Adalar'ın Modern Mimarlık Belleği - Kınalıada

mimarizm.com / 20 Ekim 2020
Dünya Mirası Adalar tarafından düzenlenen "Adaların Modern Mimarlık Belleği" canlı yayın gezileri, 25 Ekim Pazar günü HAYCAR Derneği ortaklığıyla, Kınalıada'da devam ediyor.

Dünya Mirası Adalar girişimi, İstanbul Prens Adaları’nın Unesco Dünya Miras Listesi'ne girmesini sağlamak ve bu doğrultuda bir kamuoyu oluşturmak; ayrıca, adaların dünya mirası özelliklerini ortaya çıkarmak ve anlatmak için bir süredir rotalar düzenlemekte. Bu bağlamda, Modern Mimarlık Mirası üzerine de daha önce Büyükada’da yapılan “Adaların Modern Mimarlık Belleği - Canlı Yayın” gezisi bu kez HAYCAR Derneği ile beraber Kınalıada’da gerçekleştirilecek.

Etkinlik Hakkında

Kınalıada’nın iki simgesi var: Sivri çatılı Sirakyan ikiz evleri ve meşhur modern camisi. Daha çok Cumhuriyet döneminde gelişen Kınalıada, bu iki simge dışında birçok ilgi çekici mimarlık eserini de barındırıyor. Rotamız üzerinde rastlayacağımız ilginç durakları da hatırlayarak, farklı dönemlerde farklı özellikler gösteren modern mimarlık örneklerini, kuzeyden güneye doğru şekillenen bir rota üzerinde tanıtacak gezimizi canlı olarak yayınlayacağız. Dünya Mirası Adalar’dan mimarlık tarihçisi Zafer Akay’ın anlatılarına ek olarak sanat tarihçisi ve HAYCAR Derneği üyelerinden akademisyen Dr. Elmon Hançer de Kınalıada’nın ilk yerleşimlerden bugüne öyküsünü anlatacak. Prens Adaları’nın hepsinde gördüğümüz, çoğunlukla ahşap kolonyal tarz yapıların arasında, 1930’larda Art Deco etkisinde görülmeye başlayan ve 1940’ların romantik döneminden de bazı izler taşıyan modern mimarlık örnekleri 1960 sonrasına yoğunlaşıyor. Gezimiz, giderek yapıların yükseldiği 1970’ler sonrasından da çarpıcı örneklere dikkat çekerek yaratıcıları hakkında bilgileri yaygınlaştırmayı amaçlıyor. Kınalıada’ya birçok değerli yapı kazandırmış olan ve HAYCAR Derneği üyesi mimar Jan Gavrilof da bize gezi boyunca Kınalıada mimarlarını tanıtacak.

Hrant Dink Vakfı’ndan Rudi Sayat Pulatyan, vakfın kullanıma sunduğu “KarDes: Çokkültürlü Hafıza Turları Rehberi” uygulaması ve uygulamada yer alan Kınalıada turlarındaki ortak duraklar hakkında bilgiler verecek.

Dünya Mirası Adalar’dan Akademisyen mimar Doç. Dr. Zühre Sözeri, tüm akışı, arşiv ve görselleri kumanda odasından ekranlarımıza taşıyacak.

Kültür Yönetimi alanında çalışan, kentsel kültür mirasının yönetimi ve sivil toplumun yönetim süreçlerine katılımı üzerine araştırmalarına devam eden Dünya Mirası Adalar’dan Fulya Baran çekimleri gerçekleştirecek.

Online olarak, 25 Ekim Pazar günü sat 16:00'da gerçekleşecek gezi hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayın

 

*

Jan Gavrilof Hakkında

1955 İstanbul doğumlu, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Mimarlık bölümünden mezun olduktan sonra yüksek lisansını Yapı Fiziği alanında Yıldız Teknik Üniversitesi’nde tamamladı. Mimarlık alanında çalışmalarını kurucu ortağı olduğu Gavrilof ve Gavrilof Mimarlık ofisinde sürdürmektedir. Profesyonel hayatının yanında pek çok sivil toplum kuruluşunda da aktif olarak çalışmalara katılan Gavrilof, HAYCAR Mimar ve Mühendisler Dayanışma Derneğinin de kurucu üyeleri arasındadır.

Elmon Hançer Hakkında

Sanat tarihi alanında Lisans eğitimini aldığı İstanbul Üniversitesi’nde yüksek lisans ve doktora derecelerini de tamamladı. 2004-2010 yılları arasında İstanbul Teknik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesinde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Kültür ve sanat alanında çeşitli projelerde profesyonel ve gönüllü olarak danışmanlık yapmaktadır. Ayrıca Türkiye’nin pek çok bölgesinde profesyonel tur rehberliği yaparak kültürel mirası tanıtmaya ve anlatmaya devam etmektedir. Kurucu üyelerinden olduğu Şirince Arkeoloji Derneği ve Kültürel Mirası Koruma Derneğinde yönetim kurulu üyeliğini sürdüren Hançer, HAYCAR Mimar ve Mühendisler Dayanışma derneğinin de aktif bir üyesidir.

Rudi Sayat Pulatyan Hakkında

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Tarih Bölümü’nden sonra Sabancı Üniversitesi Kültürel Çalışmalar bölümünde yüksek lisans eğitimine devam ediyor. Hrant Dink Vakfı’nda, Kültürel Miras programı altında geliştirilen KarDes uygulamasında Araştırma Koordinatörü olarak çalışıyor.

Fulya Baran Hakkında

Boğaziçi Üniversitesi İşletme bölümünden mezun olduktan sonra çeşitli müze ve galerilerde iletişim başta olmak üzere sanatçı ve koleksiyoner ilişkileri alanlarında çalıştı. Gazete Duvar, Hürriyet Kitap Sanat ve İstanbul Art News'ta çağdaş sanat üzerine yazıları ile sanatçı, küratör ve müze yöneticileriyle yaptığı röportajları yayınlandı. Bilgi Üniversitesi Kültür Yönetimi alanında yüksek lisansını 2020 Ocak ayında tamamladı. Tez çalışması kapsamında ele aldığı kentsel kültür mirasının yönetimi ve sivil toplumun yönetim süreçlerine katılımı üzerine araştırmalarına devam etmektedir.

 

Güncel Fotoğraflar: Derya Tolgay, Fulya Baran, Zafer Akay


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :