"Açık Şehir İstanbul" Kapıları Açtı

yapi.com.tr / Amber Eroyan / 15 Mart 2010




AÇIK ŞEHİR FORUM

Tim Rieniets'in ortak küratörlüğünde mimarlığın kamusal bir mesele olduğu inancıyla 2001'de başlatılan Uluslararası Rotterdam Mimarlık Bienali (IABR), uluslararası bir kentsel araştırma bienali. 2009'da dördüncüsü düzenlenen bienalin teması, çeşitliliğe ve farklara açık, canlı, toplumsal olarak sürdürülebilir, insanların yapıcı bir şekilde birbirleriyle, hem kültürel hem sosyal hem de ekonomik olarak, ilişki kurabildiği "Açık Şehir" üzerine kurulmuş.

"Açık Şehir: Biraradalığı Tasarlamak" başlığıyla gerçekleşen 4. Uluslararası Rotterdam Mimarlık Bienali, kentsel koşulların sürdürülebilirliği için, mimarlar ve şehir plancılarının nasıl gerçekçi katkılarda bulunabileceği sorusundan hareketle, tasarımcıların gözünden toplumsal uyum konusuna odaklanıyor. Sergi, yakın tarihte sona eren bienalden parçaları biraraya getirirken, çeşitli konuşma, sunum ve tartışmalara ev sahipliği yapan bir platform işlevini de görüyor.

Açık Şehir Forum'a katkıda bulunanlar: Tim Rieniets (Peter Blume, Frederic Schwarz, Matthias Stark), Fabienne Hoelzel (Elisabeth Hinz, Franziska Singer, Fujan Fahmi), Claudia Bach, İmre Balanlı.

Açık Şehir Forum çerçevesinde yayımlanan Divan dergileri:

• İstanbul - Ayrışarak Yaşamak (editörler: Tansel Korkmaz, Eda Ünlü-Yücesoy ve Yaşar Adanalı, Can Altay, Philipp Misselwitz)
• Beyrut - Güvenliği Haritalamak (editörler: Mona Fawaz, Mona Harb, Ahmad Gharbieh)
• Amman - Neoliberal Kent İşletmeciliği (editör: Rami Farouk Daher)
• Kahire - Esneklik: Kişisel İcraat Olarak Kent (editörler: Dina Shehayeb ve Shahira Issa)

SIĞINMA
Mimarlar, plancılar, sanatçılar ve aktivistlerden gelen eleştirel projeler ve konumlar

Sergi metninde belirtildiği üzere, "Sığınma" lüks tatil köylerinden aşırı kalabalık mülteci kamplarına kadar değişen mekânları ortaya koyarken, güvenli bir bölgeyi veya zorla yerinden edilme kavramını ifade edebilir.

Çalışmalarda, sığınma mekânları, kentten geri çekilme, davetsiz misafirleri dışarıda tutma veya içerdekileri koruma ve kontrol etme arzusu veya ihtiyacı için oluşturulmuş mekânlar olarak tarif ediliyor. Sergi metninde ayrıca şu açıklamalara yer veriliyor: "Toplumlarda koruyucu tecrit açıklık kadar gereklidir, ancak sığınma egemen olduğu zaman kent tehlike altındadır. Bu sergi, Türkiye'deki ve Ortadoğu'daki şehirlere odaklanarak, sığınma mekânlarına farklı açılardan yaklaşımlar sunmaktadır: kentliliğe yönelik önlenmesi veya sökülmesi gereken tehditler ve Açık Şehir'in iyileştirilmesi ve şekillendirilmesi gereken mahrem biçimleri olarak."

Katkıda bulunanlar: Senan Abdelqader, Nasser AbuRahme, Yaşar Adanalı, Arab Resource Collective ARC (Ghassan Issa, Mona Abu Rayyan, Nizar Rammal), Ursula Biemann, Muna Budeiri, decolonizing.ps (Sandi Hilal, Alessandro Petti, Eyal Weizman, Mario Abruzzese, Ahmad Barclay, Silvia Bellotti, Jiries Boullata, Vittoria Capresi, Merlin Eayrs, Tashy Endres, Nina Kolo, Sara Pellegrini, Lorenzo Pezzani, Marcella Rafaniello, Maria Rocco, Bert Ruelens, Mahdi Sabbagh, Diego Segatto, Situ Studio, Francesca Vargiu), EAA (Emre Arolat Architects), Boran Ekinci, Orhan Esen, Chris Evans, febrik (Joumana al Jabri, Reem Charif, Mohamad Hafeda), Gisela Funk, Ryam Idri, Esen Karol, Nesli Kayalı, Thomas Kilpper, Gunnar Köhne, Armin Linke, Anne Misselwitz, Philipp Misselwitz, Nahr El Bared Reconstruction Project (Adiyata Kumar vd), Fatima Nammari, Philippe Rekacewicz, Roma Onlus, Rasha Salti, Solmaz Shahbazi, Ismail Sheikh Hassan, SMAQ (Sabine Müller, Andreas Quednau), Stalker/ Osservatorio Nomade (Lorenzo Romito, Giulia Fiocca, Bennie Meek ile), Katharina Sucker, Sulukule Atölyesi, Superpool (Selva Gürdoğan, Gregers Tang Thomsen; Marta Marszal), Alex Zaske (Studio DAZ-architects).

BAS PRINCEN - 5 ŞEHİR PORTFOLYOSU
İstanbul, Beyrut, Amman, Kahire ve Dubai'den fotoğraflar

Hollandalı sanatçı Bas Princen, sergiye, Türkiye ve Ortadoğu'daki kentsel değişime dair gözlemlerini yansıtan fotoğraflarıyla katılıyor. Princenin işleri; İstanbul, Beyrut, Amman, Kahire ve Dubai şehirlerinin mekânsal enflasyon ve sığınma icraatları açısından nasıl birer laboratuara dönüştüklerini, çok farklı biçimlerde gerçekleşse de bir yanda aşırı yoksulluk bir yanda zenginliğin nasıl kabuklarına çekildiklerini gösteriyor. Göçmen işçi kamplarından çöl ortasında korunaklı uydu kentlere, kaypak kent merkezi gökdelenlerinden kentsel yoksulluk adacıklarına, kabuğuna çekilmenin ardındaki motivasyonlar ve süreçler, bu sayılan ürünler kadar geniş bir alana yayılıyor.

Princen, mekânı üreten sosyal, ekonomik ve siyasi dinamikleri araştırmaktan çok, bunların sonucunda oluşan koşulların biçimsel ve mekânsal özelliklerine odaklanıyor. Sergi metninde, "Ne kadar farklı süreçlerde oluşmuş olsalar da, en azından izole doğaları ve çevrelerine yabancılaşmış halleriyle mekânsal birimlerin benzerliği şaşırtıcıdır" deniliyor.

Açık Şehir İstanbul (Open City Istanbul) Sergisi hakkında

Küratörler: Philipp Misselwitz, Can Altay
Sergi Ekibi: Zeynep Moralı, Yaşar Adanalı
Prodüksiyon: Zeynep Moralı, Asena Günal, Yaşar Adanalı
Sergi Tasarımı: Superpool
Katılım Programı: Yaşar Adanalı, Merve Yücel
Sergi Mekânı: DEPO / Tütün Deposu, Lüleci Hendek Caddesi No.12, Tophane 

 
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :