"Hiperarkaik Tektonik: Dijital Teknoloji ve Zanaat, Matematiksel Formül ve Geometriden Forma"
2. İstanbul Tasarım Bienali Paralel Etkinlik Programı kapsamında, 311 Artworks sanat galerisinde ziyarete açılan "Hiperarkaik Tektonik" mermer sergisinin arkasındaki fikirler, hesaplamalı tasarım / dijital üretim üzerinde çalışan mimar ve tasarımcılar tarafından tartışmaya açılıyor.
"Hiperarkaik Tektonik: Dijital Teknoloji ve Zanaat, Matematiksel Formül ve Geometriden Forma" başlıklı panel, 21 Kasım 2014 Cuma günü 17:00-19:00 saatleri arasında İstanbul Tasarım Bienali'nin ana mekanı Galata Rum Okulu'nda ücretsiz olarak izlenebilir.
Panel ve sergi hakkında:
Hiperarkaik -Tasarımsal ve mimari form geliştirmede zanaat ve kod entegreli matematik, desen ve geometri birleşimi
Tektonik -Mimari fikirlerin entegre bir mimari / yapı sistemi aracılığıyla ifadesi
Hiperarkaik Tektonik - Emedya Design, Adams Kara Taylor II ve AKDO/Silkar Madencilik tarafından, hesaplama, zanaat ve arkitektonik üzerine gerçekleştirilen araştırma projesi; Londra Tasarım Festivali 2014 ve İstanbul Tasarım Bienali 2014 kapsamında ziyaretçileriyle buluşuyor.
Sergi çerçevesinde düzenlenen panelde; mimari temelli antik matematik sistemleri ile bilgisayar destekli tasarımın güncel kapasitesesini biraraya getiren mermer mozaik tasarımı serisinin arkasındaki kuramlara odaklanılacak.
"Hiperarkaik Tektonik: Dijital Teknoloji ve Zanaat, Matematiksel Formül ve Geometriden Forma..." panelinde; İstanbullu Emedya Design ile araştırma ortağı ve mühendisleri Londralı Adams Kara Taylor II tarafından tasarlanıp, AKDO/ Silkar Madencilik tarafından üretilen mermer mozaikler, tarihi çok eskilere dayanan mozaik sanatının, ileri matematik ve dijital üretim teknikleri ile yeniden hayat bulması örneği tartışılacak.
Bu mermer mozaik panel ve heykeller, mimaride form ve mekan yaratma konusunda yeni düşünce ve ifade imkanları ortaya koyuyor. En son Ortaçağ İslam mimarisinde kullanılan sonsuz ama asla kendini tekrar etmeyen, düzensiz (aperiyodik) döşeme tekniğinden yararlanan bu mermer mozaikler, çağdaş tasarım için yeni bir üslup öneriyor. Sergi, çağdaş tasarımın ifade dağarcığını desen ve ölçek yoluyla düzenleyen ve genişleten alansal ve tektonik geometriler öneriyor.
Panel ve sergi, antik tasarım sistemleri ve üretilmiş tektonikler üzerine bir irdeleme oluşturmayı amaçlıyor. Mekansal, tektonik düzenleyici ve mimari dili genişletici işlevlere sahip olabilen; klasikten modernist mimariye Cartesian periyodik mantığını temel alan üç boyutlu döşemenin keşfi, mimari ve mühendisliği birçok farklı olasılığa yönlendirebilir. Aperiyodik (düzensiz) döşeme gibi üç boyutlu organizasyonlar mimaride yeni ifadesel ancak aynı zamanda da rasyonel olasılıklar oluşturabilir mi? Gerçek zamanlı, interaktif dijital aletler ve dijital üretim metotlarıyla yeni bir zanaatkarlık tipi önerilebilir mi? Yeni bir hümanizmin eşiğinde olabiliriz...
Konuşmacılar ve ele alacakları başlıklar:
Gökhan Karakuş, Emedya Design, İstanbul
Tasarımcı ve kuramcı Gökhan Karakuş, Columbia Üniversitesi ve Vassar College, mimarlık tarihi ve teorisi bölümlerinden mezun oldu. "Contempoary Turkish Architecture in Stone" (2014), Wallpaper Istanbul City Guide (2012, 2014), "Turkish Touch in Design" (2007) and "Turkish Architecture Now" (2009) gibi editörü ve yazarı olduğu kitapların yanı sıra Karakuş; mimarlık eleştirmeni, küratör, öğretim üyesi, kuramcı ve tasarımcı olarak meslek hayatını sürdürüyor. İlgi alanları arasında tasarımda yerellik, modernizm ve mimarlık yer alıyor.
Panelde değineceği konular:
1. Ortaçağ İslam mimarisi ve çağdaş mimari örneklerde aperiyodik döşeme ve matematik araştırması
2. Hiperarkaik Tektonik sergisi dahilindeki mermer mozaiklerinin arkasındaki tasarım ve üretim süreci
Emedya Design, Pentagon I , mermer mozaik, 2014
*
Ifeanyi Oganwu, Expand Design, Londra
Tarih, temel malzemeler ve ileri teknoloji üretim yöntemleri tarafından sağlanan imkanlar arasındaki ilişkiyi inceleyerek mimari ve mobilya tasarımı üzerine çalışan Londra merkezli Expand Design Ltd'nin kurucusu olan Oganwu; Illinois Institute of Technology (Şikago); the Architectural Association (Londra) ve Columbia University (New York)'ta mimarlık eğitimi aldı. John Ronan Architects (Şikago), Zaha Hadif Architects (Londra) gibi ofislerde çalışan Oganwu ayrıca, Hussein Chalayan'ın moda tasarımı stüdyosu ile işbirliklerinde bulundu.
Panelde değineceği konular:
1. İleri form yaratma ve mermerde dijital üretim
2. Bir hibrit yüzey olarak mermer döşeme
Expand Design, Tootsie Rug ve Ren Table, mermer, 2010
*
Bruce Davison, CEO, INSITYOU software, Londra
Bruce Davison INSITYOU yazılımın kurucusu ve CEO'su olan Davison, birçok Fortune 500 şirketiyle yakın çalışmalar yürüttü. Yönetim Kurulu'nda yer aldığı AL_A'in yenilikçi plan ve merkez projelerinin strateji geliştirme, tasarlama ve uygulama aşamalarına katkıda bulunan Davison; Columbia GSAPP, UCL Bartlett ve Syracuse University'de desrler verdi.
Panelde değineceği konu:
Stochastic Rhombic Karo Tasarımı
Bruce Davison, Rhombic Tiling, 2014
*
Ebru Ulu, Y. Mimar, PIN Mimarlık
İstanbul Teknik Üniversitesi'nden 2006'da mezun oldu. 2006-2007 yılları arasında UrasXDilekci'de çalıştıktan sonra, 2009'da İTÜ Mimari Tasarımda Bilişim bölümündeki yüksek lisans eğitimini "İslami Geometrik Örüntü Türetimi Amaçlı Bir Biçim Grameri Modeli" başlıklı teziyle tamamladı. Tez çalışmasında, çokkollu İslami geometrileri biçim grameri bağlamında inceleyip İslami örüntülerin farklı türevlerini üreten bir biçim grameri modeli önerdi.
Panelde değineceği konu:
İslami Geometrik Örüntü Türetimi ve Tas Tasarım için Yeni Olasılıklar
Ebru Ulu, İslami Geometrik Örüntü Türetimi, 2009