"Future Visions"

mimarizm.com / 18 Ekim 2016
İTÜ Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü’nün New York, Manhattan’ın kritik güncel sorunlarına vizyoner bir bakış açısı getirmek amacıyla ürettiği projeler, 17 Ekim - 17 Kasım tarihleri arasında İTÜ Taşkışla zemin kattaki BİM Holü’nde sergilenecek.

Geçen yıl New York şehri, Manhattan adası üzerinden, İTÜ Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü’nde paralel iki ortamda çalışıldı. İstanbul’dan NYC’ye bakmak çok öğreticiydi ve ilginç projelerle sonuçlandı. 

Ortamlardan biri Ayşe Şentürer yürütücülüğünde ve Hakan Tüzün Şengün ile Seda Buğra Tekinalp desteğinde gerçekleştirilen Mimari Proje 7 [Architectural Design 7] stüdyosuydu. Tema, ‘FUTURE VISIONS @ NEW YORK CITY : New Urbanity & New Architecture : The City as A Place of Social Development’ olarak verilmişti. Proje kapsamında New York şehrinin kritik güncel sorunları, gelecek öngörülerinin vizyoner açılımlarıyla ele alınarak Manhattan adasındaki henüz yapılaşmamış boşluklar üzerinden tartışıldı.

Diğer ortam ‘Bitirme Çalışması’, diğer adıyla ‘Diploma Projesi’ydi. Bu çalışma da Ayşe Şentürer, Pelin Dursun ve Hakan Tüzün Şengün’ün çekirdek jüriliğinde, davetli jüri üyeleri Deniz Aslan, Oğuz  Cem Çelik, Zeynep  Günay, Kerem Piker, Rüya İpek Balaban ile  genişletilen bir ekip tarafından yürütüldü. Burada ise İTÜ Mimarlık Fakültesi, Diploma Projesi geleneğindeki yarışma projesi anlayışı içinde, New York şehrinde bir noktaya odaklanıldı. Yer ise, gerek yarışmaya açıldığı yıllarda gerekse tamamlandıktan sonra mimarlık gündeminde geniş yer bulan High Line ve onun Manhattan 34W’e dayanan bitiş ya da bu yöndeki başlangıç noktasıydı ki alan hali hazırda önemli bir değişimin eşiğindeydi. Böylece konu, ‘NYC W34 HUDSON RIVER HIGH LINE + : A Socio-Cultural  Core  Rooting and Spreading High Line To The Hudson River and Mid-Town Manhattan’ olarak ilan edildi. Öğrenciler tarafından NYC üzerine yapılan detaylı araştırmalar, araştırma ortamını destekleyen kapsamlı kaynakça, Columbia GSAPP’den Richard Pluntz’un canlı konferansı ve jüri oturumlarıyla desteklenen  süreç sonucunda farklı tartışmalar açan projeler ortaya çıktı.


Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :