Haluk Akakçe’nin dört yıl aradan sonra Ferko sponsorluğunda Türkiye’de gerçekleştirilen ilk kişisel sergisi “Bütün Şeylerin Dharma’sı” Dirimart Dolapdere’de hayata geçti. Sergide sanatçının son dönem resim ve desenlerinin yanı sıra yeni ürettiği bir video işi de yer aldı.
Kısa bir süre önce Dirimart sanatçıları arasına katılan Haluk Akakçe yeni çalışmalarında, kozmik düzeni temsil eden dharma kavramıyla, fiziksel ve tinsel dünyaların etkileşimini, hızla dönüşen toplumun bu dünyalarla ilişkileri üzerinden irdeliyor. Bilinçaltının kapılarını aralamak için düşlerin coşkunluğundan yararlanan sanatçı insan varoluşunun özüne seslenen yapıtlar ortaya koyuyor.
Bütün Şeylerin Dharma’sı, sanatçının resminde, yüzeyin işlenmesi açısından bir dönüm noktasını temsil ediyor. Şekilleri belirginleştirmek için kretuar bıçağı yerine fırça kullanan Akakçe, böylelikle konturlara gözle görülür bir doku, farklı bir derinlik ve hareket kazandırıyor. Akakçe’nin işlerindeki döngüsel akışkanlık, daha önce gerçekleştirdiği video işlerinde de sarmallaşma, dönüş, yuvarlanma benzeri hareketlerle kendini ortaya koymaktaydı. Yeni yapıtlarında bu motifler, bildiğimiz şekliyle zaman yasalarının, mesafenin ya da doğanın olmadığı, ruhani bir düzleme taşınıyor. Bu döngüler aynı zamanda Mevlevilikteki sema ritüelini andırıyor.
Sergi açılışında aynı zamanda Dirimart Yayınları tarafından yayımlanan yeni Haluk Akakçe kitabının tanıtımı yapıldı. Kitapta, Akakçe’nin yeni işleriyle Dr. Kathy Battista’nın bir incelemesinin yanı sıra, threeASFOUR’dan Gabi Asfour, şaman, şifacı Abdi Assadi, görsel gelecek bilimci Syd Mead ve sanatçı ile yapılan söyleşiler yer alıyor.
Haluk Akakçe, (d. 1970, Ankara) çalışmalarını New York’ta sürdürüyor. Video, resim, ses enstalasyonu işlerinde toplum ve teknolojinin etkileşimini ele alan sanatçı, Bilkent Üniversitesi’nde Mimari eğitimini tamamladıktan sonra The School of the Art Institute of Chicago’da Sanat Yüksek Lisansını tamamladı. Akakçe’nin çalışmaları, MoMa, New York; British Art Fund, Londra; MAXXI, Roma; Fondation Louis Vuitton, Paris; İstanbul Modern, İstanbul; Hoffman Collection, Berlin; Thyssen-Bornemisza Art Contemporary, Viyana gibi birçok önemli uluslararası koleksiyonda yer alıyor.