Apartman

mimarizm.com / 08 Nisan 2021
Kadıköy Belediyesi’nin desteğiyle, İstanbul’a sürdürülebilir bir kültürel sistem önerisi sunacak olan “Apartman” sergisi, 27 Nisan -14 Mayıs 2021 tarihleri arasında Yeldeğirmeni, Apartman No.52’de ücretsiz olarak görülebilir.

Küratörlüğünü Lara Lakay ve Tuba Kocakaya’nın üstlendiği, İstanbul’un kültür ve sanat hayatına alternatif bir sistem önerisinde bulunan, ayrıştırılmış çağdaş sanat ortamını birleştirmeyi amaçlayan "Apartman" sergisi, 27 Nisan - 14 Mayıs 2021 tarihleri arasında Kadıköy Yeldeğirmeni, Apartman No.52’de sanatseverleri bekliyor.

Adını Türkçe’de ayırmak, parçalara, hisselere bölmek anlamına gelen ‘appartire’ kelimesinden alan sergide, farklı teknik ve materyellerle üretim yapan Ali Kanal, Z.Ayşe Hatipoğlu, Bedia Ekiz, Cansu Yıldıran, Cins, Dila Yumurtacı, Dinçer İşgel, Eşref Yıldırım, Gaye Su Akyol, Gökhan Deniz, Gökhan Deneç, Gökhun Baltacı, Güler Güçlü, Hakan Gürsoytrak, İris Ergül, Kıvılcım Güngörün, Leman Sevda Darıcıoğlu, Meltem Sarıkaya, Mustafa Horasan, Özgür Can Taşcı, Sevim Kaya, Tayfun Gülnar ve Zeynep Özkanca dahil olmak üzere 23 sanatçının yakın dönem eserlerinin yanı sıra sergiye özel ürettikleri yeni eserleri de yer alıyor.

Apartman No.52

Sanatın özgürlüğüne inanan ve İstanbul’un sanatçıya her zaman bir sergileme alanı sunduğu fikrine dayanan kamusal sanat projesi "Apartman", Kadıköy’ün denize çıkan ve İstanbul’un ilk apartman semti olan Yeldeğirmeni’nde, 20. yüzyılda Haydarpaşa Garı’nı inşaasını üstlenen Alman mühendisler tarafından o dönemki konaklamaları için inşaa edilmiş  bir apartmanda, günümüzde unutulmakta olan sürdürülebilir ve demokratik kültürel sistemi hatırlatıyor.

Modernite altında, yaşamların betonlar arasında geçmesine karşılık “Apartman”, izleyicileri, düzenin bir arada olmayı odalarla ayırdığı apartmanla tanıştırıyor ve birlikte yaşanabilecek alanları keşfe çıkarıyor. Bu betonlaşmış anı defterinin içinde, mülkiyet ve sahibiyetle değil, nefes alan ve almayan her şeyle, dokunmak, görmek, konuşmak üzerine kurduğumuz bağı ve aynanın diğer tarafını izleyicilere sunuyor.

Bedia Ekiz, Yakın-Uzak Hafıza, Kağıt üzerine Füzen, 70 x 100 cm, 2020

Aynı zamanda farklı yeteneklere ve tarzlara sahip sanatçılar özerkleştirilmeden, kamusal alanda bir çatı altında nasıl bir araya gelebilir ve nasıl konumlanır gibi sorulara  yanıt arayan sergide; resim, heykel, video, yerleştirme sanatı, performans sanatı, grafiti ve ses olmak üzere farklı tekniklerle üretilmiş, disiplinlerarası bir seçki yer alıyor.

Sergi sonrasında mimar Hayri Ödensoy tarafından sanattan koparılmadan ve aslına sadık kalarak restore edilecek olan Apartman No:52, mimari proje olarak, sergi, atölye çalışmaları ve misafir sanatçı programlarına ev sahipliği yapmaya devam eden, mahalle deneyimi ve ortak üretime olanak sağlayan, alternatif bir kentsel dönüşüm modeli sunmayı hedefliyor.

Ayrıntılı bilgi için tıklayın

Gökhun Baltacı, Zümrüt, Kağıt üzeri Yağlı Pastel, 210 x 100 cm, 2020

*

Lara Lakay Hakkında

1992, İstanbul doğumu olan Lara Lakay, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Sanat Yönetimi, IUAV Venedik’te Görsel Sanatlar, yine Venedik Ca’ Foscari Üniversitesi’nde (MA) Kültür Ekonomisi ve Politikaları eğitimleri aldı. Avrupa, Balkanlar, Hindistan, Gürcistan gibi farklı bölgelerde gönüllü projelerde,  Türkiye’de grup sergilerinde yer aldı. Kültürlerarası çalışmalar, imaj politikası ve yazı ilişkisi ilgileniyor; “Modern Sanat ve Eleştirel Düşünce” atölyeleri düzenliyor. Kreatif direktör ve yazar olarak bağımsız disiplinlerarası projelerde çalışmalarını sürdürüyor.

Tuba Kocakaya Hakkında

1984, İzmit doğumlu olan Tuğba Kocakaya, lisansını Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Sanat Tarihi, yüksek lisansını ise Bahçeşehir Üniversitesi Kültür Politikası Sanat Yönetimi (MA) programında tamamlamıştır. Sanat galerileri ve özel sanat kurumlarında çalışmalarına devam etmiştir. Bir yıl boyunca İstanbul, Moda’da Erken Yaş Çocuk Sanat Atölyeleri düzenledi. 2013’ten beri Mamut Art Project’in sanat direktörlüğünü yapmaya devam etmektedir.

Ahmet Hayri Ödensoy Hakkında

1963 Üsküdar doğumlu Ahmet Hayri Ödensoy, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde lisans eğitimini tamamladı. Kariyeri boyunca pek çok tescilli tarihi binanın yenilenme projelerini yürüten Ödensoy için kültürel mirasa sahip çıkmak ve binaları çevreye katkı sağlayacak şekilde yenilemek büyük önem taşıyor. Ödensoy, 40 yılı aşkın bir süredir mimarlık ve sanat alanında çalışmalarına aktif olarak devam etmektedir.

Apartman No.52 Hakkında

20.yüzyılın başlarında, Haydarpaşa Garı’nın inşaasını üstlenen Alman mühendislerin, kendilerine konaklamak için lojman olarak yaptıkları düşünülen, giriş ve kullanılan bodrum katı ile beraber 5 katlı, aydınlık, yüksek tavanlı dairelerin bulunduğu geniş bir apartmandır.

Aynı dönemde Yeldeğirmeni, çokuluslu kalabalığı ile İstanbul’un ilk apartman semti olarak tarihe geçmiş ve dönemin sosyo ekonomik şartları neticesinde, semt bazıları için kalıcı bir ev, bazıları içinse Anadolu’ya devam edecekleri yolda, bir uğrak noktası olmuştur.

Sergi sonrasında mimar Hayri Ödensoy tarafından restore edilecek olan bina, şu anda  sanatçı atölyeleri ve mimarlık ofisi olarak kullanılıyor. Sergi özelinde tüm bina ve daireler boşaltılarak bir bütün sergi alanı olarak yorumlanacak ve bütün süreç dökümente edilecek.


Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :