4. İstanbul Tasarım Bienali'ne paralel olarak Moira Valeri’nin küratörlüğünde düzenlenen İtalyan Mimarların Öyküsü 3 konferans serisi, Sara Marini ve Giovanni Corbellini'nin "Re-cycle Italy, Recycled Theory" başlıklı sunumu ile devam ediyor.
Recycled Theory, ‘recycling’ (geri dönüşüm) konseptini mimari projeler ve onları besleyen teoriler üzerinden incelemek amacıyla hazırlanmış olan; yazarların sözleri, alıntı haline gelmiş giriş sözcükleri ve görselleştirilmiş terimler içeren çok disiplinli bir sözlüktür.
Genel olarak eşyaların, nesnelerin, mekanların geri dönüşümünü yapsak da bu süreç yalnızca geri dönüşüm eylemi ile sınırlı kalmaz, yeniden düzenleme prensiplerine ve yaklaşımlarına dönerek, geri dönüşümü sağlanan birimin mevcut akışa dahil olmasını sağlar. Bu sebeple geri dönüşüm pratiği, hafıza ile bellek yitiminin müzakerelerinden oluşan bir bölgeye dahil edilebilir. Geri dönüşüm, mevcudun içindeki beklenmeyen kendi kendini onarabilme potansiyelini ortaya çıkarırken, mevcuttan kısmi bir ayrılmaya sebep olsa bile, koruma ve yeniden keşfetme becerimizi hayata geçirmemizi sağlar.
Sözlükteki kelimelerin ("Amnezi" kelimesinin A’sından, “Zone” (Bölge) kelimesinin Z’sine kadar) amacı; geri dönüşümü sağlayan malzemelerin, prosedürlerin, belirsizliklerin, potansiyellerin ve bağlantıların ifade edilmesidir.
Recycled Theory sözlüğü, İtalya'daki 11 üniversitesinin işbirliğinde gerçekleşen "Re-cycle Italy” araştırma projesi kapsamında hazırlanmış olup, mimarlık ve kentsel altyapı alanında yeni yaşam döngülerini hayata geçirmeyi amaçlar.
Venedik IUAV Üniversitesi'nden Sara Marini ile Torino Politeknik Üniversitesi'nden Giovanni Corbellini'nin "Re-cycle Italy, Recycled Theory" başlıklı konferansı, 7 Kasım Çarşamba günü 18:30 - 20.30 saatleri arasında İtalyan Kültür Merkezi'nde izlenebilir.
İtalyancadan Türkçeye simultane çevirinin olduğu, katılıma açık ve ücretsiz etkinliğe Merkez’in internet sitesinden rezervasyon yapılması tavsiye edilir.
*
Konuşmacılar hakkında:
Sara Marini
Mimar ve araştırmacı Sara Marini, Venedik IUAV Üniversitesi Mimari ve Kentsel Kompozisyon departmanında doçenttir. Venedik IUAV Üniversitesi Publishing Actions and Research Development’ın (PARD) başkanıdır. Alberto Bertagna ile birlikte “Carte blanche” (Bruno) ve “Città e paesaggio. In teoria” (Quodlibet) serilerinin direktörlüğünü yapmıştır. Ulusal araştırma olan "Re-cycle Italy", “Landscape project for rejected places”, “Small airports” ve Avrupa araştırması olan "MIC. My Ideal City " projelerinde yer almıştır.
Başlıca yayınları:
S. Marini, Sull’autore (Quodlibet 2017)
S. Marini, A. Bertagna, Venice (Bruno 2017)
S. Marini, L. C. Szacka, S. Lorrain, Le concert (B2 2017)
S. Marini (ed. by), Heritage (Bruno 2017)
G. De Carlo L’architettura della partecipazione, a cura di S. Marini (Quodlibet 2013)
S. Marini, A. Bertagna, In teoria (Quodlibet 2012)
S. Marini, Nuove terre (Quodlibet 2010)
S. Marini, Architettura parassita (Quodlibet 2008).
Giovanni Corbellini
Giovanni Corbellini (1959), mimar, araştırmacı doktor, çağdaş mimarlık eleştirmeni. Daha önce Venedik, Ferrara ve Milano’da ders vermiş olup, şu anda Politecnico di Torino’da mimari tasarım alanında profesör olarak görev yapmaktadır.
Son yayınlarından bazıları:
Ex libris. 16 parole chiave dell’architettura contemporanea (2007, riedito da LetteraVentidue nel 2016)
Bioreboot. The architecture of R&Sie(n) (Princeton Architectural Press, 2009)
Le pillole del dott. Corbellini (LetteraVentidue, 2010, tradotte in francese nel 2012 e in inglese nel 2016)
Housing is back in town (LetteraVentidue, 2012)
Parametrico nostrano (con Cecilia Morassi, LetteraVentidue, 2013)
Go Re-cycle!(e-book con Eva De Sabbata, LetteraVentidue, 2014)
Recycled Theory: Dizionario illustrato/Illustrated Dictionary (con Sara Marini, Quodlibet, 2016)
Lo spazio dicibile.Architettura e narrativa (LetteraVentidue, 2016)
Telling Spaces (LetteraVentidue, 2018)