Çetin Ünalın 22 Mayıs'ta Bodrum Mimarlık Kitaplığı'na konuk olacak. Etkinlikte, “Teknik Elemanların Demokratik, Ekonomik, Sendikal Haklar Mücadelesi” kitabının tanıtımı da yapılacak.
Türkiye’de mimarlık ve yapı sektörü için bilgi ve becerinin içe dönük ve sınırlı kalamayacağını, araştırma kültürünün getirdiği yaratıcı yenilikçi kapasitelerin üretkenliği sürekli kıldığını vurgulayan Çetin Ünalın’ın “Mimarların (Erken Cumhuriyet Dönemi) Örgütlenmesi” konulu söyleşi 22 Mayıs 2018 Salı günü saat 18:00'de Bodrum Mimarlık Kitaplığı'nda izlenebilir.
Etkinlikte, Ünalın'ın "Teknik Elemanların Demokratik, Ekonomik, Sendikal Haklar Mücadelesi: TEKSEN – Teknik Elemanlar Sendikası 1970 -1971, TÜTED – Tüm Teknik Elemanlar Derneği 1971-1981" başlıklı yeni kitabının tanıtımı da yapılacaktır.
* * *
Çetin Ünalın hakkında:
1972’de ODTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nden mezun olan Çetin Ünalın, 1980’e kadar çeşitli inşaat şirketlerinde şantiyeci olarak görev aldı. Bu tarihten 2008’e kadar MESA Mesken Sanayi’nde, ilk 4 yılı Türkiye ve Libya’da şantiyelerde, geri kalan 24 yılı Teknik Ofis Müdürü olmak üzere 28 yıl çalıştı.
Ünalın, Türkiye’de inşaat yapım süreçlerini mimari tasarımın elde edilmesinden uygulama sürecinin sonuna kadar, tanımlı, izlenilebilir ve dokümantasyonu eksiksiz yapılmış bir mesleki kültürün gelişmesini önceliklendiren projelerde uzun yıllar aktif yöneticilik görevleri üstlenmiştir. Türkiye’nin yapım sektörünün ilkeli, sorumlu ve nitelikli olması adına; çalışanların teknik ve idari becerilerinin gelişimine yönelik altyapıların yüklenici kuruluşların bünyesinde yer almasına yönelik yaklaşımı benimsemiştir. Bu sayede önemli ölçüde nitelikli bir profosyenel nesil günümüzde Türkiye’de ve birçok ülkede faaliyet göstermektedir.
Çetin Ünalın, bu anlayışını düşünsel üretimiyle de sürdürerek, Türkiye’de mesleki örgütlenmelerin tarihini araştırıp belgeleyen yapıtları kaleme almıştır. Bu araştırmalar, Türkiye’nin emek tarihinin yazımında temel başvuru kaynakları arasına girmiştir. Özellikle mimarların örgütlenme çabalarıyla ilgili Cumhuriyet Mimarlığının Kuruluşu ve Kurumlaşması Sürecinde Türk Mimarlar Cemiyeti'nden Mimarlar Derneği 1927'ye başlıklı eseri, Türkiye’nin mimarlık tarihi araştırmalarında kurumsallaşma ve örgütlenme odaklı incelemelere olan gereksinimi vurgulamıştır.
Ünalın’ın Koleksiyon adına, Serbest Mimarlar Derneği üyelerinin yapıtlarını konu alan 80'i aşkın sergisi; Ankara, İstanbul ve İzmir’de gerçekleşmiş olup, bunların tamamına yakını üniversitelerde tekrar sergilenmiştir.
Başlıca kitapları ve makaleleri:
- Tanıkların Ulucanlar’ı, Sözlü Tarih, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yayını, 2008
- Tanıklarından Mimarlar Odası 1954 – 1990, Mimarlar Odası Yayını, 2013
- “Mimar ve Mühendisler Tarafından II. Meşrutiyet Döneminde İstanbul’da Yayımlanmış İki Dergi: Génie Civil Ottoman (1910) ve Zeitschrift Fur Technik Und Industrie In Der Turkei (1916)”, İstanbul Üniversitesi Osmanlı Bilimi Araştırmaları Dergisi, 2009
- Konur 4 Seyir Defteri: Bir Binanın Öyküsü, Mimarlar Derneği 1927 Yayını, 2018
- Teknik Elemanların Demokratik, Ekonomik, Sendikal Haklar Mücadelesi: TEKSEN – Teknik Elemanlar Sendikası 1970 -1971, TÜTED – Tüm Teknik Elemanlar Derneği 1971-1981, Mimarlık Vakfı Yayını, 2018