Türkiye'nin ilk teknoloji ve gelecek odaklı düşünce kuruluşu Gelecekhane tarafından 12 Mart'ta gerçekleştirilecek konferansta, şehirlerin geleceğini merak edenler Yapı-Endüstri Merkezi (YEM)'de bir araya gelecek.
Tarım toplumundan sanayi toplumuna ve hatta artık servis ve bilgi toplumuna doğru evrilirken, şehirlerin nüfusu kırsal kesimden aldığı göçle birlikte giderek artıyor. İnsanlık tarihinde daha önce hiç bu kadar çok insan şehirlerde yaşamamıştı. Çünkü insanlığı ilgilendiren hemen her şey (üniversiteler, müzeler, fabrikalar, restoranlar, mabetler, parklar) şehirlerde...
Peki, şehirler sürekli kalabalıklaşacaksa, şehirdeki yaşam nasıl gelişecek? Trafik ne olacak? Enerji, gıda ve benzeri kaynaklar yetecek mi? Sürekli yeni binaların mı yapılması gerekiyor? Sürekli daha çok beton, daha yüksek, daha tekdüze binalar mı olmak zorunda? Ormanlar, parklar ve tarihi dokular, ardı kesilmeyen yeni göçmenlere mi yer vermek zorunda kalacak? Dilediğimiz gibi yaşayabilmek için nelere gerek var? Nelere dikkat etmeli, neleri önlemeli, neleri desteklemeliyiz?
Tüm bu soruların yanıtları ve şehirlerin geleceğinin teknolojiyle birlikte nasıl evrileceğini Gelecekhane'nin 12 Mart'ta YEM'de düzenleyeceği "Şehir 2.0: Akıllı Şehir, Daha Akıllı Vatandaş" konferansında farklı boyutlarıyla masaya yatırılacak. GelecekHane'nin kurucusu ve baş düşünürü Halil Aksu'nun açılış konuşmasıyla başlayacak panelde, Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş, şehirlerle ilgili gelecek vizyonlarını; GE Yatırımlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Erdoğan Çeşmeli, endüstriyel internetin şehirler üzerine etkilerini; Migros'tan Ferit Cansever, şehirde erişilebilir, akıllı ve rahat alışveriş deneyimi için neler yaptıklarını ve SAP İş Geliştirme Müdürü Bülent Ünsal, akıllı şehir verilerinin nasıl işlendiğini aktarırken, BKM'den Antar Turgay, akıllı şehirlerde akıllı ödeme sistemlerini nasıl kurduklarını paylaşacak.
İspanya'da nesnelerin interneti konusunda yaptığı çalışmalarla dikkat çeken Libelium'dan Javier Martinez'in de Avrupa'daki akıllı şehir uygulamalarını çeşitli örneklerle aktaracağı, konusunda uzman yerli ve yabancı birçok katılımcının yer alacağı etkinlikte, şehirlerin geleceği tartışmaya açılacak.
Program:
09:00 – 09:15 Açılış – Halil Aksu, GelecekHane
09:15 – 09:30 Şehirde Kart Çözümleri – Antar Turgay, BKM
09:30 – 09:45 Şehrin Akıllı Verisi – Bülent Ünsal, SAP
09:45 – 10:00 Şehirde Akıllı Alışveriş – Ferit Cansever, Migros
10:00 – 10:15 Turkcell İleri Görüş, Akıllı Şehirler Vizyonu – Yiğit Kulabaş, Turkcell
10:15 – 10:30 Akıllı Şehir Örnekleri – Javier Martinez, Libelium
10:30 – 10:45 Şehre Disiplinler Arası Müdahale – İnanç Eray, Mimar
10:45 – 11:00 Şehrin Toplumsal Yorumu – Elif Hekimoğlu, GelecekHane
11:00 – 11:30 Ara
11:30 – 12:45 Şehrin Geleceği üzerine Panel
Moderatör: Kerem Özdemir – Fortune Türkiye
Tahsin Yücel – Düşünür, Yazar
Faruk Göksu – Şehir Planlamacı, TAK
Serhat Çiçekoğlu – Profesör, Loyola University
Erdoğan Çeşmeli – GMY, GE
Güzide Köksal – HP
Mustafa Eren – Verisun
Ekmel Ertan – amberPlatform
12:45 – 13:00 Kapanış – Halil Aksu
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
GelecekHane hakkında:
GelecekHane Türkiye'nin ilk ve tek gelecek trendlerini ve teknolojilerini araştıran düşünce kuruluşudur. Geçmiş geride kalmıştır, gelecek bizim elimizdedir. Herkes gelecek ile ilgilenmek zorundadır. Zira herkes geleceğe şekil vermektedir. Daha güzel yarınlar için, bilinçli kararlar almalı, bilinçli adımlar atmalıyız. GelecekHane'nin varoluş misyonu budur. GelecekHane gelecek trendleri ve teknolojileri konusunda araştırmalar yapmaktadır, içerik üretmektedir ve insanlığın gelişimine katkıda bulunmaya gayret etmektedir. Etkinlikler düzenleyerek, kurumlara danışmanlık hizmetleri ve bireylere eğitimler vererek, kurum ve kişilerin gelecekle ilgili bilinçlenmelerine ve daha bilinçli kararlar vermelerine katkıda bulunmaktadır.