Deka+2 / Türkiye’de Tasarımın 12 Yılı

mimarizm.com / 25 Temmuz 2022
10 Eylül 2022 tarihinde, Arthan Galeri'de kapılarını açacak "Deka+2 / Türkiye’de Tasarımın 12 Yılı" sergisi, alanında öncü otuzun üzerinde ismi bir araya getirecek.

İnsanın fiziki çevresi tasarım ile şekillenir. Endüstriyel ve sanayi üretiminin bağımlı olduğu yaratıcı pratiğin, nesnel dünyamızın güvenli, kaliteli, verimli, akıllı, sürdürülebilir ve estetik değerler ile şekillenmesi adına katkısı tartışmasızdır.

Tasarıma dayalı mesleklerin ekonomik, sosyal ve duygusal gelişime sağladığı katma değer dünya üzerinde yaygın bir biçimde ölçümleniyor; ancak Türkiye pek çok konuda olduğu gibi bu katmadeğeri de nicel olarak ortaya koymak konusunda alınacak çok yol olduğu bir gerçek. Bu bağlamda tasarımın sunduğu çok katmanlı artı değerin farkındalığını arttırmak için yapılan etkinlikler, sergiler ve farklı platformlardaki paylaşımlar bütün içinde önemli bir rol üstleniyor.

Deka+2 / Türkiye’de Tasarımın 12 Yılı“ sergisi böyle bir gereksinim ile ortaya çıktı.

İsminden de anlaşılacağı üzere, on ve artı iki yıllık bir dönemi kapsayan çağdaş ürün tasarımları bu sergide sunulacak. 2022 yılından geriye doğru, yani 2010 yılından itibaren üretilmiş tüm ürün tasarımları taranarak oluşturulan bu sergide +2 yıl, küresel salgın etkisinde kalmış bir iki yılı temsil ediyor.

Serginin fikrini oluşturan ve kuratörlüğünü üstlenen Özlem Yalım kavramsal çerçeveyi şöyle tanımlıyor: "Zaman gibi oldukça tartışmalı bir kavramda belirli dönemleri, anlamak, yorumlamak ve değerlendirmek için onyıllar olarak böleriz. DEKA+2 sergisi, Antik Yunan kültüründe “on” anlamındaki ismi ile, Türkiyeli tasarımın 2010-2022 yılları arasındaki durumuna göz atacak. Özellikle vurgulanan +2, küresel salgın koşulları ile yaşamlarımızın her anında yaşanan değişimlerle paralel olarak tasarımın gündemine gönderme yapıyor."

Tasarım ürünlerine, bu ürünleri üreten kuruluşlara ve tasarımcılara alan açan Deka+2, ilgilendiği dönemin üretimlerini gözler önüne serecek. Bunlar adına bir tartışma ortamı yaratırken, Türkiye’de 50 yıllık geçmişi bulunan ürün tasarımı alanına tarihsel bir katkı sunmuş olacak.

Tasarım profesyonellerinin bir araya geleceği, tasarım mesleğinin uzun bir aradan sonra hak ettiği biçimde yeniden ulusal ve özellikle uluslararası basın gündemine taşınacağı bir sergi olan Deka+2, kapsama alanı ile beklenen bir galeri sergisinden çok daha farklı bir anlam üstlenecek.

Sergi kapsamında kendi alanlarında başarılı ürün tasarımcıları seçkisi ile onların imzasını taşıyan ticari ürünler olan mobilya, tekstil, aydınlatma, masa üstü eşyalar, teknolojik ürünler, ambalaj, grafik tasarımı, illüstrasyon, tekne gibi tasarımlar yer alacak. Ürünler hikayeleri ile bilikte ve temsil ettikleri alanın genel sektörel değerlendirme metinleri eşliğinde arşivsel ve tarihsel nitelikte hazırlanarak sunulacak.

Sergide mimarlık, iç mimarlık, pratikleri ürün tasarımına olan ilgiyi dağıtmamak üzere kapsam dışında tutulurken, ticari ürünler ile etkileşimli diğer tasarım dalları yer edinebilecek. Endüstriyel veya atölye üretimlerine, ilham verici malzemeye ve malzemenin kullanılış yöntemlerine odaklanmak esas olacak.

Sergi süresince belirli bir program dahilinde sürdürülecek söyleşi serisi, sergi açık olduğu sürece Cumartesi günleri mekanda veya koşullar yeniden gerektirirse çevrimiçi olarak düzenlenecek.

Sergiye ev sahipliği yapacak olan Arthan Gallery’nin kurucu ortağı Serkan Uzel, bu proje ile  ilgili olarak şu görüşleri ifade ediyor: “Roma İmparatorluğu'nun çok önemli ismi Vitruvius’un temel prensipleri “Sağlamlık, İşlevsellik, Güzellik,” benim için dışardan bir göz olarak tasarımları anlamadaki çok önemli mihenk taşları, Tasarım dünyasının DEKA+2 yılda geldiği noktayı görmek ve deneyimlemek heyacan verici. Umarız ki bu sergi tasarım dünyasının kıymetli paydaşlarına Covid sonrası önümüzdeki DEKA için motivasyon ve yaratım gücünü arttırıcı bir katkı sağlar.. Ziyaretçilerimiz için ise günlük hayat içinde fark edemediğimiz bu kıymetli tasarımların perde arkasını aralama adına önemli bir fırsat ve deneyim olacağına inanıyorum. DEKA+2 sergisini Özlem Yalım kuratörlüğünde ArtHan Gallery’de sunmak bizim için büyük mutluluk kaynağı.”

Daha önce pek çok tasarım projesini yaratan ve yöneten Özlem Yalım’ın ilk kez kuratörlük üstleneceği bu sergide katılımcılar arasında Autoban, Oya Akman, Erdem Akan, Melike Altınışık, Sezgin Aksu, Zeynep Arolat, Başak Bakkaloğlu, Halit Berker, Cem Cemal Çobanoğlu, Çiğdem Eren Demirel, Hakan Diniz, Emre Evrenos, Umut Erkin Güngör, Gülay Gamze Güven, Hakan Helvacıoğlu, Orhan Irmak, Defne Koz, Nilüfer Kozikoğlu, Jale Kulin, Atilla Kuzu, Koray Malhan, Mete Mordağ, Tamer Nakışçı, Alper Nakri, Gülnur Özdağlar, Arif Özden, Güvenç Özel, Tanju Özelgin, Eylem Pala, Nazar Şigaher, Sinan Tansal, Uniqka, Can Yalman, Zoom TPU gibi isimler bulunuyor.

10 Eylül tarihinde öğleden sonra izleyici ile buluşacak sergi, 6 Kasım tarihine dek açık kalacak.

 

*

Tarihten Çağdaşa: Arthan Gallery Hakkında

ArtHan Gallery, Mimar Sinan eseri Kurşunlu Han’ın dokusuyla farklı disiplinlerden gelen günümüzün yaratımlarını harmanlayıp izleyicilere ve yaratıcılara eşsiz bir deneyim yaşatmayı amaçlıyor. Karaköy’de Perşembe Pazarı olarak anılan bölgede hala hırdavatçıların aktif olarak kullandığı bu han içerisinde yer alan galeri, DEKA+2 sergisi ile üretimin farklı katmanları adına da heyecanlı bir kontroast yaratacak.

Özlem Yalım Hakkında

1995 yılında ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nden mezun olan tasarımcı, profesyonel mesleki pratiğinin yanında sürekli olarak mesleki haklar, mesleki sivil toplum kuruluşları, mesleki yazılar ve etkinlikler alanında sivil çalışmalarını yürüttü. Bu çalışmalar arasında sayısız yarışma, konferans, jüri üyeliği gibi görevlerin yanında, öne çıkanlar 2004 yılında Frankfurt’ta açılan ve ilk kapsamlı Türkiyeli tasarım sergisi olan Design East to West sergisi (ETMK), Uluslararası Tasarım Moda ve Yaşam stili Festivali FesOirent ve Koleksiyon Mobilya bünyesinde kurulan Tasarım Vakfı sayılabilir. 2009 yılında kendi yazdığı projenin İKSV tarafından kabul görmesi ve değerlendirilmesi ile ortaya çıkan İstanbul Tasarım Bienali’ni tasarlayan, İKSV içerisindeki bu yeni yapılanmayı kurgulayan ve ilk edisyonunun direktörlüğünü üstlenen Yalım, 2014 yılından itibaren tekrar profesyonel kariyerine dönüş yaptı. Aralarında kurucu ortağı olduğu Kilit Taşı Mimarlık, Adressistanbul, Terminal Design, Koleksiyon Holding gibi markalarda ve tasarım dünyasına yön veren çeşitli uruluşlarda tasarım yönetimi, ürün geliştirme, yaratıcı marka konumlama alanlarında uzmanlaştı.

2011 yılından bu yana aralıksız olarak Tasarım Odaklı Düşünme (design thinking) alanında eğitim programları yürüten Yalım, 2015 yılından bu yana 30 global markanın temsilcisi olan TEPTA Aydınlatma’nın Stratejik Marka Direktörü olarak aydınlatma sektöründe kariyerine devam ediyor; aynı zamanda firmanın 2019 yılından bu yana sahip olduğu TEPTA Tasarım Merkezi konumunun yöneticiliğini üstleniyor.

Yalım, tüm kariyeri süresince sürdürdüğü yazın hayatına, 2017 den bu yana sırasıyla Cumhuriyet ve T24 olmak üzere, halen Gazete Pencere’de her Pazar  yayınlanan yaratıcı endüstriler alanındaki yazıları ile köşe yazarı olarak devam ediyor. Açık Radyo’da 2021-22 sezonunda yayınlanan Rotatif isimli radyo proframının isim annesi ve co-hostu olan Yalım, Women of Orange (WOO) Yönetim Kurulu üyesi.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :