Kafalardaki en bulanık soru bir mimari gezinin nasıl olması gerektiğiydi. Tek ortak noktaları aldıkları mimarlık eğitimi olan bir grup yeni mezun ve organizatörün 1 hafta boyunca uyumlu bir şekilde geziyi keyifli ve verimli kılması mümkün müydü?
"Bir mekanı görmeden ve hissetmeden, bir meydanı koklamadan ve deneyimlemeden, bir doğayı yaşamadan, bir şehirde konuşulan dili duymadan ve o şehrin havasında üşümeden 'biliyorum' denilemez."
ARCHIPRIX – Türkiye 2012 Serrà Özel Ödülü kazananlarından Nazlı Kök 'ün bu sözleri aslında bir mimarlık öğrencisine sunulacak en anlamlı ödülün, deneyim fırsatı vermek olduğunu gösteriyor.
Türkiye'deki mimarlık okullarını ortak bir platformda buluşturarak özendirici ve yapıcı bir rekabet ortamı yaratan, genç mimarları ve mimar adaylarını mesleki ortam içinde bir araya getirerek mimarlık üzerine düşünmeye ve tartışmaya yönlendiren, Yapı-Endüstri Merkezi ve Şevki Vanlı Mimarlık Vakfı ortaklığıyla düzenlediğimiz Mimarlık Öğrencileri Bitirme Projeleri Ulusal Yarışması ARCHPRIX – Türkiye, ilk kez geçtiğimiz yıl ödüllerine bir mimarlık gezisi ekledi. 2012 yılı itibariyle Serra'nın ana sponsorluğunda gerçekleşen yarışmada "Tasarım Kültürü Deneyimleri" başlıklı Serrà Özel Ödülü, Hollanda'da bir mimari gezi organizasyonunu amaçlıyor. Peki neden Hollanda?
Archiprix International sergisinden bir kare. foto: Zeynep Gülşen
Mimarlık, kentsel tasarım ve/veya peyzaj mimarlığı alanlarında yüksek öğrenim için Hollanda okullarının işbirliğinde kurulmuş kar amacı gütmeyen organizasyon Archiprix Vakfı tarafından ilk kez Hollanda'da düzenlenmeye başlanan mimarlık öğrencileri bitirme projeleri ulusal yarışması daha sonra İtalya, Şili, Portekiz ve Orta Avrupa'ya yayılıyor. Türkiye'de ise serüven 1994 yılında Doğan Hasol, Şevki Vanlı, Hülya Yürekli ve Ferhan Yürekli ile ARCHIPRIX – Türkiye grubunun oluşmasıyla başlıyor. İşte yarışmanın doğduğu ülke olan Hollanda'ya yapılacak mimari gezi bu nedenle anlam kazanıyor.
Seranit Özel Ödülü "Tasarım Kültürü Deneyimleri" kapsamında Hollanda Mimari Gezisi ödülünü kazanan ilk mezunlar, Eskişehir'de Medya ve İletişim Şehir Akademisi projesiyle ODTÜ'den Elvan Hazal Türkyılmaz ve ''Bir yerin nasıl olması gerektiğini, en iyi oranın kendisi söyler'' savındaki SOUNDcumulus projesiyle İzmir Ekonomi Üniversitesi'nden Nazlı Kök oldu.
Archiprix International Direktörü Henk van der Veen ile Amsterdam'da.
22-28 Haziran tarihlerini gezimizin süresi olarak belirledik. İlk durağımız ise Rotterdam'dı. Çünkü burası hem Archiprix Vakfı 'nın bulunduğu şehirdi, hem de 22 Haziran'da Archiprix – Hollanda'nın ödül töreni ve sergisi bu şehirde yapılacaktı. Gezi duraklarının katılımcı bir şekilde ödül kazanan mezunların da görüşlerine başvurularak hazırlanmasıyla birlikte, özellikle mimarlık ofisleri ziyaretlerinde süprizlere yer bırakarak deneyimin farklılaşması arzulandı. Rotterdam, Delft, Lahey, Utrecht ve Amsterdam şehirlerinden oluşan programda bizleri ağırlayan, organizasyonda destek olan ve sürpriz ziyaretleri planlayan isimler Archiprix International Direktörü Henk van der Veen, mimari gezi kuratörü Chris Luth ve Delft Teknik Üniversitesi doktora öğrencileri Merve Bedir ile Sine Çelik oldu.
22 Haziran'a değin kafalardaki en bulanık soru, bir mimari gezinin nasıl olması gerektiğiydi. Belki de tek ortak noktaları aldıkları mimarlık eğitimi olan bir grup yeni mezun ve organizatörün 1 hafta boyunca uyumlu bir şekilde geziyi keyifli ve verimli kılması mümkün müydü? Ödülü kazanan Hazal ve Nazlı için mimari eğitim ve kariyerlerine katkı sağlayacak ve beklentilerini karşılayacak bir gezi olacak mıydı? Ne de olsa ARHIPRIX – Türkiye için de yeni bir deneyimdi. Dönüş günü gelip çattığında tüm soruların olumlu cevaplanıp, keşke daha çok zamanımız olsa dedirten bir son yaşanması, ne kadar da doğru bir kararla yarışmanın bu ödüle ön ayak olduğunu ispatlamış oldu.