ArtInternational Çağdaş Sanat Fuarı
Amerika'dan Çin'e, Suudi Arabistan'dan Finlandiya'ya, 24 ülkeden 80 galerinin katılacağı çağdaş sanat fuarı ArtInternational, 26-28 Eylül'de ikinci kez Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleşecek. Fuarda bu yıl, kendini seçtiği fonla aynı desene boyayarak gizlenenmesi nedeniyle, sanat dünyasında "Görünmez Adam" olarak tanınan Çinli sanatçı Liu Bolin'in işleri de yer alıyor...
İstanbul'un en önemli sanat etkinliklerinden biri kabul edilen ArtInternational'ın yönetmenliğini bu yıl da Dyala Nusseibeh, sanat yönetmenliğini ise Stephane Ackermann üstleniyor.
İstanbul'dan Leyla Tara Suyabatmaz (Rampa Galeri) ve Yeşim Turanlı (Pi Artworks), Viyana'dan Ursula Krinzinger (Galerie Krinzinger), Paris'ten Olivier Belot (Yvon Lambert) ve New York'tan Leila Heller (Leila Heller Gallery)'den oluşan seçim komitesinin Avrupa, Amerika, Ortadoğu ve Asya'yı kapsayan geniş bir bölgede yaptıkları değerlendirme sonucu 80 galeri İstanbul'da sanatseverlerle buluşacak. Bu yıl ayrıca, Pearl Lam ve Edouard Malingue gibi Uzakdoğulu galeriler de ilk kez İstanbul'a gelecek.
Geçen yıl ilki gerçekleşen ArtInternational, 1500'ü aşkın yabancı koleksiyoner ve sanat tüccarını, 15 bin izleyici ile İstanbul'da buluşturmuştu. Angus Montgomery ile Fiera Milano İnterteks işbirliğinde düzenlenen fuar, Türkiye, Orta Doğu ve ötesine odaklanan, koleksiyonerlere uluslararası çağdaş sanata rakipsiz erişim imkânı yaratmayı ve evrensel sanat toplumunu birbirine bağlamayı amaçlıyor.
The Fourth Height and Urs Bigler, Warming Up
Modern ve çağdaş sanatın ikonları İstanbul'a geliyor
İngiltere'den katılan Berloni Gallery fuara, Filistinli sanatçılar Steve Sabella ve Hani Zurob'un son dönem çalışmalarını getiriyor. Daha önce sergilediği pullarla bölgedeki savaşa dikkat çeken Sabella'nın, bu kez Kudüs'teki duvarlardan topladığı parçalardan oluşan yeni işi, barış umudunu bir kez daha yineleyecek.
Bulunmuş objelerle yaptığı ve origami tekniğini andıran çalışmalarıyla sokak sanatına heykeli dahil eden Clemens Behr 'in işleri ise Almanya'dan Circle Culture Gallery'nin standında sergilenecek. Galeri ayrıca, günümüz pop art sanatının ünlü ismi Stefan Strumbel ve fuarların gözde genç sanatçısı Katrin Fridriks'in çalışmalarını da İstanbul'a taşıyacak.
Katrin Fridriks, Riding Awareness Nobel Messenger
Belçikalı ünlü galeri Deweer'ın koleksiyonu ise iki ünlü ismi bir araya getirecek. 2002 yılında kraliyet ailesi tarafından açılışı yapılan Brüksel Kraliyet Sarayı'nın salonlarından biri olan La Salle des Glaces'ın tavanını bok böcekleriyle kaplayan ve seyircilerin salonu söylenerek terk etmelerine neden olan oyunların yazarı olarak da tanınan Jan Fabre ile 1988 Turner Prize ödüllü İngiliz heykeltıraş Tony Cragg 'in işleri Deweer standında yer alacak.
Cragg'in bir diğer işi de İsveçli galeri Anderson: Sandstrom'un koleksiyonunda da izlenebilecek. Galeri aynı zamanda, geçen yıl "In Search of a Winner" işiyle fuarın ilgi odağı olmuş İsveçli sanatçı Assa Kauppi 'nin bronz heykellerden oluşan "The Race is Over" serisini de getirecek.
Barcelona'dan katılan ADN Galleria ise, geçen yılın ilgi gören sanatçılarından Carlos Aires 'in son işleriyle çıkacak karşımıza. Aires'in farklı ülkelerin paralarını kullanarak yaptığı ve son dönem dünyadaki isyanları yorumladığı işleri, sergilendiği fuarlarda büyük ses getiriyor.
Carlos Aires, Desastre LXXXIV
Fuara katılacak tanınmış galerilerden biri de Andipa olacak. Sanatseverler Andipa'nın standında Andy Warhol'dan David Hockney'e, Banksy'den Damien Hirst 'e, günümüz sanatının ikonlaşmış isimlerinin işlerini bir arada görme fırsatı bulacak.
"Görünmez Adam"ı da göreceğiz
Fuarın merakla beklenen isimlerinden biri de sanat dünyasında "Görünmez Adam" olarak tanınan Çinli sanatçı Liu Bolin. İşleri Türkiye'de ilk kez sergilenecek ve Galerie Paris-Beijing standında yer alacak sanatçı, kamuflajı bir sanat eylemine dönüştürüyor ve kendini, seçtiği bir fonla aynı desene boyayarak gizleniyor.
Liu Bolin'in en bilinen işlerinden biri
Sanatseverlerin gözünü ayıramayacağı stantlar arasında Lisson Gallery ve Robert Miller Gallery de olacak görünüyor. Geçen yıl fuarda en yüksek satışlardan birini gerçekleştiren Lisson Gallery, bir kez daha Anish Kapoor'un işlerini getiriyor. Galeride ayrıca Marina Abramovic ve Ai Weiwei 'nin de işleri izlenebilecek.
Robert Miller Gallery'nin standı ise Diane Arbus, Lee Krasner, Herbert List, Yayoi Kusama, Willem Oorebeek ve Patti Smith gibi ünlü isimlerden oluşuyor.
Fuarda işlerini görebilme şansını bulacağımız dünyaca ünlü sanatçılardan biri de, Katalan ressam ve heykeltıraş Joan Miró olacak. Paris'in en önemli galerilerinden biri sayılan Galerie Lelong'un standında bronz heykelleri ve kâğıt üzerine çalışmaları sergilenecek sanatçının 2 metrelik "Statue" adlı heykeli de, Haliç Kongre Merkezi'nin terasına, fuarın "By The Waterside" bölümüne yerleştirilecek.
Ziyaretçileri heykeller karşılayacak
ArtInternational'ın Haliç Kongre Merkezi'nin terasına özel hazırlanan açıkhava heykel galerisi "By The Waterside"da Joan Miró'nun dışında birbirinden etkileyici 9 heykel daha sergilenecek. Haliç'in eşsiz görüntüsüyle bütünleştirecek sergide yer alan diğer sanatçılar ise şöyle sıralanıyor:
Mario Mauroner Gallery'den Jaume Plensa, Galerie Lelong'dan Joan Miró, PİLOT Galeri'den Ali Miharbi, waterside contemporary'den Libia Castro ve Ólafur Ólafsson, Weingrüll'den Benjamin Appel, Lisabird Gallery'den Karl Karner, Rosenfeld Porcini'den Keita Miyazaki, Louise Alexander'dan Laurent Bolognini ve Leila Heller'dan Steven Naifeh.
Reza Lavassani, Papier Maché
Türkiye'den 12 galeri katılıyor
ArtInternational'ın Türkiye ayağında ise İstanbul'un güncel sanat dünyasının odak noktası olmayı başarmış 12 galeri yer alıyor. Komitenin uluslararası sergileri ve başarılarını dikkate alarak yaptığı seçim sonucunda; Galeri Manâ, NON, Pi Artworks, PİLOT, Rampa, ArtSümer, x-ist ve Galeri Zilberman gibi geçen yıl da katılmış galerilerin yanı sıra Dirimart, Galeri Nev, Rodeo ve Sanatorium gibi yeni galeriler fuardaki yerlerini alacak.
- Dirimart: Karin Kneffel, Darren Almond, Shirin Neshat, Franz Ackermann, Sarah Morris, Ekrem Yalçındağ, Ebru Uygun, Rüstem Kasapoğlu, Yeşim Akdeniz, Mustafa Kunt, Özlem Günyol, Mark Francis, Katharina Grosse
- Galeri Manâ: Barbara ve Zafer Baran, Rana Begum, Hera Büyüktaşçiyan, Ayşe Erkmen, Fahrettin Örenli, Sarkis, Daniel Silver, Francesco Vezzoli
- Galeri Nev: Necla Rüzgar
- Pi Artworks: Volkan Aslan, Maria Friberg, Susan Hefuna, Tayeba Begum Lipi, Paul Schwer, Gülay Semercioğlu, Mehmet Ali Uysal
- Rampa: Nilbar Güreş, Servet Koçyiğit, Hüseyin Bahri Alptekin, Nevin Aladağ
- Sanatorium: Ludovic Bernhardt, Stephan Kaluza, Sergen Şehitoğlu
- x-ist: Ansen, Emin Mete Erdoğan, Seda Hepsev, Ceren Oykut, Ekin Saçlıoğlu, Erkut Terliksiz
- Galeri Zilberman, Kay Rosen, Walid Siti, Burçak Bingöl, Şükran Moral, Alpin Arda Bağcık, Gülin Hayat Topdemir, Zeren Göktan, Azade Köker, Ahmet Elhan ve Özlem Şimşek'in işleriyle fuara katılacak.
Yurtdışından ulusal katılım
Türkiye çağdaş sanatının önemli isimlerinden bazıları da yabancı galerilerle birlikte İstanbul'a geliyor. Bunlar arasında, Leila Heller Gallery'den Kezban Arca Batibeki, Murat Pulat ve Gülay Semercioğlu; Edouard Malingue Gallery'den Nuri Kuzucan ve Galerie Lelong'dan Ramazan Bayrakoğlu bulunuyor.
Türkiye'de uzunca bir aradan sonra yeniden görme şansına erişeceğimiz bir diğer sanatçı ise Taner Ceylan olacak. Yaptığı işlerle büyük ses getiren ve uluslararası alanda en çok ilgi gören Türkiyeli sanatçılardan biri sayılan Ceylan'ın yeni işleri ilk kez ArtInternational'da görücüye çıkacak. Paul Kasmin Gallery'nin standında yer alacak Ceylan ayrıca, sanat hayatının ilk heykelini de sergileyecek.
Konuşma Programı SPOT'tan
Fuarın büyük ilgi gören etkinliklerinden Konuşma Programı, bu yıl SPOT Projects'e emanet. Koleksiyoner Tansa Mermerci Ekşioğlu ve küratör Zeynep Öz'ün birlikte kurdukları SPOT'un hazırlayacağı Konuşma Programı, yerli ve yabancı sanatçıları, iş ve sanat dünyasının önde gelen isimlerini, küratörleri, koleksiyoner ve sanat danışmanlarını bir araya getirerek ‘kültürün oluşumunun yöntemleri'ni araştıracak. Program aynı zamanda, yeni sanatsal ve küratörel işleri ve koleksiyon yapma stratejilerini de inceleyecek ve yapılacak teorik konuşmalar ışığında, Türkiye ve çevresindeki güncel durumu değerlendirerek, yaşadığımız siyasal, bürokratik ve ticari koşullara göre diyaloğu artırma önerileri getirecek.
ArtInternational'a kardeş geldi!
ArtInternational'ın gerçekleşeceği tarihlerde ayrıca, Haliç Kongre Merkezi'nin Kuleli Binası'nda Moving Image video sanatı fuarı düzenlenecek. ArtInternational'dan bağımsız gerçekleşecek fuar, dünyanın farklı bölgelerinden video işlerini İstanbul'da buluşturacak. New York'taki Winkelman Gallery'nin ortaklarından Murat Orozobekov ve Edward Winkelman tarafından kurulan ve ilk kez 2011 yılında New York'un ünlü sanat fuarı The Armory Show ile, ardından Londra'da Frieze sanat fuarıyla eşzamanlı düzenlenen Moving Image, bu yıl da İstanbul'da, ArtInternational'la aynı mekânda gerçekleşecek.
Tasarım bu yıl da Erhan Patat'tan
26-28 Eylül tarihleri arasında yapılacak ArtInternational'ın mekânı bu yıl da Haliç Kongre Merkezi olacak. İstanbul'un tarihsel bölgelerine bakan eşsiz manzarasıyla özellikle uluslararası konukları baştan çıkaracak bu mekânın tasarımını geçen yıl olduğu gibi Erhan Patat yapacak. patat architecture + design 'ın kurucusu olan Patat, MSW Architekten, Venedik Mimarlık Bienali'nde sergilenen işleri ve Zaha Hadid ile yaptığı ortak projelerle tanınıyor.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.