Ankaralı Mimarların Kaleminden Üç Yeni Kitap

mimarizm.com / 20 Mart 2013

Mimarlar Odası Ankara Şubesi üyelerinden Bülent Batuman, Ali Ulusoy ve Timur Özkan'ın kaleme aldığı kitaplar raflardaki yerini aldı.


Yapılı çevrenin toplumsal üretimi, modern mimarlık ve şehircilik tarihi, kentsel politika ve eleştirel teori üzerine araştırmalar yürüten, uluslararası ve ulusal dergilerde birçok makalesi yayınlanan Bülent Batuman'ın ilk kitabı "Mimarlığın ABC'si" Say Yayınları'ndan çıktı. Kitap, mimarlık hakkında hiçbir fikri olmadığını düşünen okuyucuya, gündelik yaşama yaslanarak mimarlığı anlatıyor.

Hasanoğlan'daki sosyal mekânlardan, Ankara'nın kentsel dönüşümüne kadar farklı araştırma yazılarından oluşan kitap, "Tasarım ve Mimarlık", "Doğa ve Tasarım", "Mimarlık ve Kent", "Mimarlık ve Görüntü", "Mimarlık ve Politika" başlıklı bölümleriyle mimarlık tartışmalarına farklı bir açıdan yaklaşıyor.

Batuman, kitabın amacının; "mimarlığı, gündelik hayatımızın ve kullanımlarımızın uzağında bir 'yüksek' noktaya konumlandırmak yerine, onun tam da gündelik hayatlarımızın içinde, gündelik pratiklerimiz aracılığıyla varolduğunu hatırlatmak" olduğunu belirtiyor.


Timur Özkan tarafından derlenen "Gezgin Gözüyle Ankara" bir kent edebiyatı seçkisi sunuyor.

Ankara Garı'ndan Elmadağ'a, Anıtkabir'den Pembe Köşk'e, Ankara'ya dair bilinen ve bilinmeyen yönlerin aktarıldığı seçki, okuyucuya kelimelerin arasında kenti dolaştırıyor.

Tarihten önceki dönemlerden günümüze kadar iskan görmeye başladığı yıllardan bu yana Ankara'nın bulunduğu coğrafyanın ona hep stratejik bir önem kazandırdığı bilgisinden hareketle derlenen kitap, Alter Yayınları tarafından basıldı.




Ali Ulusoy'un imzasını taşıyan "Bir Kentin Tarihi Serencamı: Ankara" İtalik Yayınları'nın Kent ve Siyaset Yazıları dizisinden çıktı.

Sermayenin, kent gelişimini olumsuz etkileyen rant odaklı politikalarını mimar gözüyle aktaran kitap, kentin sosyal yaşamından gelişimine doğru bir çizgide ilerlerken, Cumhuriyet'in kuruluş yıllarında Başkent Ankara'da yapılan imar çalışmaları ve buna bağlı olarak yaşanan ekonomik, sosyal ve kültürel dönüşümü de içeriyor. 

 

 

 



 

 


Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :