Balıklarından köpeklerine, su kaynaklarından kanalizasyon sistemine, metruk yapılarından mega inşaat projelerine, İstanbul’a dair çeşitli konuları ele alacak olan Istanbul Unbound (Bendine Sığmayan İstanbul) konferansı, 8–11 Nisan tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleşecek.
Suna ve İnan Kıraç Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren İstanbul Araştırmaları Enstitüsü ve Pera Müzesi, İstanbul’u ele alan uluslararası bir konferansa imza atıyor. Heinrich Böll Stiftung Türkiye iş birliğinde düzenlenen Istanbul Unbound: Environmental Approaches to the City (Bendine Sığmayan İstanbul: Kente Çevresel Yaklaşımlar) başlıklı konferansta, şehir ve sakinleri arasındaki çetrefilli ilişki, insan doğasının şehirle olan çekişmesi, kır/kent ayrımı ve şehrin başkalaşımı gibi konular masaya yatırılacak. Tarih, mimarlık, siyaset bilimi, sosyoloji, eleştirel sanat gibi farklı alanlardan akademisyen ve sanatçıların bir araya geleceği etkinlik, 8 – 11 Nisan tarihlerinde çevrimiçi ortamda ücretsiz gerçekleşecek.
Farklı disiplinlerin merceğinden
Istanbul Unbound (Bendine Sığmayan İstanbul) konferansı, salgın hastalıklardan iklim değişikliğine, insan-hayvan ilişkilerinden kentsel ekosistemde suyun önemine, İstanbul’un farklı dönemlerine ait çok çeşitli konuları gündeme taşıyacak. Dört gün boyunca sürecek ve 80’i aşkın yerli ve yabancı konuşmacıyı konuk edecek olan konferans, küreselleşme ve insan-çevre ilişkisiyle ilgili önemli çalışmalara imza atan Kaliforniya Üniversitesi Santa Cruz antropoloji profesörü Anna Lowenhaupt Tsing’in açılış konuşmasıyla başlayacak, Harvard Üniversitesi Tarih Bölümü, Vehbi Koç Türkiye Çalışmaları Kürsüsü Profesörü Cemal Kafadar’ın konuşması ile sona erecek.
Konferansa özel film ve video programı
Konferans kapsamında birbuçuk iş birliğiyle sanatçı, akademisyen ve araştırmacıların video üretimlerinden oluşan 29,9 km programı ve Pera Film iş birliğiyle Natura Urbana: Berlin'in Boş Arazileri adlı belgesel izleyiciyle buluşacak. Kent tarihinin, savaş, jeopolitik bölünme ve mekânsal dönüşüm paralelinde sunulduğu filmde, savaş sonrası Berlin, kentsel peyzaj ve değişen bitki örtüsü üzerinden anlatılıyor. Gösterimin ardından, filmin yönetmenliğini üstlenen Cambridge Üniversitesi coğrafya profesörü Matthew Gandy ile özel bir soru-cevap seansı gerçekleştirilecek.
Istanbul Unbound: Environmental Approaches to the City (Bendine Sığmayan İstanbul: Kente Çevresel Yaklaşımlar) konferansı, Heinrich Böll Stiftung Türkiye iş birliğinde, birbuçuk: Ekoloji ve Sanat Çalışmaları, IstanbuLab ve Occupy Climate Change! ortaklığıyla gerçekleştiriliyor. Avrupa Çevre Tarihi Derneği ve Türkiye Çevre Tarihi Ağı tarafından desteklenen konferans ayrıca, Amerika Çevre Tarihi Derneği’nin Çevre Tarihi Haftası (Environmental History Week, #EHW2021) kapsamında ön plana çıkarttığı etkinlikler arasında yer alıyor.
Konferansa kayıt olmak için tıklayın.
*
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Hakkında
Roma, Bizans ve Osmanlı uygarlıklarına damgasını vuran imparatorluklar başkenti İstanbul, hem onun binyıllar içinde biçimlenen "büyük kent" kimliğinin, hem de çevresindeki farklı kültür coğrafyalarının keşfi için atılacak adımların en uygun hareket noktası. Bu nedenle İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, merkezden çevreye doğru genişleyen uygarlık izlerini takip ederek Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerini kapsayan bir süreçte kentin tarihini, kültürel yapısını ve insan profilini araştırmayı, bu amaçla projeler geliştirip desteklemeyi, ulusal ve uluslararası toplantılar, etkinlikler düzenleyerek elde ettiği sonuçları ilgili kurumlarla paylaşmayı ve yayın yoluyla kamuoyuna ulaştırmayı hedefliyor. Enstitü bu ana hedeflerini, kendi bünyesinde oluşturduğu Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet Araştırmaları bölümlerinin çalışma programları doğrultusunda gerçekleştiriyor.
Anna L. Tsing Hakkında
Kaliforniya Üniversitesi Santa Cruz’da antropoloji profesörü olan Anna Lowenhaupt Tsing, küreselleşme, çevre ve ulusaşırı bağlantılar konusunda dünyaca ünlü bir teorist. Yayımlanmış kitapları arasında The Mushroom at the End of the World: On the Possibility of Life in Capitalist Ruins (Princeton University Press, 2015), Friction: An Ethnography of Global Connection (Princeton University Press, 2005) ve In the Realm of the Diamond Queen (Princeton University Press, 1994) sayılabilir. Son çalışması, editörlerinden biri olduğu ve Antroposen çalışmalarına orijinal ve oyunsu bir yaklaşım getiren Feral Atlas: The More-Than-Human Anthropocene [Yaban Atlası: İnsandan-Daha-Fazla Antroposen] isimli dijital projedir. Arts of Living on a Damaged Planet: Ghosts and Monsters of the Anthropocene (University of Minnesota Press, 2017), Words in Motion (Duke University Press, 2009), Nature in the Global South: Environmental Projects in South and Southeast Asia (Duke University Press, 2003), Shock and Awe: War on Words (New Pacific Press, 2004), Communities and Conservation (AltaMira Press, 2005) ve Uncertain Terms: Negotiating Gender in American Culture (Beacon Press, 1992) derlediği diğer yayınlardır.
Cemal Kafadar Hakkında
Cemal Kafadar Harvard Üniversitesi Tarih Bölümü’nde Vehbi Koç Türkiye Çalışmaları Profesörü’dür. Profesör Kafadar, Ortadoğu ve Güneydoğu Avrupa’nın geç ortaçağ/erken modern döneminde sosyal ve kültürel tarihle ilgilenmektedir. Yayımlanmış üç monografı vardır: Kendine Ait Bir Roma: Diyar-ı Rum’da Kültürel Coğrafya ve Kimlik Üzerine (Metis, 2017), Kim Var İmiş Biz Burada Yoğ İken: Dört Osmanlı: Yeniçeri, Tüccar, Derviş ve Hatun (Metis, 2009), Between Two Worlds: The Construction of the Ottoman State (UC Press, 1995). Son projesi, derleyenlerinden biri olduğu, ve II. Bayezid, Amasya ve saray kütüphanesi hakkında bir çalışmasını da içeren Treasures of Knowledge: An Inventory of the Ottoman Palace Library (1502/3-1503/4) kitabıdır (Brill, 2019). İstanbul’un doğası üzerine 2021’de çıkacak bir başka kitabın da editörlerinden biridir. Kafadar ayrıca iki tarihi belgeselin ortaya çıkışında rol oynamıştır: Fikirleri yüzünden idam edilmiş Şeyh Bedreddin’in hayatı üzerine Simavnalı Bedreddin (yön. Nurdan Arca, 2005) ve Eremya Çelebi Komürciyan’ın on yedinci yüzyıl İstanbul anlatısını merkeze alan Ah Gözel İstanbul (yön. Zeynep Dadak, 2020).
Matthew Gandy Hakkında
Coğrafyacı ve kent ekolojisti Matthew Gandy aynı zamanda ödüllü bir belgesel yönetmenidir. Cambridge Üniversitesi, King’s College’ta Coğrafya profesörü olan Gandy daha önce, University College London’daki Kent Laboratuvarı’nın kurucusu ve direktörüydü. Matthew Gandy’nin kent doğası, altyapı, hastalık mekânları ve kuir coğrafyalar üzerine yayımlanmış çok sayıda eseri vardır. Yazarı olduğu kitaplar arasında Recycling and the Politics of Urban Waste (Earthscan, 1994), Concrete and Clay: Reworking Nature in New York City (MIT, 2002), The Fabric of Space: Water, Modernity, and the Urban Imagination (MIT, 2014), Nature, sexualité, et hétéropie (Eterotopia, 2015), Moth (Reaktion Books, 2016), derlediği kitaplar arasında The Return of the White Plague: Global Poverty and the 'New' Tuberculosis (Verso, 2003), Urban Constellations (Jovis Verlag, 2011), The Acoustic City (Jovis Verlag, 2014) ve The Botanical City (Jovis Verlag, 2020).