"İroni"
İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat Galerisi, öğretim elemanlarından Alev Oskay'ın "İroni" adlı karışık işler sergisine ev sahipliği yapıyor.
Cam, seramik, yerleştirme ve montaj çalışmalarından oluşan farklı malzemeleri bir arada kullandığı farklı tema ve biçimlendirmelerden oluşan sergi, temelinde kadın üzerine. Bugüne kadarki tüm çalışmalarında kadın olma halleri üzerine sözünü söylemeye çalışan Alev Oskay, temel aldığı eleştiri odağını yine değiştirmiyor. Üstelik bunu birebir kendi üzerinden yapıyor. Kendini forma, formu hedefe dönüştürüyor.
'Empati' serisi ile görsel olarak izleyiciyi, kendi yerine koymaya iten sanatçı; aynı zamanda yer değiştirmenin dinamiği ile sadece bakmanın bunun için yeterli olabileceğini savunuyor. Oskay, izleyiciyi fiilen kendisinin yerine bakmaya iterken aslında onu, aynalarla kendine baktırmayı hedefliyor. Neye ve nereye bakılacağı Oskay için görmekten daha önemli …
Empati serisinden işler
Serginin tamamı buluntu içki şişelerinden oluşan 'Şişeden işler' bölümünde ise kadın bedenini şişelerle özdeşleştiriyor Alev Oskay. Kendi imgeleri ile birleştirdiği kimi zaman boş kimi zaman içi buluntu nesnelerle dolmuş şişelerin aracılığı ile çeşitli ruh hallerini ve davranış biçimlerini sorguluyor.
Migren hastası olan sanatçı, yaşamını etkileyen bu savaşını yine onu nesneye dönüştürerek vermeye çalışıyor. Oskay'ın yok saydığı sol yanı, yine sol yanının becerisi ile eserlerini bizlerle buluşturuyor. Karanlığa ihtiyaç duyuşu renk seçimine yansırken, hep koruyup kollanmak zorunda olduğu sol yanı, sarıp sarmalanmış haliyle yer buluyor eserlerinde…
Migren serisinden işler
Çalışmalarını büyük çoğunluğunu alternatif pişim tekniklerinden 'raku' ile üreten sanatçının, son dönem işlerini kapsayan sergide, bu teknikle ilgili bir gösterim de yer alıyor.
"İroni" sergisi, 05-26 Şubat 2014 tarihleri arasında İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat Galerisi'nde izlenebilir.
Sanatçı hakkında:
Alev Oskay, 1970 yılında İstanbul'da doğdu. 1990 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Ana Sanat Dalı'nda lisans eğitimini tamamladı. 1991–1992 yılları arasında bir sanat galerisinde yönetici asistanlığı yaptı.1990–1993 yılları arasında özel bir sanat okulunda çocuklara, gençlere ve yetişkinlere yönelik seramik çalışmalarında atölye yürütücülüğü yaptı. 1994–1999 yılları arasında Trakya Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü'nde Uzman kadrosunda görev aldı. 2001 yılında İ.T.Ü.Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde yüksek lisansını tamamladı. 2001–2004 yılları arasında özel bir klinikte iletişim problemleri olan çocuklarla (otistik, v.b.) seramik çalışmaları yaptı.1999 yılından beri İstanbul Kültür Üniversitesi'nde kurduğu seramik atölyesinde görevine Öğretim Görevlisi kadrosunda devam etmektedir. Bu görevi ile birlikte sanat çalışmalarını İstanbul'da kendi atölyesinde sürdürmektedir. İnternet ortamında Eczacıbaşı'nın organize ettiği www.sanalmuze.org ile www.lebriz.com adreslerinde ve Eczacıbaşı koleksiyonunda eserleri yer almaktadır.