Işık Üstüne Işık

mimarizm.com / 02 Ocak 2019
Ahmet Güneştekin’in farklı dönemlerde çalıştığı işlerini bir araya getirerek çok yönlü pratiğini sunmayı amaçlayan “Işık Üstüne Işık” adlı sergisi 10 Ocak’ta Marlborough Madrid’de açılıyor.

Işık Üstüne Işık adlı sergi sanatçının grotesk seramiklerini, üç boyutlu bulmacaları anımsatan metal konstrüksiyonlarla çalıştığı heykellerini, op art işlerini ve geleneksel el sanatlarını modern sanatın diliyle bir araya getirdiği kırkyamalarını içeriyor.

Daha önce Whitechapel Art Gallery, Tate Britain, Hamburguer Bahnhof, Guggenheim Bilbao gibi kurumlarla da çalışan Enrique Juncosa’nın küratörlüğünü üstlendiği sergi 16 Şubat’a kadar devam edecek.

İrlanda Modern Sanat Müzesi’nin ve İspanya Çağdaş ve Modern Sanat Müzesi’nin direktörlüklerini yapan, Miquel Barcelo, Malcolm Morley, Willem de Kooning, Michael Craig-Martin, Eva Lootz, Panamarenko ve Barry Flanagan gibi uluslararası sanatçılarla çalışan Juncosa, İspanyol Modernist ressam Joan Miró'nun da büyük yeğeni. 

Juncosa’ya göre Ahmet Güneştekin’in çalışmaları biçimsel ve kromatik olarak zengin, soyutlama ve süslemenin daha yüksek bir gerçekliğe işaret eden metaforlar haline geldiği İslam sanatı geleneğinin açık bir dışavurumu. Metalik ve plastik küresel hacimleri birleştirdiği işlerindeki kara güneş ise, Tanrısallığın doğrudan deneyimini ifade eden bir Sufi kavramı olan siyah ışık ile ilişkili. 

Amar ve Sara’nın Geceleri, Tuval üzerine yağlı boya, 150x150 cm, 2016.

Cennetin Gözü, Tuval üzerine yağlı boya, 100x100 cm, 2012.​

Sanatçının çalışmalarında hem biçimsel olaylara hem de pek çok kavramsal soruna göndermelerin olması, çalışmalarındaki farklı öğelerle yaratılan oyunları keşfetmek veya özümsemek amacıyla onları gözlemlemek için zaman ayrılması gerektiği fikrini verir. Bunu yapmak için gereken çaba, ruhsal deneyim ve bu deneyimle ilgili süreçleri ve zorlukları kavramak amacıyla kullanılan başka bir metafordur.

Sır Küpü, Zülkarneyn Serisi, Seramik, 30x80x35 cm, 2018

Güneştekin’in kademeli renkler ve geometrik yapılar oluşturan, çizgilerin ritmik tekrarıyla karakterize edilen optik işleri referanslarını mitoslardan ve sözlü anlatılardan alır. Hareketin optik etkilerinin kararsız ve belirsiz görüntülerle karakterize edildiği ve görsel oyunların biçimsel motifler için kullanıldığı optik eserlerden farklı olarak, sanatçı işlerinde bu optik etkileri ve görsel oyunları metafor olma potansiyelleri için kullanır. Buluntu materyalleri kullanarak çalıştığı kırkyama işlerinde, mitoslardan oluşturduğu motiflerini geleneksel olarak dikilmiş kırkyamalara uygular. Bu dokuma biçimi sanatçı için çoklu katmanlar üzerinden hikâyelerini anlatma yöntemidir.

Kadın Hikayeleri Serisi, Kırkyama, 60x60 cm, 2018.

Juncosa, Güneştekin’in işlerinin geleneksel öğeleri işlerinde kullanma biçimiyle çağdaş sanatta farklılığa dönüştürebildiği için global sanat dünyasında ilgi uyandırabilen sanatçılar arasında yer aldığını, homojen ve alışılagelmiş işlerle karşılaştırıldığında onlardan rahatlıkla ayrıştırılabildiğini belirtiyor.

Sınır Duvarları Serisi, Karışık Teknik, 285x110x80 cm, 2018.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :