Akıcılık ve Çizgisellik: Mimari Bilgi Olarak Geometri ve Peyzaj
EMedya Design'ın sergi tasarım ve yapımını üstlendiği 'Akıcılık ve Çizgisellik: Mimari Bilgi olarak Geometri ve Peyzaj' sergisi, Contemporary Istanbul Sanat Fuarı kapsamında gösterime sunuluyor.
Bu sene 'Plugin Istanbul Dijital Sanatlar ve Yeni Medya' teması altında düzenlenen Contemporary Istanbul, plastik sanatların yanı sıra, mimarlık ekseninde üretilen işleri de görücüye çıkarıyor.
Gökhan Karakuş'un küratörlüğünde gerçekleşen 'Akıcılık ve Çizgisellik' video sergisinde; Alper Derinboğaz, Nilüfer Kozikoğlu, Salih Küçüktuna gibi hesaplamalı tasarım (computational design) alanında dikkat çekici çalışmalar üreten mimarlar yer alıyor.
Alper Derinboğaz, Refik Anadol / "Acoustic Formations", 2011
Serginin tanıtım metni:
Form üretiminin doğası tasarımın en anlaşılmaz konularından birisidir. 19. yy sonlarından itibaren batıdaki tasarımcılar devamlı olarak biçim yapılanmasına yoğunlaşırken; malzeme plastisitesi ve geometrik soyutlama mimarlığın ve tasarımın temel bir konusu haline geldi. Batı dışı mimarlıkta ise el sanatları ve biçimin var olan geleneklere daha yakın olduğu farklı bir yörünge izlendi. Batıda modernizm geleneğinin reddi ile modern mimarlığın ve tasarımın yeni formları radikal dünya görüşünün sağlam temsilcileri oldu. Endüstri ve teknoloji büyük ölçüde bu tür modernist tasarımlara referans olurken; Batıda biçimin doğası, 20. yy boyunca malzeme ve mimari lezzetin değişen koşullarına yanıt olarak bir dönemden diğerine ısrarla ilerledi. Art Nouveau, Art Deco, Expressionism (Dışavurumculuk), Fütürizm, Bauhaus, New Objectivity (Yeni Nesnellik), De Stijl, Constructivism (Konstrüktivizm), International Style (Uluslararası Üslup), Brütalizm, Organik Modernizm, Post-modernizm ve Deconstruction (Dekonstrüktivizm) gibi etiketlerin her biri değişik biçimsel eğilimlerle mimarlık ve tasarım stillerine yüklendi.
Salih Küçüktuna, "Horizon", 2013
Günümüzde yeni bir form ve stil üretimine harcanan bu enerjinin çoğu 21.yy küresel medya kültürü Simulakraları ile yavaşça yok oldu. İnternet, yüksek hızlı telekomünikasyon ve seyahatler, tasarım pratiğindeki dönemsellik kavramını fikirlerin birleşik küresel ağına dönüştürdü. Böylece dönemsellik kavramının, önemsiz görünen form yaratmaya göre daha etkili bir konumda olması tartışmaya açıldı. Elbette hesaplama ve verilerden elde edilen biçimsel karmaşıklıklara dayalı yeni stratejiler, 21. yy mimarlık versiyonları için bir deneme alanı olmuştur. Fakat belki de daha önemlisi form üretme konusu, bir tarafta artan karmaşıklık diğer tarafta yeni form yolunda sunacak hiçbir şeyi olmayan, pazar odaklı kurumsal mimarlıkla görünürde bir çıkmaza ulaştı. Diyebiliriz ki, Batı bağlamlarında form üretimindeki herhangi bir ilerleme bu hesaplama ve sermayenin sınırlarıyla kısıtlanıyor.
Nilüfer Kozikoğlu, "ARIL", 2013
Diğer yandan da, ilginç bir şekilde Batılı olmayan bağlamlarda bu hesaplama konusu el-yapımı ve zanaat fikriyle birleştiğinde açık ara farklı bir şey oluyor. Dünyada geleneksel sistemlerin yaygın olduğu kesimlerde; yapım ve inşaatın hesaplamayla; kodun ise zanaatle birleşmesi daha keşfedilmemiş sonuçlarıyla form üretiminde bir düşünce bulvarı sunuyor.
Küratör:
Gökhan Karakuş
Katılımcılar:
Alper Derinboğaz / Refik Anadol
Gökhan Karakuş / Peter Lu
Nilüfer Kozikoğlu
Salih Küçüktuna
Mustafa Sakarya
Gökhan Karakuş, Peter J. Lu, "Girih Iteration 01", 2013
'Hesaplamalı Tasarım Girişimi İstanbul / Kesişen Yollar Video Sergisi'nin ikinci bölümünü oluşturan 'Akıcılık ve Çizgisellik: Mimari Bilgi olarak Geometri ve Peyzaj', 7-10 Kasım 2013 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi, 711 no'lu standda ziyaret edilebilir.