Aslıhan Demirtaş Hakkında
Aslıhan Demirtaş, araştırma, sanat ve ekolojiye dayalı genişletilmiş bir mimarlık pratiği olan Aslıhan Demirtaş Architecture, Design & Research Studio ve KHORA Office’in kurucusudur. Mimarlık pratiği, işbirliğine dayalı, disiplinler dışı ve çok ölçekli yapı, peyzaj, yerleştirme, sergi ve araştırma gibi üretimlerle farklı alan ve sınırlar arasında konumlanır.
Demirtaş, MIT’den (Massachusetts Institute of Technology) mimarlık çalışmaları üzerine yüksek lisans derecesine ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden (ODTÜ) mimarlık lisans derecesine sahiptir. Doha, Katar’daki İslam Sanatları Müzesi ve Japonya’daki Miho Şapeli projelerinde baş tasarımcı olarak Pritzker ödülü sahibi I.M. Pei ile uzun işbirliğinin sonrasında, şu an İstanbul merkezli ofisini ilk New York’ta kurdu.
Yayınları arasında “Landscapes of Development: The Impact of Modernization Discourses on the Physical Environment of the Eastern Mediterranean” (Harvard University Press, 2013) adlı kitapta bir bölüm; 2013 yılında konuk editör olarak görev aldığı Betonart dergisinin “Altyapı: Su” sayısı; ve “Anytime” (MIT Press), “In-Transit” (Verlag der Bauhaus), “Thresholds” (MIT) ve “WORK” (Parsons) kitaplarında bölümler bulunur. Mimarlık pratiğine Arredamento Mimarlık Dergisi 341. sayısında profil dosyası olarak yer verildi. Çalışmaları SALT, İstanbul ve Ankara; Pratt Manhattan Galerisi; Aronson Galerisi; ve New York’taki NTHCCC’de sergilendi.
Mimarlık pratiğinin paralelinde aralarında Parsons at New School, Bilgi Üniversitesi, Harvard Graduate School of Design, Massachusetts Institute of Technology (MIT), Bauhaus-Universität bulunan bir çok okulda stüdyo ve atölye yürüttü, konuşmalar yaptı. Kadir Has Üniversitesi Kent ve Mimarlık Araştırmaları Yüksek Lisans Programı kurucuları arasında yer aldı.
Graham Vakfı desteğiyle SALT tarafından yayınlanacak modernin doğayla ilişkisini işleyen Aşı kitabını hazırlamakta olan Demirtaş, 2022 yılında 15. Dönem Ağa Han Mimarlık Ödülleri teknik değerlendirme komisyonunda görev aldı.
Tarihi Yedikule Bostanları Koruma Girişimi üyesi ve ANATOPIA kooperatifinin kurucu yıldızlarındandır.
Bilge Bal Hakkında
İstanbul’da yaşayan mimar-eğitimci, mekansal araştırmacı.
İTÜ Mimarlık’ta lisans (Bölüm ve Fakülte 2.si), direktörlüğünü Prof. Dr. İhsan Bilgin’in yaptığı İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimari Tasarım’da yüksek lisans (%100 Başarı Bursu, Enstitü 1.si), İTÜ Mimari Tasarım’da “Çizgiyi Çekmek: Mimari Çizime Dair” başlıklı teziyle doktora eğitimini tamamladı.
İşbirliği yapmaya ve disiplindışı çalışmalara açık bir pratiği vardır. Farklı ölçeklerde tasarım zanaati, yapmanın el ile ilişkisi ve araçları üzerine düşünür, yaparak tasarlar. Bireysel ve kolektif mimarlık araştırmaları ve bağlantılı üretimleri, analog, daha yavaş yapma pratikleriyle dayanışma içindedir. Yürümeyi, çizmeyi, yazmayı ve öteki bedenli yapma biçimlerini dünyaya açılma hâlleri; şeylerle yakınlaşmanın performatif ve şiddetsiz yöntemleri olarak keşfeder. Bu yöntemler üzerinden kolektif ve eleştirel süreçler örgütler, birlikte düşünmeye davet eder. İşleri, etik ve onarıcı bir dizi şiirsel ve yaratıcı deney, deneme ve deneyimden oluşur. Bu pratikler içinde, çizime yoğunlaşır.
2012’den beri tam-zamanlı fakülte üyesi ve misafir öğretim görevlisi olarak araştırmasını kolektif deneyime açan ve zeminini genişleten stüdyolar kurguluyor, başka dersler yürütüyor. Açık konuşma ve atölye serileri tasarlıyor, göçebe sergiler örgütlüyor. Araştırmasına dair çeşitli dergi dosyası editörlükleri, jüri üyelikleri, davetli sunuşları ve atölyeleri yürütücülükleri bulunuyor. 2007’den beri Assos kazı ekibi üyesi ve arkeolojik kazı çalışmalarına katılıyor. 2021 yılında kırk yaş altı genç yaratıcılardan biri olarak mimarlık pratiklerinin çeşitliliğini kutlayan GEMMS / Genç Mimarlık Seçkisi ve Sergisi’nde yer aldı. Muhafaza/Mimarlık (İletişim Yayınları, 2019), Kıtanın Başkentleri: Paris, Berlin (İhsan Bilgin’le, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2016) kitaplarının editörlüğünü yaptı. Arzu Mimarlığı: Mimarlığı Düşünmek ve Düşlemek (İletişim Yayınları, 2012) derlemesindeki yazarlardan biri oldu. Kıraathane: İstanbul Edebiyat Evi’nde, başka mimarlıklar üzerine Italo Calvino 100+1 Yaşında! sergisinin eş küratörlüğünü yaptı.
2017’den beri Manifold’da yazıyor. Konumlu çizim pratiklerine duyduğu merakla 2021’den beri, kurucusu olduğu Dirty Drawings isimli, bağımsız bir akademik paylaşım ortamının etkinliklerini tasarlıyor ve küratörlüğünü sürdürüyor. 2024 yılı, AURA İstanbul’un Anadolu üniversitelerinde örgütlediği Kampüs buluşmalarının atölye yürütücülüğünü yapıyor. İstanbul’da, çizginin hâllerine dair bir “Drawing Center / Çizim Merkezi” ortamını kurmak üzerine çalışıyor.
Cumartesi Aurası
Cumartesi Aurası, İstanbul Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları Akademisi – AURA İstanbul’un Sertifika Programı kapsamında, program katılımcılarına yönelik düzenlenen disiplinler arası nitelikteki konferans dizisidir. Mimarlık, şehircilik, sanat, edebiyat, teknoloji ve felsefe dallarında tartışma, buluşma ve farkındalık ortamı oluşturmayı hedefler.