Salt'ın Yeni Sergisi "Havaya Dair" Açıldı

mimarizm.com / 09 Mayıs 2024
Salt’ın, kurucusu Garanti BBVA’nın desteğiyle gerçekleştirilen yeni sergisi “Havaya Dair” ziyarete açıldı. Disiplinlerarası tasarım stüdyosu 2050+ tarafından tasarlanan sergi, 18 Ağustos’a dek Salt Beyoğlu’ndaki Forum alanında görülebilir.

Salt’ın yeni sergisi Havaya Dair, hava kirliliğinin toplumsal ve ekolojik boyutlarını odağına alıyor. Milano merkezli disiplinlerarası tasarım stüdyosu 2050+ tarafından Salt Beyoğlu’ndaki Forum alanı için tasarlanan enstalasyon, maddi, işitsel ve görsel deneyler aracılığıyla hava kirliliğine dair unsurları somutlaştırmayı amaçlıyor.

Sergide, ziyaretçileri havanın maddeselliğiyle ilişki kurmaya teşvik eden bir dizi müdahale yer alıyor: Havanın kimyasal bileşimini ortaya çıkaran ve her biri farklı zehirlilik derecelerine karşılık gelen bir renkle tasvir edilmiş; zehirliliğin farklı ölçeklerdeki yaygınlığını gösteren veri ve görüntülerin işlendiği perdeler, havadaki bu maddelerin etkileşiminin tetiklediği kimyasal reaksiyonlar sonucu ortaya çıkan koşulları duyumsanabilir kılan bir ses enstalasyonu ile İstanbul’un gökyüzünün, genellikle hareketsiz ve üç boyutlu nesneleri kaydetmek için kullanılan fotogrametri tekniğiyle hazırlanmış bir animasyonu. Böylece, yeryüzünü çevreleyen gaz hâlindeki görünmez maddelerin belgelenip cisimleştirilmesi amaçlanıyor.

Fotoğraf: Mustafa Hazneci

Havaya Dair, soluduğumuz havaya içkin karmaşıklıklara ilişkin anlayışımızı genişletmeye yönelik bir davet. Yalnızca havaya nüfuz eden ve hava yoluyla yayılan zehirliliği değil, bu zehirliliğin işaret ettiği karmaşık toplumsal ve politik sonuçları, yerel ve küresel izlekleri, gezegen ölçeğindeki inkâr edilemez bağıntıları da irdeliyor. Bir bölgedeki faaliyetlerin geniş çaplı etkiler yarattığı ortak bir alan olarak havayı odağına alan sergi, temiz ve solunabilir havanın müşterek ve evrensel bir hak olduğu bir dünya için kolektif eylemin gerekliliğini de gündeme getiriyor.

Fotoğraf: Mustafa Hazneci

Fotoğraf: Mustafa Hazneci

8 Mayıs - 18 Ağustos tarihlerinde Salt Beyoğlu’ndaki Forum alanında ücretsiz ziyarete açık olacak sergiye, Sular, Rüzgârlar, Araziler Arasında adlı gösterim programı eşlik edecek.

 

2050+ Ekibi: Che Facchin, Erica Petrillo, Guglielmo Campeggi, Ippolito Pestellini Laparelli, Kamil Dalkir, Meera Badran, Nils Grootenzerink, Sara Barbini
Ses Tasarımı: Francesco D’Abbraccio (Lorem)
Prodüksiyon: Emirhan Altuner
Proje Ekibi: Eylül Şenses, Emirhan Altuner, Fatma Çolakoğlu
Çeviri: Cüneyt Bender
Sergi Kurulumu: Eray Özcan, Mustafa Hazneci, Fiksatif, 3T Reklam
Teşekkürler: Prof. Dr. Melek Türker Saçan, Mehmet Yaranona, Onur Atay, Asya Ece Uzmay, Doğanay Tolunay, Orkun Dayıoğlu, Orhan Uslu

*

2050+, çalışmaları teknoloji, politika ve ekolojinin kesişiminde eleştirel mekânsal pratiklere odaklanan disiplinlerarası bir tasarım stüdyosudur. 2020’de Milano’da kurulan 2050+, Venedik Bienali 17. Uluslararası Mimarlık Sergisi Rusya Pavyonu’nda sergilenen Open ile 10. Rotterdam Mimarlık Bienali’nde sunulan Synthetic Cultures sergilerinin küratörlüğünü üstlendi. Fondazione In Between Art Film’de sırasıyla 59. ve 60. Venedik Bienali kapsamında gerçekleştirilen Penumbra ile Nebula, Meredith Monk: Calling (Haus der Kunst, Münih), As Though We Hid the Sun in a Sea of Stories (Haus der Kulturen der Welt, Berlin), Aquaria – Or the Illusion of a Boxed Sea (MAAT, Lizbon) sergilerinin yanı sıra Nasjonalmuseet’teki (Oslo) Fredriksen Koleksiyonu’nun kalıcı sergi mekânı Søylerommet – The Pillars’ın tasarımını yaptı. Ayrıca Teatro Donizetti’de (Bergamo) sahnelenen Il diluvio universale [Tufan] operasının sahne tasarımını üstlenen 2050+, Franco Albini ile Franca Helg tarafından tasarlanan La Rinascente (Roma), tarihî Multertor binası (St. Gallen) ve 10 Corso Como’nun (Milano) mimari renovasyon ve mekânsal dönüşüm projelerinde yer aldı. Riders Not Heroes ile Riders Not Heroes: Anatomy of a Delivery adlı kısa filmleri 2020–2021’de 5. İstanbul Bienali’nde, 2022’de CCA’de (Montreal) gösterildi. Flash Art, e-flux Architecture, Terraforma Journal, Volume, Unbore gibi çeşitli platformlarda yazıları yayımlandı.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :