“Sessiz Seyrederim Vatan Haritamı”

mimarizm.com / 24 Nisan 2018
Canan Atalay’ın “Sessiz Seyrederim Vatan Haritamı” adlı dizi resimlerden oluşan sergisi, 18 Nisan - 15 Haziran 2018 tarihleri arasında Atlas Sanat Galerisi’nde ziyarete açık olacak.

Bir dizenin bıraktığı hissiyat ve duygu yoğunluğu üzerinde duran Canan Atalay, özlemle seyredilen ufuklar içinde kaybolan küçük yaşam alanlarında sığınaklarda vatan sevgisiyle özdeş, sevdiğimiz insanlara duyduğumuz düşünsel bakışı, renklerin gücüyle somutlaştırıyor.

“Sessiz seyredebilirim vatan haritamı” dizesi, Cahit Külebi’nin 1940 yılında yazdığı “İlkbahar Geldi” adlı şiirinde geçer. Özlem ve uzaklığı imleyen şiirde sevdiğimiz insanın yüzünü vatan haritası tutkusuyla seyredebilmenin en yalın ve içten anlatımını buluruz. Şiirde, yalnızlık duygusu içinde sevgi ve özlemin gücü vatan hasretiyle eş tutulur. 

Canan Atalay

Birikimlerimiz, yoğun koşuşturmalar içinde kaybedilen anlarımız, sevdiklerimizden ayrı kalmamıza adanmış bir matem içinde yükselen serviler, kavuşamamanın simgesine dönüşür. Yaşam ve ölüm arasında git-geller üzerine yaşanılanın temsiliyetini içlerinde saklar bu serviler.

Coğrafi haritanın küçük parçacıkları gibi, bu motifler de resim yüzeyinde organize olarak bir araya getirilir. Adalar, dağlar, denizler, ovalar içinde bir dizi yaşam unsuru; çiçekler, böcekler, ağaçlar bir cümle bitkiler. Burada harita, yeryüzünün bir parçasının, coğrafya, tarih, doğa gibi olguların dağılımını, durumunu göstermek üzere belli ölçeklere göre küçültülerek kuşbakışı görünüşüyle düzlem üzerine çizilen bir biçim veya plan olarak asla görülmez. Şairane bir duygu yoğunluğu içerisinde derin ve felsefi resimsel anlatımları içerir. 

Ana motif olarak ıssız doğa kesitlerine sığınan evleri, insanı simgeleyen laleleri, yaşamı simgeleyen servi imgelerini resminin temeline alan Atalay, coğrafi gezintiler üzerinden özlemi vurgular.


Canan Atalay hakkında:
1989 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nü birincilikle bitirdi. Aynı bölümde 1992’de Yüksek Lisans, 2000’de Sanatta Yeterlik derecelerini aldı. 1995’te İngiltere’deki UWIC Sanat ve Tasarım Okulu Seramik Bölümü’nde MA ve 2003’te MPhil derecelerini aldı. 2004’te Doçent, 2011’de Profesör oldu. Halen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde çalışmalarını sürdürmektedir. Çeşitli müze ve koleksiyonlarda yapıtları bulunan sanatçı ikisi yurtdışında olmak üzere yirmi üç kişisel sergi açmış, çok sayıda karma etkinlikte yapıtları sergilenmiştir. 2008 ve 2015 yıllarında Sanat Kurumu tarafından resim alanında “Övgüye Değer Sanatçı” ödülüne layık görüldü. 1990 İhsan Doğramacı Üstün Başarı, 1991 DYO Resim Yarışması'nda ‘Mansiyon’, 1991 TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Ahi Evran Resim Yarışması ‘İkincilik’, 1993 TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Mevlana Resim Yarışması ‘Üçüncülük’ ödüllerini alan sanatçının “Sanat ve Bellek” (2010), “Resim ve Seramik üzerine Diyaloglar” (2011) adlı iki kitabı yayımlandı.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :