Venedik Bienali 54. Uluslararası Sanat Sergisi yarın (4 Haziran 2011) sanatseverlerin ziyaretine açılıyor. 27 Kasım'a kadar devam edecek bienalde, Bice Curiger'in küratörlüğünü üstlendiği "ILLUMInations" başlıklı ana serginin yanı sıra 84 ülke pavyonu yer alıyor. Bienalin Türkiye Pavyonu'nda bu sene, Ayşe Erkmen'in "Plan B" adlı işi sergileniyor.
Venedik Bienali'nin ana mekânı olan Arsenale'nin Artigliere binasında konumlanan Türkiye Pavyonu, daha önce Ayşe Erkmen'le farklı projelerde çalışmış olan Yeni Zelandalı eleştirmen ve küratör Danae Mossman ile Fulya Erdemci'nin küratöryel işbirliğiyle hayata geçirildi. 2011 pavyonu Fiat sponsorluğunda, İKSV koordinatörlüğünde, TC Dışişleri Bakanlığı himayesinde ve TC Başbakanlık Tanıtma Fonu Kurulu'nun desteğiyle gerçekleştirildi. Fiat, Venedik Bienali Türkiye Pavyonu sponsorluğunu 2013 yılında da sürdürecek. Projeye katkıda bulunan diğer bir kuruluş ise, "Venedik Bienali Türkiye Pavyonu Dostları"...
Ali Pandır, Ayşe Erkmen, Fulya Erdemci, Bülent Eczacıbaşı açılış kokteylinde...
Venedik Bienali 54. Uluslararası Sanat Sergisi Türkiye Pavyonu, 3 Haziran 2011 Cuma günü gerçekleştirilen özel bir resepsiyonla uluslararası sanat dünyasına tanıtıldı. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ile Türkiye Pavyonu sponsoru Fiat TOFAŞ'ın CEO'su Ali Pandır'ın ev sahipliğinde düzenlenen açılışa sanat profesyonelleri, küratörler, müze ve galeri yöneticileri ile sanat eleştirmenleri katıldı. Tasarımcı Konstantin Grcic'in projenin kavramsal çerçevesinden esinlenerek tasarladığı "Plan B" çantası ise büyük ilgi gördü ve kısa sürede tükendi.
"Plan B": Arsenale'de bir su arıtma sistemi
Ayşe Erkmen'in "Plan B" başlıklı heykel yerleştirmesi, Venedik'in suyla olan kaçınılmaz ve karmaşık ilişkisinden yola çıkıyor. İçinde bulunduğu sosyal ve fiziksel çevreden yola çıkarak mekâna ve duruma karşılık veren işleriyle tanınan Erkmen bu projesinde, Arsenale'nin bir odasını kompleks bir su arıtma birimine dönüştürdü. Heykel gibi işleyen makineler izleyiciyi, kanala temiz ve içilebilir suyu geri veren arıtma sürecinin içine alacak.
Arıtma biriminin birbirlerinden ayrılmış parçaları odanın dört bir yanına dağılıyor ve renkli borularla yeniden birbirlerine bağlanıyor. Erkmen, izleyicinin dönüşüm sürecinin parçası olduğu bir mekân yaratmak amacıyla, bu zarif endüstriyel formları koreografik olarak düzenliyor. Sürecin sonunda, arıtılmış su kanala geri veriliyor.
Ayşe Erkmen'in form ve işlev üzerindeki dikkatini bir kez daha ifade eden bu proje, gündelik yaşamımızı etkileyen sistemler ve süreçleri soyut bir biçimde ifade ediyor. Projenin olası göndermeleri arasında, bedende dolaşan kan, sınırları aşan sermaye, okyanusları aşan mal akışları, devlet ve otorite mekanizmaları ve hayatta kalmanın temel gereği olan, doğal kaynakların arz akışı sayılabilir.
"Plan B" yerleştirmesi, dönüşümün bir parçası haline gelen izleyici için iç mekanizmaların işleyişine yönelik bir deneyim üretiyor. Sistemlerin makro ve mikro katmanları arasındaki ilişkiyi sorguluyor. Değişimin olanaklarına şiirsel bir göndermede bulunan "Plan B", aynı zamanda, bizi kuşatan karmaşık sistemler ve yapılar içindeki sürdürülemez, ani ve kısa ömürlü çözümlere ve değişimlere duyulan coşkuya, ince bir eleştiri de getiriyor.
Ayşe Erkmen'in "Plan B" yerleştirmesine eşlik etmek üzere yayımlanan kitapta, küratör Fulya Erdemci'nin yanı sıra, tarihçi Edhem Eldem ve Amerikalı sanat tarihçisi ve eleştirmen Gregory Volk'un, yerleştirmenin işaret ettiği kavramları farklı açılardan ele alan yazılarının yanında, Danae Mossman'ın Fulya Erdemci'yle birlikte Ayşe Erkmen'le gerçekleştirdiği bir söyleşi de yer alıyor. İKSV ve Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan kitap, Bülent Erkmen tarafından tasarlandı. Venedik Bienali açılışı sırasında yayımlanan "Plan B" kitabı, İstanbul'da ve Avrupa'daki kitapçılarda satışa sunulacak.
Venedik Bienali 54. Uluslararası Sanat Sergisi – Türkiye Pavyonu ile ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız.