Betonart Yaz Okulu'nda Bir Hafta...

mimarizm.com / 19 Ağustos 2014

SANALarch'ın küratörlüğünde Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde gerçekleştirilen 2014 BETONART Mimarlık Yaz Okulu'nda öğrenciler, 'Bağlantı' teması üzerinden ev sahibi üniversiteyi ve kenti mercek altına alıyor.



Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB)'nin 2002'den bu yana BETONART çatısı altında mimarlık kültürü için sürdürülebilir bir proje olarak yürüttüğü, eğitime yönelik atölye çalışması Betonart Mimarlık Yaz Okulu bu yıl 13. kez düzenleniyor.

SANALarch'ın küratörlüğünde Afyon Kocatepe Üniversitesi 'nde gerçekleştirilen atölyede öğrenciler, 12-23 Ağustos 2014 tarihleri arasında 'Bağlantı' teması çerçevesinde projeler üretecek. 

Yürütücülüğünü Ferhan Yalçın'ın üstlendiği atölyede; Ali Kemal Terlemez, Orkun Beydağı ve Ozan Önder Özener moderatör olarak yer alıyor.



Bu yılın teması olan ‘Bağlantı'ya ilişkin küratörlerin yaptığı açıklama şöyle: 

"Bağlantı, diğer nesne/özne/kişi/topluluğa dair ilişkileri tanımlar. Bağlantılar, belirli bir nokta/zamandaki yerel durum/geometri ile başka bir nokta/zamandaki yerel durum/geometri arasındaki karşılaştırmada merkezi önemdedir. Hızlandırılmış Betonart 2014 Yaz Okulu'nda, ‘bağlantı' Afyon Kocatepe Üniversitesi Kampüsü'ndeki sosyal değeri artırmak için, fiziksel düzeyde kentsel tasarım, mimari tasarım kavrayışı ile araştırılacaktır. Yaz okulu, seminer programı ile desteklenen belirli segmentlerle bütüncül bir süreçte ilerleyecektir. Hızlı bir şekilde programı gerçekleştirmek, toplu bir vizyon yaratmak için yüksek seviyede işbirliği ve farklı 'generative' programlarda hakimiyet gereklidir."


           


Bir haftalık yoğun bir çalışmanın ardından projelerini ev sahibi Afyon Kocatepe Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak 'a sunacak olan öğrenciler büyük bir heyecan içinde...

Ana sponsorlar Çimsa ve Fibrobeton 'dan betona dair birçok bilgi öğrenen katılımcılar, süreç boyunca akıllarına takılan teknik soruları da sorma fırsatı buldu. Öğrenciler bir yandan betonun hazırlanması, kalıplara dökülmesi, kalıpların sökülmesi gibi şantiye işlerinde çalışırken bir yandan da tasarım üzerine fikirler geliştirdi.


Yaz Okulu Güncesinden Satır Başları

1. Gün - 12.08.2014 Salı

2014 Betonart Mimarlık Yaz Okulu, Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer Kampüsü'nde TÇMB İletişim ve Dış İlişkiler Müdürü Çağlan Becan'ın açılış konuşmasıyla başladı. Daha sonra sırayla, etkinliğin ana sponsorlarından Çimsa Çimento'nun Genel Müdür Yardımcısı Ülkü Özcan, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Fibrobeton'dan Beni Kohen ve SANALarch'dan Murat Şanal söz aldı.

Açılış konuşmalarını takiben tüm küratör ve moderatörlerle birlikte oluşturulan diyalog ortamında tema ve mekân tartışıldı. Ardından çalışma alanı gezildi. İlk akşama özel olarak düzenlenen tanışma yemeğinin ardından birinci gün etkinlikleri sona erdi.

2. Gün - 13.08.2014 Çarşamba

İkinci gün öğrencilerin Afyon, AKÜ Kampusü ve çalışma alanı arasındaki ilişkiyi incelemesi ve analiz çalışması yapması amacıyla 4 gruba ayrılması ile başladı. Her grup yaptığı analizler sonucu kendi belirlediği alt tema üzerine çalıştı. Öğrenciler iki saat süren analiz çalışmalarının ardından moderatörlerden oluşan jüriye çalışmalarını sundular. Gruplar Afyon'u Sınır, Refleks, İstasyon ve İz temaları üzerinden inceledi.



Jürinin değerlendirmesinin ardından gruplar projelerini geliştirmek üzere çalışmalara başladı. Gün sonunda moderatörlerden Orkun Beydağı, öğrencileri algoritmik tasarım programı Grasshopper ve yüzey tasarımı programı Rhino hakkında bilgilendirdi.

3. Gün - 14.08.2014 Perşembe

Üçüncü gün saha çalışmaları ile başladı. Önceden Fibrobeton tarafından Betonart Yaz Okulu için özel olarak hazırlanan kalıplara beton dökümü gerçekleştirildi. Üç farklı modülün bir araya gelmesi ile oluşacak tasarım için bu modüllere ait 30 adet kalıp kullanıldı.

Bu çalışmanın ardından öğrenciler, Çimsa'dan Tuğhan Delibaş'ın sunumuyla çimentonun inovatif kullanımlarına dair bilgi edinme imkânı buldu. İkinci gün Rhino ve Grasshopper dersi alan öğrenciler bu kez programı tasarım sürecinde uygulayarak öğrenme fırsatını buldu. Beton kalıplarının söküm işlemi ve beton dökümünün yapılmasının ardından çalışmalar sona erdi.

4. Gün - 15.08.2014 Cuma

Betonart Mimarlık Yaz Okulu öğrencileri 4. güne kalıpların sökümü ve beton dökümüyle başladı. Son kalıplar da söküldükten sonra 30 adet kalıbın dörder kez kullanılmasıyla 120 modül elde edildi. Ardından şantiye alanından atölyeye geçen öğrenciler gruplar halinde zeminin tasarımına dair çalıştılar.

İlk sunumların ardından grupların tasarıma yaklaşımları, çıkan ürünlerin nasıl geliştirilebileceği ve ortak bir tasarıma nasıl varılacağı üzerine konuşuldu. Öğle yemeğinden sonra öğrenciler ortak bir tasarım belirlemek üzere tekrar çalışmaya başladılar.

Akşam kalıpların tekrar sökülmesi ve beton dökümünün gerçekleşmesi ile çalışma noktalandı.

5. Gün - 16.08.2014 Cumartesi

Modüllerin birleşim tasarımları üzerine gruplar halinde çalışıldı. Zemin betonunun nasıl döküleceğine ve zemin detayının nasıl olması gerektiğine dair konuşuldu. Ustalar zemin kalıplarını çakarken öğrenciler de modüllerin zemin üzerindeki tasarımlarının nasıl olacağına dair Rhiano ve Grasshopper programında denemeler yaptı.

6. Gün - 17.08.2014 Pazar

Dökülen zemin betonu incelendi. Öğrencilerin bir bölümü Rhino ve Grasshopper programlarını kullanarak modüllerin zemin üzerine nasıl yerleşeceğine dair tasarım çalışmaları yaparken, diğer bir grup da detay çözümü üzerine araştırma yaptı.

Öğleden sonra ilk haftanın yoğun çalışma temposuna Afyon gezisi ile ara verildi. Afyon Kalesi, Hıdırlık Tepesi, Afyon Mevlevihanesi gibi kentin önemli yerleri gezilip Şehitoğlu Konağı'nda güzel bir akşam yemeği yenildikten sonra, ertesi gün üniversitede yapılacak sunum için geç saatlere kadar çalışıldı.


2014 Betonart Mimarlık Yaz Okulu'nu Instagram, Twittter, Facebook ve blog üzerinden takip edebilirsiniz.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :