Beyaz Saray Yeniden?

E. Seda KAYIM / 20 Ocak 2009
Amerika'nın en çok turist toplayan yapılarından olan ve dünyanın en karmaşık iletişim sistemlerine ev sahipliği yapan Beyaz Saray'ın ‘sınırları', pek çok kişi tarafından tahmin edilemiyor. Sonuçta bu yapının büyük bir kısmı toprak altına gömülü ve bir peyzaj ile kamufle edilmiş vaziyette. Ancak bilinen asıl ‘bilanço' şu: Altı kat, 55 bin metrekare kat alanı, 132 oda ve 35 tuvalet, 412 kapı, 147 pencere, 28 şömine, sekiz merdiven, üç asansör, beş tam-zamanlı aşçı, bir tenis kortu, bowling sahası, cep sineması, yürüyüş yolu, yüzme havuzu...

1792 yılında açılan bir yarışma sonucunda James Hoban tarafından tasarlanan bu "mutlak güç simgesi", geçen yüzyıllar boyunca gelip giden başkanlar tarafından da hayli değişim geçirmiş. Eklenen odalar, fasiliteler ve hatta yan bloklar, Beyaz Saray'ı bugünkü ‘labirent kompleksi' haline çevirmiş.

Peki, ya bu yarışma 1792 yerine bugün gerçekleşseydi? Şayet Beyaz Saray, gücün mutlak sembolü, bugün tasarlansaydı, neye benzerdi?

Amerika Birleşik Devletleri'nin 44'üncü Başkanı'nın seçimlerini fırsat bilen Amerikalı sanat girişimi Storefront for Art and Architecture, Control Group işbirliği ile bu soruya cevap arayan projelere bir çağrıda bulunmuştu.

Dünyanın en kudret sahibi bireylerinden ABD Başkanı'na ev sahipliği yapacak yeni bir mekanın tasarlanması için açılan fikir yarışması White House Redux'ta, ünlü tasarımcı ve eleştirmenler oluşan bir jüri en iyi fikir, tasarım, anlatım, görsel ve videoları seçti. Şimdilerde ise, yarışmanın ürünlerinden oluşturulan ve Storefront'ta Ekim 2008'de açılan sergi, bir kitap haline getirildi. 42 ülkeden 500'ü aşkın katılımcının rağbet ettiği ve bu yılın en çok konuşulan yarışmalarından olan White House Redux'tan 123 projelik bir seçkinin yer aldığı katalog/kitap, Başkan'ın seçildiği ve hatta yeminini ettiği şu sıralarda göz atmaya değer bir iş gibi gözüküyor.

Obama'nın ‘değişim' sloganlarını arka plan sesi yapıp, bu yarışmanın önerilerinin içerdiği müthiş ‘ti' faktörüne dair bir fikir edinmek için ise, sıradaki projelerin açıklamaları ve jüri raporları incelenerek işe başlanabilir.




Birinci Proje: ‘Revenge of the Lawn' (Çimenliğin İntikamı)

Bu öneriyi oluşturan 12 adet anlık görüntü bir tür mimarlık albümü ortaya koyuyorlar – canlı, keyif verici derecede informal bu temsiller, politik ile kişisel olan arasında kalan deneyimlerin yakalanamayan anlarına ışık tutuyor. Kabil, Little Rock, Tacoma veya Peşavar'a ait bu hayaller – veya aşk hikayeleri, ilişkiler ve kayıp tarihler; hırs, insanlık ve özgünlüğe dair bir mimarlık çıkarıyorlar. (...) Somut ama aynı zamanda hayali ve gizemli bu senaryolar, modern mimarlığın yerel hikayelerine yazılmış kısa şiirler. Bu 12 senaryo, gelecek dünyasına White House Redux'ın gösterişli ve yıkıcı değerlerini atfediyor. Her çaba hayali kurulan dünyanın sınırlarını tutturmak üzere gösterilse de, bazen bu gibi kuralları kısa bir süreliğine yıkmak gerekiyor.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :