Cappadox 2017 Çağdaş Sanat Programı

mimarizm.com / 26 Nisan 2017
Küratörlüğünü Fulya Erdemci ve Kevser Güler’in üstlendiği. Cappadox 2017 çağdaş sanat sergisi 18 Mayıs – 11 Haziran tarihleri arasında Uçhisar, Kızılçukur ve Avanos’ta gerçekleştirilecek.

Halil Altındere, Space Refugee, 2016, Pilot Galeri

Küratörlüğünü Fulya Erdemci ve Kevser Güler’in üstlendiği Cappadox 2017’nin çağdaş sanat programı, Kapadokya’nın ve Anadolu’nun ilham verici, katmanlı coğrafyasında, şiirsel eylemin; bu eylem üzerinden “dünyayı yeniden kurmanın” yollarını araştırıyor. Sanatçılar heykelin güncel imkânları ve tezahürleri üzerine yeni deneyler / denemeler yapıyor, heykelin içinde bulunduğu mekânla ve bağlamla ilişkisi üzerine çalışıyor. Cappadox’un çağdaş sanat sergisi 18 Mayıs – 11 Haziran tarihleri arasında Uçhisar, Kızılçukur ve Avanos’ta görülebilecek.

Alper Aydın, Organik Kusurlar, Volkanik Kaya Üzerine 9 Gönye Yerleştirme, Samsun, Ordu, Türkiye 2015

İçinde bulunduğu çevrenin fiziki koşulları ve doğanın kendine has akışını araştıran Alper Aydın’ın Cappadox’a özel tasarladığı işi, Kapadokya’daki yaşam ve yerleşme formlarından ilhamla yalnızca bölgede var olan materyalleri kullanarak, arazi sanatını performansla birleştiriyor. Mekânda bulunan toprak ve kilin kullanıldığı bu performansta sanatçı, yeryüzünün üstüne doğru yükselirken aynı zamanda altına doğru derinleşen bir koza öneriyor. 

Sanatçı, küratör ve yayıncı Halil Altındere, Mars’ta mülteciler için distopik bir gelecek kurguladığı video ve yerleştirmesi “Uzay Mültecisi” (2016) ile Cappadox 2017’nin çağdaş sanat programına katılıyor. 1987'de Suriyeli kozmonot Muhammed Ahmed Faris'in Sovyet uzay aracı Soyuz TM-3'le Mir uzay istasyonuna yedi günlük yolculuğu üzerine kurulmuş videonun çekimlerinin bir kısmı Kapadokya’da gerçekleşmiş. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin eski kahramanı ve Esad'a karşı demokratik muhalefet hareketinin destekçisi bugün İstanbul'da bir mülteci olarak yaşıyor. 

Lara Favaretto, "Momentary Monument The Core"

Torino’da yaşayan Lara Favaretto’nun işleri, yoğun kavramsal araştırmaların sonucunda ortaya çıkıyor. Pratiği, başarısızlık ile arzu arasında dengede duruyor; mekânlarla etkileşimde bulunarak, estetik niteliğini kaybetmeksizin, kuvvetli, neredeyse şiddetli eylemlerde ortaya çıkıyor. Lara Favaretto, Cappadox Çağdaş Sanat Programında, Kapadokya’nın tipik özelliklerini –jeolojik oluşumlardan tarihsel olaylara- Geleceğe, hatta belki de distopik bir geleceğe taşıyabilecek alanları incelediği araştırmasının sonuçlarını paylaşacak. Yerleştirme Avanos'taki Hacı Nuri Bey konağında görülebilecek. 

Yasemin Özcan, "Herseyi hatirlamak"

Seramik malzemeyle de çalışan sanatçı Yasemin Özcan, ateşin bulunuşu ile başlayan seramik tarihinde, Avanos’ta nesillere yayılan çömlekçilik geleneği ve farklı atölyelerin üretim biçimlerini, ayrıca bu kültürünün gündelik yaşam içindeki izlerini ele alıyor. Sanatçı, seramik geleneğini bugüne taşıyan Avanoslu usta ve atölyeleri öne çıkaran video işinin yanı sıra, ustaların üretimlerini bir araya getiren kolektif kamusal bir heykel de tasarlıyor. Ortak üretim ve dayanışmanın dünyadan çıkışın ya da dünyayı bulmanın bir yolu olabilme ihtimalini araştırıyor. 

Bu yıl 18 – 21 Mayıs 2017 tarihleri arasında "Dünyadan Çıkış Yolları" teması altında üçüncüsü düzenlenen Cappadox, Volkswagen ana sponsorluğunda Kapadokya'nın özel doğasında gerçekleşiyor.
 


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :