Hayal Et… Khalkedon

mimarizm.com / 11 Ocak 2019
El yapımı defterleriyle pek çok kişinin beğenisini kazanan Melimelo ve özgün tasarımlarıyla dikkat çeken İşlik Kadıköy’ün yaratıcıları Meltem Aybar ve Evren Kıvançer’in geçtiğimiz sene kurdukları Proje Odası'nın ikinci sergisi "Hayal Et… Khalkedon", 19 Ocak - 21 Nisan 2019 tarihleri arasında her Cumartesi ve Pazar gezilebilecek.

İlk sergileri İmal ile üretim biçimleri ve yaratım süreçlerini meraklılarıyla buluşturan Meltem Aybar ve Evren Kıvançer, geçmişi yaklaşık 180 yıl öncesine dayanan bir baskı tekniği olan Cyanotype ile ürettikleri çalışmalarından oluşturdukları yeni sergileri Hayal Et… Khalkedon’da Kadıköy’ün tarih kokan sokaklarında geziyor, geçmişin kırık dökük kalıntılarına iade-i itibar ederek, onları birer hatıraya dönüştürüyorlar. Sergi Kadıköy’de yer alan Proje Odası’nda Hafta Sonu Sergisi olarak 19 Ocak 2019 tarihinde açılacak ve 21 Nisan 2019 tarihine kadar her Cumartesi ve Pazar gezilebilecek. 

Bir tesadüf eseri karşılaştıkları Cyanotype fotoğraflarıyla başladıkları yolculuklarında, eski fotoğraflar, tarihi haritalar, el yapımı botanik albümü gibi pek çok gizli hazinenin izlerini sürerek bugünkü üretimlerini hayata geçiren Meltem Aybar ve Evren Kıvançer yeni sergilerinde bizleri hem Kadıköy’ün geçmişiyle buluşturuyor, hem de yaratıcı bir yaklaşımla ürettikleri sıra dışı tasarımlarıyla insanın varoluş yolculuğundaki önemli eşiklerinden biriyle tanıştırıyorlar bizi.

Gölgeler İndi Suya 

Bir zamanların Kadıköy’ünden kimler geldi geçti sizce? O kabarık etekler, o şapkalar, zarif beyefendiler… Tüm ihtişamıyla zevkin ve inceliğin timsali olan o kapılardan geçip nerelere gittiler? Ya o Jacques Pervititch’in haritalarındaki bahçelere ne demeli? O bahçelerdeki çiçekler kimlerin başını döndürdü? Dileğini, duasını, günahını bir mumun alevinde tutuşturanlar kimlerdi? Sahi, Khalkedonya nasıl bir yerdi? 

Bugün yanından öylece geçip gittiğimiz bir yıkıntıyı, varlığı silinmeye yüz tutmuş o çeşmeyi,  o eski apartmanı, bahçeleri ve dereyi… Bir an durup, yeniden tamamlayıp, yeniden renklendirmek…  Meltem Aybar ve Evren Kıvançer’in yaptıkları da tam da bu aslında… Tüm o kalıntıların içinden bambaşka bir bakış açısıyla geçtiklerinde, Khalkedonya’nın bugün hala Kadıköy’ün ruhunda yaşadığını fark ettiler ve geçmişin kırık dökük izlerini sürerken, geçtikleri yollardan masmavi birer hatıra getirdiler bugüne.  

Gün Işığı Fotokopisi: Beyaz Gölge, Mavi Işık

Cyanotype, gün ışığı ve gölge ile çalışan, istenilen görüntünün adeta an be an canlanması ile gerçekleştirilen ve basılan işlerin monoprint olduğu alternatif bir baskı tekniği. Hazırlanan solüsyon, görüntünün sabitleneceği zemine (kumaş, ahşap, kağıt) sürülür. Sonra, kopyalanmak istenilen desen, obje, figür bu zeminin üzerine yerleştirilir ve sabitlenir. Buradan sonra ihtiyaç duyulan tek şey gün ışığıdır. Solüsyon kurudukça, renkler canlanmaya başlar. Işık alan yerler mavi ve tonları, gölgede kalan figür altı ise bembeyaz ışıldar. Bu, gölgede canlanan hayaletlerden başkası olamaz!

Mavi Sergi

Blueprint adıyla da bilinen Cyanotype cihazsız, teknik aracısız gerçek anlamda el işi bir baskı tekniği. Tekniği bu derece el emeği olmasının haricinde ilginç kılan başka farklı özellikleri de var. Bunlardan biri, ortaya çıkan her baskının monoprint yani tek, özgün ve eşsiz oluşu diğeriyse baskı renklerinin sadece mavi ve tonları olarak çıkması. Cyanotype ile ortaya çıkan mavi tonlarına özel olarak hazırlanan kartelada, 50’den fazla mavi bulmak mümkün.

 


Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :