Sürdürülebilirlik ve sanat kavramlarının kesiştiği, Deniz Sağdıç’ın “Ready-ReMade” isimli sergisi, 25 Kasım – 19 Aralık 2021 tarihleri arasında Feyziye Mektepleri Vakfı’na ait Galeri Işık’ta sanatseverlerle buluşacak.
Deniz Sağdıç’ın denim başta olmak üzere her türlü tekstil atığını dönüştürerek meydana getirdiği portre çalışmaları FMV Galeri Işık Teşvikiye’de sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. Atık hale gelmiş her türlü ürün ve objeyi, geri dönüşüm (recycling) ve ileri dönüşüm (upcycling) prensibiyle sanatın dünyasında yeniden var eden Sağdıç, sanatın sürdürülebilirliğine dikkat çekmeyi amaçlıyor.
Dokuma tekniklerinin ilk defa Anadolu’da ortaya çıktığını vurgulayan Deniz Sağdıç, tekstil ürünlerinin Anadolu’da kazandığı anlam ve bağlamın denim ile tüm dünyaya yayılmış olduğunu dile getiriyor. Sağdıç denime olan bağı hakkında, “Düşünsenize, dil, ırk, renk ya da sosyal sınıf fark etmeksizin her yaştan insan denimi yakından tanır, onu benimsemiştir. Dünyanın en kırsal kesiminde yaşayan bir çiftçiyle, ekonomik olarak en gelişmiş metropolünde yaşayan birinin üzerinde aynı denim pantolonu görebilir ve bunu yadırgamayız. Denim, binlerce yıllık medeniyet tarihimizde belki de insan elinden çıkmış hiçbir ürünün başaramadığı biçimde bir evrensellik, bir eşitlik kazanmıştır. Denimin bu eşsiz özelliği benim için çok heyecan verici. Bu nedenle ben denimi yalnızca bir malzeme olarak değil, bir iletişim platformu olarak görüyor ve kullanıyorum.” diyor.
*
Sanatçı Hakkında
Deniz Sağdıç, Mersin, Türkiye’de dünyaya geldi. Sanata yönelik ilk üretimleri daha çocukken ailesine ait cam atölyesinde gerçekleştirdiği vitray çalışmalarıdır. Liseden sonra Güzel Sanatlar Fakültesi, Resim Bölümü’nü kazandı ve fakülte birincisi olarak mezun oldu. Mezuniyetinin ardından yalnızca Türkiye’nin değil tüm bölgenin sanat başkenti durumundaki İstanbul’a yerleşerek kendi atölyesini kurdu. Formların neredeyse akışkanlaştığı kendine özgü plastik üslubuyla sanat otoritelerinin dikkatini çekmekte gecikmedi. Genç yaşlarda olgunlaştırdığı, geleneksel Ebru Sanatı’nı akla getiren üslubu kısa zamanda adeta imzası haline geldi. Sanatının ilk yıllarından itibaren çoğunlukla yağlıboya olmak üzere heykel, baskı ve gravür gibi farklı tekniklerde ustalaştı, video ve yeni medya alanlarında çalışmalar üretti. Uzun yıllar kadının toplumdaki yerini sorunsallaştıran araştırma ve projeler geliştirdi. Bu konudaki proje ve makale çalışmalarıyla Sanat Yüksek Lisans derecesi aldı. Çeşitli sivil toplum kurum ve örgütleriyle kadını temel alan çalışma ve iş birliklerinde bulundu. Güncel sanatın kavramsal ve klasik tartışmalarının zirveye çıktığı dönemde “Ready-ReMade” olarak isimlendirdiği projesine başladı. Bu projesiyle sanatın klasik teknik ve unsurlarını güncel sanat biçimleriyle bir araya getirerek sanatta “kavram” meselesini tartışmaya açmayı amaçladı. Güncel sanatın çoğunlukla ele aldığı hazır-buluntu nesneyi (ready-made) günümüzde sıkça görmeye alıştığımız yerleştirmelerden farklı olarak klasik boyama ve tekniklerle bir arada sundu. Sağdıç, işlevini yitirerek atık hale gelmiş kimi objeleri bir araya getirerek, taşıdıkları anlamları yeniden sorgulatacak yeni düşünsel alanlar yaratmaya çalışmaktadır.