“Şehirden Uzak” temalı Ytong Mimari Fikir Yarışması 2017 jürisi ve katılımcıları, 15 Aralık’ta internet üzerinden yapılacak Dijital Kolokyum canlı yayınında bir araya gelecek.
Süreç ve yöntemiyle şeffaflığı benimseyen Ytong Mimari Fikir Yarışması, tüm disiplinlerden katılıma açık oluşuyla da fark yaratıyor.
Çeşitli medya türlerinde sunulan fikir projelerinin birbirlerinden beslenmesi amacıyla düzenlenen Dijital Kolokyum, jüri üyelerini ve katılımcıları 15 Aralık Cuma günü 11:00-16:00 saatleri arasında internet üzerinden yapılacak canlı yayında bir araya getirecek.
Yarışmanın jürisinde bu yıl, Kreatif Mimarlık Kurucu Ortağı Aydan Volkan, Brigitte Weber Mimarlık Kurucusu Brigitte Weber, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Abdi Güzer, Sanatçı, Fotoğrafçı ve Akademisyen Murat Germen ve Nevzat Sayın Mimarlık Hizmetleri Kurucusu Nevzat Sayın yer alıyor.
Ytong Mimari Fikir Yarışması 2017 hakkında:
Yenilikçi ürünleriyle sürdürülebilir yapılaşmaya yön veren Türk Ytong’un Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) organizasyonuyla düzenlediği, 2017 Ytong Mimari Fikir Yarışması devam ediyor. Bu yıl 19.’su gerçekleştirilen yarışma, “Şehirden Uzak” başlığı altında katılımcıları, nüfusu giderek azalan; doğal özellikleriyle elverişli ama sosyal nitelikleriyle elverişsiz koşullara sahip olan “Kent Dışı Mekânlar”ın canlandırılması ve özünü yeniden kazanabilmesi için projeler geliştirmeye davet ediyor. Kazanan ekipler, 16. Venedik Mimarlık Bienali Gezisi ile ödüllendirilecek.
Tek tip kentleşmeye alternatif projeler
Tek tip yapılaşma neticesinde niteliklerini kaybetme tehdidiyle karşı karşıya kalan kent dışı mekânlar için sosyal ve kültürel özelliklerini yeniden kazanabilecekleri kurgusal tasarımların geliştirileceği yarışmada, katılımcılar temaya ilişkin bir yer belirleyerek, yer-mekân özelinde bir sorun tanımlayacak ve buna çözüm üretecekler.
Büyükşehir yasası ile kentin birer mahallesi haline gelen kent dışı mekânlarda, yapılar da kentsel imar koşullarına bağlı kılınıyor. Türk Ytong düzenlediği fikir yarışması ile nüfusu giderek azalan, doğal özellikleri ile elverişli ancak sosyal koşulları nedeniyle yetersiz birer yaşam alanı haline gelen bu mekânları özelliklerine uygun olarak yeniden canlandıracak açılımlara kapı açıyor.
Katılımcıların mekân seçiminde, sorun tanımında ve çözüm önerilerinde serbest bırakılacağı yarışmada, kent dışı mekânları kentlerden ayıran ‘imece’ ve ‘birleştiricilik’ kavramlarından hareketle kolektif ve katılımcı bir yaşam kültürüne hizmet edecek tasarımların geliştirilmesi bekleniyor.