"Vadedilmiş Bir Sergi"
Gülsün Karamustafa'nın, Türkiye'nin yakın zaman politik tarihi ile iç içe geçmiş kişisel hikâyesinin izini süren sergisi SALT Beyoğlu'nda açıldı.
Sanatçının 40 yılı aşkın süredir devam eden sanat pratiğini kapsayan sergide yer alan resim, kolaj, baskı, fotoğraf, video ve enstalasyonlar; göç, yerellik, kimlik, cinsiyet ve kültürel farklılık konularını ele alıyor.
The Monument and the Child [Abide ve Çocuk] enstalasyonundan detay, 2010
Politik olarak aktif bir figür olan Karamustafa, 1971 darbesinden sonra tutuklandı ve 1986'ya kadar pasaport alamadı. Üretimini derinden etkileyen bu süreç boyunca sanatçı, Türkiye'de kırsaldan büyük kentlere, özellikle de İstanbul'a gerçekleşen iç göçün sonucu olarak görsel ve maddi kültürdeki değişimleri yansıtan figürler resmetti.
1980'lerde film endüstrisinde, yönetmenlik ve sanat yönetmenliği yaparken gözlemlediği ve biriktirdiği imge ve objeler, üretiminde resimden heykelsi müdahalelere doğru bir geçişe neden oldu; daha sonraki kolaj, halı ve enstalasyonlarına ilham verdi. 1990'larda, Türkiye'nin sosyal ve kültürel belleğini yansıtan kişisel hikâyelere yoğunlaştı. 2000'lerin başında ise, daha çok İstanbul'un görmezden gelinen topluluklarına odaklandığı videolar ile deneyler yapmaya başladı.
Promised Paintings [Vadedilmiş Resimler], 2004
Vadedilmiş Bir Sergi, sanatçının Türkiye'nin yakın zaman politik tarihi ile iç içe geçmiş kişisel hikâyesini izliyor. Sergiye, Karamustafa'nın yönetmenliğini ve sanat yönetmenliğini yaptığı Yeşilçam filmlerinin gösterimleri ile eleştirel sergi turları ve stüdyo ziyaretleri eşlik edecek.
Sergi, 10 Eylül - 5 Ocak 2013 tarihleri arasında SALT Beyoğlu'nda izlenebilir.