Anna Laudel İstanbul, güzelliğin ve dayatılan tüketim kültürünün “standart” olduğu ekosistemde, aklın mercek altına alındığı “Love Over Entropy” isimli karma sergiye 11 Mart - 29 Nisan 2021 tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor.
Elçin Acun, Öyküsü Olmayan 1, Video Enstalasyon, 3:30, 2017, Anna Laudel Istanbul
Nejat Satı, Isimsiz (Yara Serisi), Tuval üzerine Heavy Gel, 1.30 x 30 cm, 2021, Anna Laudel Istanbul
Küratörlüğünü Ayça Okay’ın ve koordinatörlüğünü Lal Batman’ın üstlendiği “Love Over Entropy” isimli karma sergide farklı teknik ve materyallerle üretim yapan Ahmet Sel, Aybala Yalçın, Bahadır Çolak, Büşra Çeğil, Dinçer İşgel, Zeren Göktan, Halil Vurucuoğlu, Fırat İtmeç, Elçin Acun, Fırat Engin, Hande Şekerciler, Kadriye İnal, Lal Batman, Mert Özgen, Furkan Temir, Nejat Satı, Sinan Logie, Serra Duran Paralı ve Volkan Kızıltunç dahil olmak üzere 19 sanatçının yakın dönem eserlerinin yanı sıra sergiye özel ürettikleri yeni eserleri de yer alıyor.
Adını Love Over Entropy isimli elektronik müzik parçasından alan sergi, bir sistemdeki rastgelelik ve düzensizlik olarak tanımlanan ‘entropi’ kelimesine vurgu yaparken, aynı zamanda ‘evrende var olan her şey bir gün yok olmaya mahkumdur’ önermesinden yola çıkıyor. Bu önerme ile, içinde bulunduğumuz dinamiklerin, geçmişten gelen kavram ve değerleri hızla değişime uğratması ya da terk etmesi ile oluşan yeni toplum tasarımları ve beraberindeki ilişkilere odaklanıyor.
Günümüzde, hayatımıza farklı yollardan giren ve yeni düzenimizi oluşturan faktörler ile olan ilişkimiz, bizleri gün geçtikçe “akıllı hayat” sahibi bireyler haline getiriyor. Akıllı iletişim araçları, evler ve hatta şehirlerin beraberinde, ilişkilerimizin iklimi de değişiyor ve aklı merkeze aldığımız, ona hayranlık duyduğumuz bir modeli ortaya çıkarıyor. 21. yüzyılın öne çıkan kavramlarından olan “sapyoseksüellik” tam bu noktada serginin merkezine yerleşiyor.
Büşra Çeğil, "FREEDOM OF SPEECH", Poliol, Ayakkabı, Olay Yeri Şeridi, 100x100x100x100 cm, 2019, Anna Laudel Istanbul
“Akıl” unsurunun potansiyeli ve yarattığı hazza gönderme yapan “Love Over Entropy”, kişinin bir diğerinin zekasına, entelektüel oluşuna ve aklına çekim duyması anlamına gelen sapyoseksüellik kavramına dikkat çekiyor. Yeni toplum tasarımlarının aklı ne denli etkileyici hale getirebileceğini yansıtan ve bu konuda karşımıza çıkan bir takım sorulara cevap niteliği taşıyan seçkide yer alan sanatçılar, farklı teknik ve malzeme dilinin yarattığı etkileyicilik ile hem akla hem duygulara karşı koyarken, izleyicileri aklı ne derece çekici bulduklarını sorgulamaya davet ediyor.
Fotoğraf, enstalasyon, video, plastik sanatlar, heykel ve neon işleri dahil olmak üzere farklı tekniklerde üretilmiş, disiplinlerarası bir seçkinin yer aldığı “Love Over Entropy” sergisi 11 Mart - 29 Nisan 2021 tarihleri arasında Anna Laudel İstanbul’da görülebilir.
*
Ayça Okay Hakkında
Ayça Okay 1991 yılında İzmir’de doğmuştur. 2013 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde ilk yüksek lisansını tamamlayan Okay, şuan Işık Üniversitesi Sanat Kuramı ve Eleştiri ikinci yüksek lisans programına devam etmektedir. Contemporary İstanbul Vakfı Kültür Sanat Programlar Direktörlüğü, İstanbul Havalimanı’nın sanat danışmanı ve küratörü, New York merkezli Hub Design sanatçı temsiliyet platformunun EMEA Stratejik Partnerliğinin yanı sıra bağımsız çağdaş sanat küratörü ve yönetmeni olarak farklı kurumlar ile çalışmaktadır. 2020 ve pandemi itibari ile yeni medya ve dijital sanat alanında yoğunlaşarak İstanbul’un ilk ışık festivali İstanbul The Lights ’ın eş küratörlüğünü üstlenmiş ve Piksel Yeni Medya Misafir Sanatçı Programı’nda sanat yönetmeni olarak görev almıştır. Posta Gazetesi sanat köşesinde yazdığı haftalık kültür sanat yazıları bulunmaktadır. Sivil toplum kuruluşları ile dirsek teması ile gerçekleşen sosyal sorumluluk projelerini oldukça önemseyen Okay, 2016 yılından günümüze kadar İyilik İçin Sanat Derneği üyesi ve Sanat Seninle Derneği Yönetim Kurulu üyesi olarak halen görev almakta ve sanat burs destek programları, sergiler, misafir sanatçı programlarına destek olmaktadır.
Lal Batman Hakkında
Sanatçı, küratör Lal Batman (2001, Bursa) akademik olarak eğitimini plastik sanatlar üzerine devam ettirmektedir. Paris, Japonya, Berlin, Yunanistan, İstanbul, Miami olmak üzere çeşitli fuar sergi ve sempozyumlara katılmıştır. Multidisipliner tavırla üretimini İstanbul’da sürdürmektedir. Sanat tarihi ve sanat yönetimine olan ilgisinden sonra, sanatçı kimliğinin yanı sıra küratörlüğünü üstlendiği çeşitli projelerde yer almıştır. Kişisel sergisi olan DEM ve FAM isimli gastronomi, sanat ve müzik festivalinin sanat tarafında 15 sanatçıdan oluşan serginin küratörlüğünü üstlenmiştir. Bir süre Galeri Artist’te çalıştıktan sonra, bağımsız projeler üzerine çalışmalar yapmıştır. Aynı zamanda Nebula adlı ajansın sanat direktörlüğünü üstlenmektedir. Çeşitli kurumsal firma ve markalarla sanatın iş birliği içerisinde olduğu projeler üzerinde çalışarak hayata geçirmektedir. Dott Projects adlı global sanatçı oluşumunun kurucu ortağıdır.
Anna Laudel Hakkında
Karaköy Bankalar Caddesi’nde tarihi bir binada yer alan Anna Laudel, mekânında yerli ve yabancı sanatçıların işlerini sergilediği birçok karma ve kişisel sergiye ev sahipliği yapmaya ve sanatçılarını uluslararası fuarlarda temsil etmeye devam ediyor.
Aynı anda kişisel ve karma sergiler ve etkinlikler düzenlemeye olanak sağlayan beş katlı binada yer alan galerinin direktörlüğünü Ferhat Yeter yapıyor. Galerinin kurucusu Anna Laudel, aldığı eğitim ve içinde büyüdüğü güncel sanat ortamının etkisiyle Türkiye’de açtığı galeri ile yerli ve yabancı sanatçılara destek olmayı amaçlıyor. Anna Laudel 2019 yılının Mayıs ayında Düsseldorf’ta ikinci galerisini açarak bu alanda yürüttüğü çalışmalarını uluslararası boyuta taşımak için önemli bir adım attı.