"Bir Tasarım Sürecinin İzleri: Garanti Bankası Teknoloji Kampüsü" Konferansı

mimarizm.com / 04 Haziran 2012
"Bir Tasarım Sürecinin İzleri: Garanti Bankası Teknoloji Kampüsü" Konferansı
Garanti Bankası Teknoloji Kampüsü Projesi

Ekonomik ve sosyal bir dönüşüm yaşanan Pendik'te 51.000 m2 büyüklüğünde bir alan üzerine kurulacak Garanti Bankası Teknoloji Kampüsü,142.000 m2 toplam inşaat alanına sahip;  Yapı  53.500 m2 açık ofis alanı, 16.000 m2 oditoryum, kafeterya gibi işlevler ile 72.500 m2 arşiv ve servis alanları olarak  üç ana bölümden oluşuyor. 4.000 çalışana ev  sahipliği yapacak kampüs, yüksek teknolojik donanımının yanı sıra yeşil bina olmasıyla da dikkat çekiyor.

Mimari tasarımına 2010 yılında,  inşaatına ise birkaç ay önce başlanan projenin temelini sosyal rekreatif alanlara geniş yer ayırma fikri oluşturuyor. Ofis alanları teknolojik ifadeli yükseltilmiş bir blok içerisinde toplanarak çalışma alanlarına azami düzeyde esneklik sağlanıyor. Diğer tüm özel fonksiyonlar zemin ve zeminaltı katlara yayıldığından, ofis hacimleri gökyüzüne ve peyzaja açılan avlular etrafında süreklilikleri engellenmeden yerleşebiliyor. Çevresindeki kaotik yapılaşmanın aksine şeffaf bir sadeliği vurgulayan ofis kütlesi, tepeler şeklinde tasarlanmış aynı zamanda özel fonksiyonları, açık dolaşım ve rekreasyon alanlarını barındıran peyzajın üzerine oturuyor. Sürdürülebilirlik, efektif su ve enerji kullanımı gibi çevresel kalitenin artırılmasına yönelik konular, projenin bir diğer önemli tasarım kriteri olarak öne çıkıyor.


Konuşmacılar:

Ali Hızıroğlu (Y. Mimar)
ERA Şehircilik, Mimarlık, Müşavirlik Ltd. Şti.


1976 yılında İstanbul'da doğan Hızıroğlu, 1994'te Saint-Joseph Fransız Lisesi'nden mezun oldu. Tasarım atölyelerinde asistanlık görevi de üstlendiği Ecole Spéciale d'Architecture'deki (Paris) lisans eğitimi 2001'de; Columbia Üniversitesi (New York) Mimarlık ve Kentsel Tasarım yüksek lisans programını 2002 yılında tamamladı. 2003'te ERA'ya katılan Hızıroğlu, çalışmalarına halen ERA'nın Türkiye ve Çin ofislerinde devam etmektedir. Tasarımları arasında Ayazağa Kültür Merkezi, Starmall Shenyang Plaza, Shenyang Hun Nan Mall, Hengquin International Trade Tower Mall, Forum Kapadokya, Garanti Teknoloji Kampüsü, Zorlu Center yarışması gibi projeler yer almaktadır.


Keith Bradshaw (Mimar)
Speirs+Major


Bourneville College of Art ve Bartlett School of Architecture'da sanat ve mimarlık üzerine eğitim almıştır. Eğitimi süresince yaptığı çalışmalar, Bradshaw'a mekanın genel atmosferinin, kullanılan malzemelere göre daha önemli olduğunu gösteren projeler geliştirme imkanı vermiş ve gelecekteki çalışmalarına ışık tutmuştur. Uluslararası ölçekte restorasyon projeleri, ticari yapılar, tiyatro ve eğlence mekanları gibi bir çok yapının aydınlatma projesine imza atmıştır. 2002 yılında Speirs + Major'a katılan Keith Bradshaw, Kopenhag Opera Evi başta olmak üzere, ünlü moda markalarına ait pek çok dikkate değer projede yer almıştır. Tasarımcının güncel projeleri arasında Zhuhai Opera House ve Shenzen Airport yer almaktadır.

Keith Bradshaw 2009 yılında, Mimari Aydınlatma Ödülleri'nde Armani Ginza Kulesi projesi ile "üstün başarı" ödülünü kazanmıştır. 2010 yılında, Abu Dabi'deki Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan Camisi projesi ile Uuslararası Aydınlatma Tasarımcıları Derneği tarafından verilen Radiance Ödülü'ne layık görülmüştür. Proje aynı yıl, IES'in 2010 Paul Waterbury Ödülü'nü kazanmıştır. Bradshaw'un aydınlatma tasarmını üstlendiği Armani 5th Avenue yapısı da LED teknolojisinin yapıya entegrasyonu ve yenilikçi yaklaşımı nedeniyle aynı ödüle layık bulunmuştur.


Korhan Şişman (İç Mimar ve Çevre Tasarımcısı; PLDA Üyesi)
PLANLUX Aydınlatma Tasarımı ve Danışmanlığı
 

1978'de Safranbolu'da doğan Korhan Şişman, Bilkent Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü'ndeki lisans eğitiminin ardından,  İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde İşletme Yönetimi dalında yüksek lisans diploması aldı. Çeşitli şirketlerinde proje tasarımcısı olarak çalıştıktan sonra, 2006 yılında Türkiye'nin ilk bağımsız aydınlatma tasarımı ofisinin kurulmasına öncülük etti. Şişman, çalışma hayatına 2008 yılı sonu itibari ile kurucusu olduğu PLANLUX Aydınlatma Tasarımı ofisinde devam etmektedir.  


Mustafa Alkan (Y. İnşaat Mühendisi)
Werner Sobek Temsilcisi ve Proje Yöneticisi


2005 yılında Karlsruhe Mühendislik Fakültesi'nden mezun oldu. Kısa bir süre statik planlama alanında çalıştıktan sonra 2006 yılında yüksek lisans eğitimi için Hochschule Karsruhe'ye girdi ve 2007'de mezun oldu. Aynı yıl Werner Sobek'te proje mühendisi olarak işe başlayan Alkan, 2010 yılında Werner Sobek İstanbul Temsilciliği görevine getirildi.

Haydar Aliyev Kültür Merkezi (Bakü), Four Seasons Hotel (Bahreyn), Dubai Crystal (Dubai / BAE), Garanti Bankası (Pendik / İstanbul), Uluslararası Kongre ve Turizm Merkezi (Bomonti / İstanbul) önemli projeleri arasında yer almaktadır.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :