergiye katkı sunmaya davet ediyor.
Toprağın; yaşamın, hafızanın ve bilginin kaynağı olma özelliklerine dikkat çekerek geçmişle gelecek arasında bağ kurmayı hedefleyen “Yerebasan” projesi, mimarlığın toprakla ilişkisini yeniden düşünmeyi, bu ilişkiyi tartışmaya açmayı ve gelecekte toprağın fiziksel ve sosyal mekân üretimindeki rolünü sorgulamayı amaçlıyor.
Venedik Mimarlık Bienali Türkiye Pavyonu’ndaki sergi İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın koordinasyonunda, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla ve TC Dışişleri Bakanlığı himayesinde, Schüco Türkiye ve VitrA’nın eş sponsorluğunda gerçekleştiriliyor. Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergisi’nin 19’uncu edisyonu, 10 Mayıs – 23 Kasım 2025 tarihleri arasında düzenlenecek.
Açık Çağrı:
Toprak; yaşayan bir ekosistem, doğal bir zekâ formu ve geçmişin izlerini taşıyan bir arşivdir. 2025 Venedik Mimarlık Bienali Türkiye Pavyonu için seçilen “Yerebasan”, topraktan öğrenmeyi ve onun duyusal ve döngüsel yapısından ilham alan projelere de sergide yer vermeyi hedefliyor. Bu çağrı, mimarlık öğrencilerini ve mimarları, mimarlığın toprakla ilişkisini yeniden düşünen, Türkiye bağlamında bu ilişkiyi tartışmaya açan ve toprağın geleceğin fiziksel ve sosyal mekân üretimindeki rolünü araştıran projelerle başvuruda bulunmaya davet ediyor. Açık çağrıya başvurular 3 Mart 2025 Pazartesi günü Türkiye saati ile 17.00’ye kadar kabul edilecektir.
Başvuran projelerin toprağın barındırdığı geleneksel bilgilerin izini sürerken toprağı ötekileştirmeyen, yaşamı onunla birlikte konu alan yenilikçi ve sorgulayıcı çalışmalar olması beklenmektedir. Bu sergiye özel yeni projeler geliştirilebileceği gibi, üniversitelerin mimarlık bölümü proje stüdyolarında bugüne dek üretilmiş ya da üretilecek projelerle başvurulabilir. Seçilen projelere 2025 Venedik Mimarlık Bienali Türkiye Pavyonu “Yerebasan” sergisinde yer verilecektir. Projelerin sergide nasıl yer alacağı, küratörler tarafından proje kapsamı doğrultusunda belirlenecektir.
“Yerebasan” projesi ve başvuru sürecine dair ayrıntılı bilgiye buradan ulaşılabilir.
Kimler Başvurabilir?
Üniversitelerin mimarlık bölümü öğrencileri, yeni mezunları ve mimarlar başvurabilir.
Başvuru için Gerekenler:
- Çevrimiçi başvuru formu şu bağlantıdan doldurulmalıdır: forms.gle/zHMmM23knuMupUNz5
- Proje künyesi, katılımcının adı ve soyadı, üniversitesi, stüdyo koordinatörü, üretim yılını içermelidir.
- Projelerin kavramsal ve görsel detaylarını aktaran 2 adet pafta (en: 29,5 cm yükseklik 35 cm, 300 dpi çözünürlükte) forma yüklenmelidir. Paftalarda kullanılan tüm görsellerin bu çözünürlüğe uygun olarak seçilmesi, teknik çizim olması durumunda vektörel hazırlanması gerekmektedir.
- Projeyi açıklayan metnin en fazla 1.200 karakter (boşluksuz) olması ve PDF formatında yüklenmesi gerekmektedir.
Başvurulardaki tüm belgelerin İngilizce hazırlanması ve PDF formatında olması gerekmektedir.
Başvuru formu 3 Mart 2025 Pazartesi Türkiye saati (GMT+3) ile 17.00’ye kadar açık kalacaktır.
Seçici Kurul
Açık çağrıya gelen başvurular, serginin küratörleri Ceren Erdem ve Bilge Kalfa'yla birlikte Londra South Bank Üniversitesi öğretim üyesi Yelda Gin; döngüsel tasarım odaklı A Mimarlık’ın kurucusu Özgül Öztürk ve Londra merkezli mimari tasarım stüdyosu OZRUH'un direktörü ve UK Design Council uzmanlarından Levent Özruh’un dahil olduğu bir kurul tarafından değerlendirilecektir.
*
Venedik Mimarlık Bienali 19. Uluslararası Mimarlık Sergisi
Venedik Bienali 19. Uluslararası Mimarlık Sergisi’nin başlığı ve teması, La Biennale di Venezia Başkanı Pietrangelo Buttafuoco ve 19. Uluslararası Mimarlık Sergisi’nin küratörü Carlo Ratti tarafından Intelligens. Natural. Artificial. Collective. olarak açıklanmıştı. Bienal, Giardini, Arsenale ve Venedik’teki çeşitli mekânlarda 10 Mayıs – 23 Kasım 2025 arasında (önizleme: 8–9 Mayıs) düzenlenecek.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı ve Türkiye Pavyonu
Türkiye Pavyonu’nun 2007’den bu yana koordinasyonunu üstlenen İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın girişimi ve 21 destekçinin katkılarıyla Türkiye, 2014 yılından itibaren Venedik Bienali’nde uzun süreli bir mekâna sahip oldu. Bienalin iki ana sergi alanından biri olan Arsenale’de 2014–2034 yılları arasında tahsis edilen bu mekân sayesinde Türkiye Pavyonu, 2014 yılında ilk kez Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergisi’nde de yer aldı.